Menü
Dr. Murányi Zoltán

Általános nőgyógyász, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Dr. Úr!
28 éves vagyok. 6 évig Cypromixet szedtem, 1,5 éve hagytam abba. Kb 7 hónapja próbálkozunk a teherbe eséssel és eddig még nem sikerült. Volt menstruációs késéseim kb 1,5 heteket késett, majd azutáni hónapokban rendszerint 29-32 napra megjött.
Áprilisban voltam nőgyógyásznál ahol a következők vannal leirva:
Kenetszám: S/52
Statusz: kóros flóra. P2

Felt: fehéres habos váladék.
Colp.: ép hám.
Vv.: r. nagyságú ut. afv-ben körny. szabad

UH: 57x27x33 mm-es rfv-ben lévő uterus, 7mm-ed nyálkahártya, mko. PCO-s heklegü ováriumok, Douglasban szabad folyadék nem látható

Szakvélemény: Sec. am. Colpitis

Diagnózis: N9110 Szekunder amenorrhoea

Javasolt terápia: Vagilact használata


A nőgyógyász semmilyen vérvételre nem küldött és azt mindta h nem akar sei rosszat mondani mert nem áll fent és ha még 6 hónapig nem esem teherbe akkor segítenek. Azóta sem estem teherbe.
Kérdésem az lenne h lehetséges-e hogy a fogamzásgátló még nem ürült ki a szervezetből vagy a PCO miatt nem esem teherbe?

Tisztelt Hölgyem!

Valószínűleg a PCO miatt nem sikerült. Ez megérdemelne egy részletesebb kivizsgálást. Ha felkeres Fény u.-i rendelésemen, szívesen segítek Önnek ebben.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

tisztelt Dr. Úr!
pco-val küzdök a nőgyogyászom metformint irt föl szedem 2 honapja.voltam vérvételen az eredmény: tsh0.03 a szabad T4 24. pajzsmirigy alulmüködésem van.az lenne a kérdésem hogy szedhetem továbbra is a metformint vagy inkább mást javasolna? mi lennemsot a tehendőm?, válaszát előre is köszönöm:)
Tisztelettel Tündi

Tisztelt Hölgyem!

A gyógyszer a szénhidrát anyagcserét befolyásolja, nem a pajzsmirigy hormonszinteket. Szedje nyugodtan tovább.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Kedves Doktor Úr!
Kb 1,5 hete úgy fájdogál a hasam mitha megakarna jönni pedig mikor elkezdődött még majdnem 2 het volt hatra most jelenleg 2-3 nap mulva kene megjönnie és nemtudom mire vélni mitől van ez az érzés. A melleim is kissé érzékenyebbé válltak és megduzzadtak. A válaszát előre is köszönöm


Tisztelt Hölgyem!

Lehet több minden, pl. cysta, gyulladás, esetleg hormonális egyensúlyzavar, akár még terhesség is. Ha megjön és nem ismétlődik a panasz, akkor nincs különösebb jelentősége.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor úr!

A ciklusom 23.napjan voltam egy teljes hormonkivizsgalason. Gyakorlatilag mindent megneztek amit lehet, par helyen talaltak az endokrinologusom szerint elterest. A TSH 2,7 a t3(5,8) t4(12,4) Anti tpo, Anti tir, prolaktin ertekem tokeletes. Jod tartalmu babavitamint valamint szerves szelént kezdtem el szedni javaslatára. Hormont egyelore nem akart erre felirni. A D vitamin szintem alacsony, arra is szedek vitamint (3000ne). Ir es cukor ertekek 3pontos vizsgalata is tokeletes, tesztoszteron SHGB, Homa stb.minden jo lett.
Ami engem picit aggaszt az a 12,2-es Progeszteron ertek, valamint a 202,4-es Ösztradiol ertek. A 23.napon vették le a vért, és a 25.napon mikor pont visszamentem az endokrinologushoz konzultáciora, jött meg a menstruáciom.
Az lenne a kérdésem, hogy 2 nappal a menzesz elott ezek az ertekek alacsonynak szamitanak, vagy normalisnak? A peteérésem miatt aggodok, hogy van e egyaltalan, havi teszt méréssel nem latom h.lenne, tavaly nogyogyasz szerint volt sargatest hormonom..de 3honapja nem jon ossze a baba. A vitaminokban bizom most, de talan koze van a progeszteron es osztradiol ertekemnek a peteereshez. Closty szedeset viszont egyelore nem javasolta az endokrinologus.
Ön mit gondol a fenti ertekeimrol, mi legyen a kovetkezo lepes?

Segitseget elore is koszonettel!
L.

Tisztelt Hölgyem! 

Szerintem egy pár nappal korábban kellett volna megnézni a progeszteront. Az egy kicsit alacsony. Igazából végig kellene követni ultrahanggal egy ciklusát és abból kiderülne, hogy van-e ovulácio.

