Mi az összefüggés a koronavírus és a magas koleszterin között?
Már statisztikai tények is bizonyítják, hogy a világban jelenleg zajló COVID-19 járvány sokkal súlyosabb tünetekkel jelentkezik az időseknél és bizonyos krónikus betegségekben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) szenvedőknél. Megemelkedett halálozási ráta jellemző az elhízott és dohányzó személyek esetében is, de a betegség általában enyhébb lefolyású a gyermekekben és a fiatalabb népesség körében.
Ugyanezt a jelenséget figyelték meg az évekkel ezelőtt megjelent, súlyosabb kórlefolyású SARS (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome. magyarul súlyos akut légzőszervi szindróma) betegség esetében, aminek a hátterében a jelenlegi világjárványt okozó vírushoz nagyon hasonló koronavírus, a SARS-CoV állt.
Bár rengeteg kutatás folyik a témában, a különböző korcsoportokban és krónikus betegségekben tapasztalt eltérés oka és molekuláris mechanizmusa jelenleg még nem pontosan ismert. Egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat a COVID-19 kórlefolyásának súlyosságát a tüdő, illetve egyéb szervek sejtjeinek koleszterinnel való telítettségének mértékéhez köti.
Már bizonyítást nyert, hogy a bizonyos sejtek, és ide tartoznak a tüdősejtek is, nagy mennyiségű koleszterint vesznek fel a vérből akut vagy hosszabb távon fennálló krónikus gyulladás esetén is. Emellett az életkor előrehaladtával, illetve az állati eredetű zsírok fokozott bevitelével a sejtek koleszterinfelvétele szintén megnő. Állatkísérletek során kimutatható volt, hogy a felnőtt korú egerek tüdősejtjeiben 22%-al több koleszterin volt található a fiatal egerek tüdősejtjeihez viszonyítva. Ez a különbség ugyanakkor elérte a 40%-ot a felnőtt korú, de magas koleszterintartalmú diétával táplált, elhízott egerek esetében.
A kísérletet folytatásaként laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejteken megvizsgálták, hogy a sejten belüli magas koleszterintartalom miként befolyásolja a SARS-CoV-2 (vagyis a COVID-19 megbetegedésért felelős vírus) fertőzőképességét. Kiderült, hogy a sejtekben tárolt nagy mennyiségű koleszterin kifejezetten elősegíti a vírus sejtekbe jutását és fertőzőképességét, ugyanis a SARS-CoV-2 háromszor akkora intenzitással fertőzte meg azokat a sejteket, amelyekben sok koleszterin halmozódott fel.
Tudjuk, nem könnyű hiteles válaszokat találni, ha gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban próbálunk tájékozódni. A Pirulakalauz Klub ebben segíti tagjait!
A teljes cikk a PirulaKalauz oldalán olvasható! >>
Forrás: PirulaKalauz
Írta: dr. habil Csupor Dezső, PhD, szakgyógyszerész
Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről,
iratkozz fel tematikus hírlevelünkre:
Kapcsolódó tartalmak:
- Koronavírus: segíthet-e a C-vitamin a vírus legyőzésében?
- Milyen lehetőségeim vannak a vas pótlására?
- Minden, amit tudni érdemes az étkezési naplóról!
- Magas dózisú C-vitamin - előnyös lehet az emlődaganatos betegek számára?
- A szénhidrátok számolása IR vagy diabétesz esetén
- D-vitaminra a változó kor után is szükség van!
Ajánlott orvosok
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások