Menü

száma
5
Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

Sugárterápiás és onkológus szakorvos

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Doktor úr! 42 éves vagyok, 1 évvel ezelőtt rosszindulatú emlődaganatot távolítottak el a mellemből. Több nyirokcsomómban is volt daganatos sejt. Kemo- és sugárkezelést is kaptam. A 3 havonta végzett CEA tumormarkerem folyamatosan emelkedik: 3, 3,9, 5,8. A többi laborlelet rendben van. Mit jelenthet ez? Van ok az aggodalomra? Köszönöm szépen válaszát! Éva

Kedves Éva!


A CEA tumormarker inkább az emésztőrendszer, tüdő, pajzsmirigy megbetegedései során emelkedhet meg, illetve ezen szervek daganatainál. Ha valaki dohányzott, vagy dohányzik a CEA értéke szintén magasabb. Az Ön értékei a normál, illetve az utóbbi egy kicsit a normál fölött található, ebből azonban semmi érdemleges következtetés még nem vonható le. Az emlőnél a CA 15-3 emelkedése fontosabb. Amennyiben az ellenőrző képalkotó vizsgálatai (mellkas rtg., hasi UH, vagy CT) negatívak, széklete nem véres, illetve nincs vele probléma, nincs oka aggodalomra.

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

 

 

Tisztelt doktornő!

Tisztelt doktor úr!
2015. szeptemberében műtöttek emlőmegtartó műtét, majd 8 nap múlva emlőeltávolítás onkológusi javaslatra. Mastopathia fibrocystica mammae, apocrin metaplasiával. Adenosis mammae. Ductalis in situ carcinoma közepes differenciáltságú forma. oestrogen - progesteron receptor 95 %. ki67 5 %CB11 negativ.
Utána kaptam zitazóniumot és lucrin injekciót kaptam semmiféle képalkotó vizsgálat nem történt. (Uzsoki kórház). 2017. májusában lebénult bal lábam Csontáttét gerincműtét, műcsigolya 15 csavar. 95%-os hormon érintettség a szövettan szerint. o
Orvost váltottam 2017 augusztusában. Itt készült Tumormarker vizsgálat ami augusztusban 37.9 2018. januárjába 41, 2 volt. Kérdésem az, hogy ez most azt jelenti hogy ismét kiújult valahol a daganat. Most kapok arilla nevű gyógyszert és zolendossav csontkezelést. 2017. augusztusi Ct negativ volt.

Kedves Kérdező!

A leírás nem teljesen világos számomra, mert amennyiben in situ carcinomája volt, úgy áttét nem tud kialakulni. Ez csak akkor következhet be, ha invazív komponens is volt a szövettanban. Képalkotó vizsgálatként in situ esetben elég a mammographia, hiszen az áttét esélye gyakorlatilag minimális, az in situ elváltozás csak helyileg (az emlőben) tud kiújulni. Ha Önnek csontáttéte lett, akkor sajnos invazív résznek is kellett a daganatban lennie.

Ha most a tumormarkere kissé emelkedettebb, ennek egyéb belgyógyászati oka is lehet (cista, pajzsmirigy betegség, stb.), de sajnos nem zárható ki újabb áttét sem. A tumormarker vizsgálat ismétlése javasolt kb. 3 hónap múlva és ha az érték tovább emelkedik további képalkotó vizsgálatok szükségesek az áttét megtatálására és a megfelelő kezeléséhez.

 

Üdvözlettel,

 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

 

Tisztelt Doktor Ür.Azt szeretném kérdezni hogy mér van szükség cemoterápiára amikor a mütétkor levetélk a mellem igy most már nincs rák a szervezetemben Diagnozisok:
Carcinoma Ductale INFILTRANS NST BrGrIII pT2 pNIa 1/9 ,Li-,NPI: 5.5.ER+. PR - -/+.HER2 -/-
Ecad+.MIB1-10-15%

Tisztelt Kérdező!

A pT2 (2 cm-nél nagyobb) daganatos és a pN1a (1/9) nyirokcsomó státusz, valamint a grade III-as szövettan (agresszívabb daganatra utal) indokolják a kemoterápiát. A vér, illetve a nyirokrerekbe kerülhetett tumorsejt, amit a kemoterápiával lehet elpusztítani.

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

Üdvözlöm. 2017 márciusában operáltak emlőrákkal. Kivettek egy 6 cm nagyságú, jóindulatú daganatot, amelyen belül volt egy 2 mm és 5 mm nagyságú calcinoma ductalis, amely inváziót mutatott a nyirokcsomók felé. Az őrszemben nem volt áttét, ezért nem távolítottak el nyirokcsomót. A szövettan II. kategóriába tartozik. Az onkoteam sugárterápiát és hormonérzékenység esetén hormonterápiát írt elő. Sajnos a szövettan nem lett érzékeny a hormonra, ezért kemoterápiát írtak elő. A kemoterápia helyett más terápia lehetséges-e?
Üdvözlettel!