Ha felkeres Fény u.-i rendelésemen, szívesen segítek ebben.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

tisztelt Dr. Úr! kérdésem az lenne,hogy menszesz előtt 3 nappal és utána 3 napig barna folyásom van.ez mitől lehet? befolyásolja a teherbe esés esélyét?mit kellene szednem hogy ne barnázak?válaszát előre is köszönöm:)

Tisztelt Hölgyem!

Ez gyakran előfordul és valójában normálisnak tekinthető. Ettől még simán teherbe eshet. 

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 4 évig használtam a Depo-Provera fogamzásgátló injekciót, de férjemmel babát szeretnénk, ezért kb. 3 éve abbahagytam. Több, mint egy évig nem tért vissza a menstruációm, mikor orvosom azt mondta, szedjem 10 napig a Progesterone Exeltis 200 mg gyógyszert. Mivel ez hatásos volt, így orvosom tanácsára fél évig szedtem a ciklus 16-26. napjáig. De sajnos mikor letelt a fél év, gyógyszer nélkül újra nem jött meg a menstruációm. Ekkor orvosom újabb 10 napot írt elő ugyanebből a gyógyszerből. Sajnos ezúttal nem használt a gyógyszer, de az orvos azt mondta, hogy most legalább látja az okát... elfelejtett a tüsző megrepedni. Azt mondta, most szedjem 10 napig a Provera 10 mg gyógyszert, ez biztos, hogy segíteni fog. A gyógyszer 10. szemét 10 napja beszedtem, de eredmény semmi... Ismét orvos ismét progreszteron exeltis 10 nap végre eredmény, megjött a menstruációm. De következő hónapban kezdődött előröl.... nem jött meg, 10 nap progresteron exeltis azt mondta ha letelt a 10 nap és nem jön meg 3 napon belül akkor menjek vissza mert nagyobb baj van. Nem jött meg de doktor úr szabin van úgyhogy további 10 nap mulva derül ki bármi...
Fogalmam sincs mit gondoljak.
Lehet le kell mondanunk a babárol?! :(

Tisztelt Hölgyem!

Ettől még nem kell lemondani a babáról, csak kell csinálni egy részletesebb kivizsgálást, hogy mi lehet a baj.

Ha ez segítséget jelent Önnek, akkor keressen fel Fény u.-i rendelőmben, ahol szívesen segítek ebben.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

 

Tisztelt Doktor Úr!
A problémám előzménye: 2 hónapos kvázi folyamatos vérzés (inkább véres folyás), többször kifejezetten erős, darabos. 30. napon 20 mm vastag nyh mellett küretet javasolt az egyik orvos, a másik gyógyszert. Ergam, exacyl és rutascorbin hatására a vérzés elmaradt, 1 héttel később 13 mm-es nyh volt látható az uh-on. Az orvos küretet javasolt, ami családi program (nyaralás) miatt elmaradt, későbbre halasztottuk. A vérzés 10 nap után visszatért.
60. napon jutottam el megint orvoshoz, ekkor éppen nem véreztem. Nyh több, mint 20 mm, küret szóba jön, de előbb gyógyszeres abrasióval próbálkozunk a koromra való tekintettel (35 éves vagyok, még szeretnék szülni)
Norculut mellett a vérzés teljesen elmaradt, jövő hétre várom a gyógyszer hatását.
Azt szeretném kérdezni a Doktor Úrtól, hogy van-e arra valós esély, hogy ezzel sikerül a küretet elkerülni? Le fog tudni válni ez a 20 mm-es nyh a megvonásos vérzés keretében?
Az az orvos, aki kapásból kaparni akart, azt mondta, felesleges gyógyszerezni, úgysem használ. A másik sem túl optimista, de a korom miatt még várna a beavatkozással.
Utánaolvasva kicsit megijedtem, hogy rosszindulatú elváltozás is lehet a vérzés oka (UH-n polip nem volt látható).
Köszönöm válaszát!
chysh

Tisztelt Hölgyem!

A gyógyszer abbahagyása után leválhat a nyálhahártya és akár normalizálódhat is a helyzet. Azonban nem lesz szövettani eredmény, ami az egyik oka volt annak, hogy abraziot javasoltak. Ilyen esetekben érdemes megnézni, hogy a nyálkahártyában nincs-e valamilyen szövettani elváltozás. Nem rosszindulatúra gondolok, de ezt is érdemes kizárni. Jóindulatú elváltozás is okozhat ilyen tüneteket. Ha megvan az ok, akkor könnyebb kezelni.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Dr. Úr! 3éve PCOS-t állapítottak meg.mivel férjemmel akkor nem szeretünk volna gyereket igy azt mondták,hogy a fogamzásgátloval szépen kezelhető.most gyereket szeretnénk és elmentem orvoshoz (jun. 26-án) és irt föl metaformin tabletát. kérdésem az lenne hogy ebben a honapban 5-én kezdett pecsételős barnás folyásom volt. juli 8-án megjött. a kérdésem az lenne hogy mit jelent az hogy menszesz előtt 3napig barna folyásom van? és ,hogy ezt bele kell számolni a mensruácóba? vagy 8átol kezdjem el számolni a mensruáco első napját?még egy kérdés: mikor lesz hatása metformin gyogyszernek? mikor leszek terhes tőle? válaszát előre is köszönöm:)
Tündi


Tisztelt Hölgyem!

