Mit jelent a reaktív hipoglikémia az orvosi szaknyelvben?
Mi az a reaktív hipoglikémia? Itt megtalálod az orvosi kifejezéseket érthetően!
A reaktív hipoglikémia a nem cukorbetegeknél előforduló hipoglikémia egyik formája.
Az állapot során a vércukor szintje az étkezést követő 4 órán belül a normál szint alá esik. A jelenség pontos okát még mindig vizsgálják, de az bizonyos, hogy akkor alakul ki, ha az inzulinszint emelkedett a vérben. Hátterében állhat prediabetes, gyomorműtét, amely során az étel túl gyorsan jut át a gyomorból a vékonybélbe, fruktózintolerancia, illetve jóindulatú, inzulint termelő daganat (insulinoma). Ekkor az (étkezést követően) túl sok inzulint termel a hasnyálmirigy, ami nagymértékben csökkenti a glükóz mennyiségét- ez szédülést, álmosságot, remegést, rossz közérzetet, nyugtalanságot okozhat. Az esetek többségében szerencsére nem utal súlyos probléma, ám a kellemetlen és zavaró tünetek miatt érdemes új alapokra helyezni az étkezését, hiszen a reaktív hipoglikémia könnyen a munkahelyi teljesítmény rovására mehet.
Ha érdekelnek a legfrissebb híreink, tanácsaink az inzulinrezisztenciával kapcsolatban
iratkozz fel az IR/PCOS-hírlevelünkre:
Ezek a tartalmak is érdekelhetnek:
- Mi az inzulinrezisztencia kezelésének négy pillére?
- IR-esként mennyi szénhidrátot ehetek? Avagy nekem is megfelel a népszerű 160g?
- Inzulinrezisztens lettem, mit tegyek?
- Az inzulinrezisztencia tünetei, felismerése, diagnózisa és kezelése
- Endokrinológus válaszol: mi az inzulin rezisztencia?
- Nálad vajon fennáll az inzulinrezisztencia? Teszteld magad!
- Kérdés-feleletek az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről
- Étkezéssel és életmódváltással a PCOS ellen
- A PCOS betegségről - A PCOS tünetei, kezelése, rizikófaktorai
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások