Menü

Ajánlom a Facebookon
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves vagyok, még nem szültem, gyermekvállalás előtt állok ezért több éves (kb.10 év) kihagyás után 2009. októberében átfogó nőgyógyászati vizsgálaton vettem rész. Az orvosom rákszűrést is végzett, melynek eredménye: P3. Felírt gyógyszer: Klion D100. Ezt követően 2009. decemberben ismételt rákszűrés, eredmény szintén P3, felírt gyógyszer: Gynazol. Ez év februárjában ismét P3-as lett az eredményem, és az ekkor végzett HPV szűrés eredménye is pozitív lett, magas kockázatú (52-es). Az orvosom ekkor conizációt javasolt, melyet március 6-án el is végzett. A kimetszett rész szövettani eredménye: „A cervix és méhtartalomban döntően véralvadékba ágyazottan csekély endocervicalis ill. endometrialis fragmentumokat azonosítottunk malignitast bizonyító szöveti jelek nélkül. A portiot sorozat metszetekben egészben feldolgozva több gócban mutatkozott a CIN I. – CIN III. spektrumot mutató structuralis obliteratio, cytológiai atypia jeleivel, helyenként endocervicalis colonisatioval. Egyértelmű infiltratív növekedés jeleit nem láttunk. Megjegyezzük, hogy a CIN I. mértékű dysplasia az endecervicalis resectios vonalban is jelen van. Emiatt cytológiai utánkövetés, illetve magasabb conisatio mérlegelendő. A CIN III. mértékű dysplasia eltávolítása a vizsgált síkokban az épben történt meg.” Szövettani diagnózis: Cervix és méhtartalom: szakadozott endocervicalis és endometriális szövetrészletek. Portio: CIN III. (resections vonal tekintetében lásd leírást)” A műtétet követően április 27-én ismét rákszűrésen voltam, az eredmény továbbra is P3. Kérdéseim az alábbiak: 1. Az orvosom a műtétet követő rákszűrés eredményének ismertetésekor (2010. május eleje) két lehetőséget említett: - gyakori rákszűrés, szoros után követéssel vagy - újabb, nagyobb volumenű kimetszés, (ami elég rizikós, mert még nem szültem) A problémám az, hogy ennek eldöntését rám bízta. Mivel közvetlen gyermekvállalás előtt állok, 2010. április 14-én abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését, ( ugyanis az orvosom szerint P3-as eredmények mellett sincs akadálya a teherbe esésnek és a terhesség kihordásának) május 27-től szedem a Femibion 800-as terhességi vitamint is. Végül a gyakori (2-3 havonkénti) rákszűrés mellett döntöttem. 2. Mi a garancia arra, hogy a kimetszett részen túl (beljebb) nem találhatóak további CIN III-as részek? Ezt csak kimetszéssel lehet kideríteni? 3. Ha vannak, akkor azokból mennyi idő alatt lesz rosszindulatú daganat (pl. ha teherbe esek, akkor a kilenc hónap alatt kifejlődhet?) 4. Nem kezd-e gyorsabban rosszabbá válni a CIN I-es rész, ha „megsértették a sejtet, kettémetszették” a mintavétel során? 5. Ha mégis a nagyobb mértékű mintavétel mellett döntök, akkor a méhszáj csonkítása mennyiben befolyásolja a teherbeesést, terhességet illetve a szülést? 6. Mivel vállalok nagyobb kockázatot, ha a nagyobb kimetszést választom, vagy ha a folyamatos (terhesség ideje alatt is elvégezhető) rákszűrést? Mi lesz, ha a terhességem ideje alatt derül ki, hogy romlottak az eredményeim (P3-ról P4-re változik, vagy egyéb, rosszabb altípusú P3-as lesz)? 7. Az orvosom szerint terhesség ideje alatt is el lehet végezni – állapotrosszabbodás esetén- a nagyobb mértékű kimetszést, de nyilván nem azért vártam 36 éves koromig a gyermekvállalással, hogy bármi módon is (tudatosan) kockáztassam a baba, illetve a saját egészségemet. Kérem, segítsen, hogy reálisabban láthassam a lehetőségeimet, illetve az egyes lehetőségek következményeit. Tudom, dönteni Ön sem fog helyettem, de szeretném a véleményét megtudni a fent leírtak alapján. Válaszát köszönöm: Panda Tisztelt Hölgyem! Egy jól elvégzett rákszűréssel a nyakcsatorna magasabb részeiről is történik mintavétel, így ha ott történik rosszabbodás, elvileg észrevehető. Hogy mennyi idő alatt fejlődik ki rosszindulatú daganat, azt előre megmondani nem lehet, de általában lassú az előrehaladása. Mindenesetre 9 hónap alatt azért változhat. A CIN I rész attól nem válik rosszabbá, hogy ezt a részt elmetszették a mintavétel során. Ha a nagyobb conisatio mellett dönt, attól még simán teherbe eshet, a terhességet kiviselheti, és akár spontán is szülhet. Nyilván az alapbetegsége szempontjából akkor vállal kisebb kockázatot, ha az elváltozás teljesen az épben kerül eltávolításra. Ha terhesség alatt romlik, akkor is elvégezhető még conisatio, de azért akkor fennállhat a vetélés, vagy koraszülés kockázata is. Végezetül arra is van lehetőség, hogy még mielőtt teherbe esne, egy másik patológis is kiértékelje a rákszűrését. Ha felkeres, akkor tudok ebben is segíteni.
Ajánlom a Facebookon

Belépés

close