A pecsételés menses előtt pár nappal előfordulhat, az még nem kóros. A mensest akkortól számítsa, ha már piros vérzése van. A gyógyszerre mindenki másképp reagál, így nem lehet megmondani, hogy mikor lesz terhes. Az inzulin szinteket kellene ellenőrizni. Ki kell egészíteni a kezelést szénhidrát kerülő diétával és rendszeres sporttal.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr.
42 éves nő vagyok. Férjemmel kisbabát szeretnénk. Közel fél éves próbálkozás után, háziorvosom javaslatára felkerestem a meddőségi szakrendelést. A Férjem volt Andrologia Szakrendelésen. Lelete teljesen rendben van.
Segítségében bízva, megosztanám önnel, a vérvételi eredményeimet:
AMH : 0,8
Menses 3. Napján:
sTSH: 2.070 mU/L
E2 : 24.95 ng/L
FSH: 5.36 IU/L
LH: 4.66 IU/L
PRL: 27.91 ug/L

Menses 23. "Napján":
E2 : 99.67 ng/L
PRL : 37.01 ug/L.
Progeszteron: 9.14

Kezelőorvosom véleménye : Alaphormon lelete rendben. Luteális fázisban alacsony progeszteron alapján anovulacio feltételezhető hyperprolactémiával.
IVF proramfelvételre javasolt. Oda be is jelentkeztem. Októberre van időpontom.
Addig is folyamatos BRC th indítható, este fél tabletta. Clostilbegyt 50mg tablettát szedek, napi fél szemet. 3 dobozzal irt ki a Kezelőorvosom. Kérdeztem tőle, hogy mikor menjek hozzá vissza ellenőrzésre? A válasza az volt, hogy ha majd terhes leszek.
Ha nem ...akkor majd októberben, a kapot előjegyzett időpontban......a másik kezelőorvoshoz.
A kérdésem az lenne Önhöz, hogy valóban megállás ...szünet nélkül szedhetem e ezt a gyógyszer? Orvosi kontroll nélkül? Vannak furcsa tüneteim. Verelytékezés, Szédülés, gyengeség érzésem van. Számításom szerint, közeledik a mensesem. Persze szeretném ha nem jönne meg.
Mit remélhetek?
Hogy látja az eredményeimet? Van esélyem így a spontán teherbeesésre?
Van e esetleg valamilyen jó tanácsa, ami elősegíthetné a teherbe esésemet.

Köszönöm türelmét, hogy hoszú levelemet elolvasta.
Előre is köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel: Gabriella

Tisztelt Hölgyem!

Remény mindig van. Az AMH kicsit alacsony, ami a petefészkek kimerülésére utal. Az említett gyógyszerrel meg lehet támogatni a tüszőérést, én azonban azt javaslom, hogy amellett kontrollálni kellene a tüszőérést, mert hajlamosít esetleg cysták kialakulására is. Amennyiben az segít Önnek akkor keressen fel fény u.-i rendelésemen, ahol át tudnánk beszélni a dolgot részletesen és ultrahanggal ellenőrizni tudjuk a tüsző érését is.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

 

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel két év sikertelen próbálkozás után, most inszeminációra készülünk. Vizsgálatok megvoltak, eddig mindkettőnkkel rendben van minden. Clostilbegyt és gonal f írtak fel, az orvos által mondottak alapján alkalmazom őket. A kérdésem a következő lenne: uh-on egyik nap jobb ovarium benne 15 mm -es dominans folliculus, bal ovarium benne 3 db 14 mm-es folliculus. Másnap egy másik orvos volt aki uh-on nézett, akkor jobb ovarium benne 16 mm -es folliculus, viszont a bal oldalon nem látott semmit. Létezik, hogy a bal oldalon lévő 3 db tüsző eltűnt? Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Hedi

Tisztelt Hölgyem!

Nem valószínű. Inkább az lehetséges, hogy rosszak voltak az ultrahangos látási viszonyok, és a második vizsgáló kollega egyszerűen csak nem látta a tüszőket.

Üdvözlettel, Dr. Murányi zoltán

Belépés

close