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján Önnek egy nem hormonérzékeny, két gócú rosszindulatú daganata volt, amely nyirokcsomó áttétet nem adott. Amennyiben emlőmegtartó műtéte volt, így a sugárkezelés mindenképpen indokolt. Sajnos, ha egy rosszindulatú elváltozás nem hormonérzékeny, akkor kemoterápia mindenképpen szükséges az esetlegesen a véráramba jutó keringő daganatsejtek elpusztítására. Ennek kiváltására más lehetőség sajnos nincs.

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

Tisztelt Doktor Úr!

Maestectomia műtétem 11 éve volt, egy hónapja recidiva a heg fölött csomó. Újabb műtét. Egyéb betegségek miatt is, sugár és gyógyszer terápia tervezett.
Két kérdésem lenne: 1. MR vizsgálat kimutatja-e a csontáttétet (túl sok sugárterrhelés ért már)?
2. Sugár és gyógyszerek (Arimidex) egymás után vagy egyszerre a megfelelőbb?

Nagyon köszönöm válaszát!

 

Kedves Kérdező!

Az MR kimutatja a csontáttétet, de költségigénye és a vizsgálat hosszú ideje miatt nem alkalmas az egész test, csak régiók (has, gerinc, stb.) áttekintésére. Csontáttét kizárására vagy megerősítésére első lépésben általában csontizotóp vizsgálat javasolt, amelynek során egy-két óra alatt lebomló izotópot juttatnak a véráramba, amit aztán a daganatos csontrész fölvesz, ezt detektálni lehet egy speciális kamerával. Ha ezen gyanú van, a pontosabb diagnózis eldöntésére röntgen, CT vagy MR történik. Az újfajta képalkotó vizsgálatok sugárterhelése már jelentősen kisebb, mint a régieké.

A sugárterápia és a hormonterápia együttes alkalmazásával kapcsolatban nincsen egyértelműen kialakított álláspont. Nyugodtan szedheti a gyógyszert (Arimidex) már a besugárzás alatt is.

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

Tisztelt Doktorúr.
45 éves vagyok mellrákom van , február 9.én műtenek az egyik mellem teljesen le kell venni a másikba van egy jóindulatú csomó abból meg azt műtik ki, egy rákos daganat van a többi szövettana B2 csak az a gond, hogy sok kicsi van és ezért javasolják a levételt. Azt szeretném kérdezni, ha kemoterápiára kerül sor , hogy tudnám enyhíteni a tüneteket , iszom dec 14 óta az avemart minden nap, most január közepétől pedig a noni juict, esetleg valami ami segít átvészelni a kemós napokat tudna ajánlani a doktor úr. Hallottam , hogy állítólag létezik hűtő sapka vagy mi a hivatalos neve pontosan nem tudom, amit kemoterápia alatt lehet kérni és nem hullik ki a hajam . Hosszú hajam van és jobban megvisel ha kihullik, mint hogy leveszik a mellem . Köszönöm válaszát előre is

Tisztelt Kérdező!

A hajhullás csökkenthető a hűtősapkával, de teljesen kivédeni nem lehet. A lényege az, hogy a hideg a fej bőrében szűkíti az ereket , így a kemoterápiás szerek nem tudnak a hajhagymákhoz eljutni olyan mértékben, hogy jelentősebben károsítsák azokat. A haj természetesen a kezeléseket követően újra kinő.

Sajnos a kemoterápia minden sejtre hat, így az egészséges sejtek, szövetek is károsodnak, ami mellékhatásokat vált ki. Temészeresen ebben egyéni eltérések vannak, kit mennyire és hogyan visel meg a kezelés. Mindenképpen javasolt a kemoterápia alatt a pihenés, a bő folyadékbevitel, a könnyű táplálkozás. Séta a szabadban is jó hatással tud lenni. A túlzott vitamin bevitel nem javasolt, mert a vitaminok és a kemoterápiás anyagok között fölléphet olyan kölcsönhatás, ami a gyógyszer hatásait/mellékhatásait csökkentheti vagy erősítheti. Az Avemar és egyéb készítmények fogyasztása is éppen ezért a kemoterápia előtt és utána javasolható. Hányás csillapító gyógyszerrel a kezelés idejére és az azt követő napokra el fogják látni.

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

 

Tisztelt Doktor úr! A véleményét szeretném megkérdezni, hogy milyen eséllyel gyógyítható a csontáttét? 2005-ben diagnosztizáltak nálam mellrákot, és 2 éve kiderült a csontáttét. Gerinc, lábszár, és váll is. Lehet-e sugárkezelni? Kemoterápiát már kaptam, de nagyon fáj a derekam, a lábaim. Köszönettel.

Kedves Kérdező!

A csontáttét kezelhető gyógyszeresen ún. biszfoszfonát vegyületekkel, amlyek vagy infúzióban vagy szájon át alkalmazhatóak, segítik a daganatos csontáttét pusztulását és a normál csontállomány visszaállítását. Ezt egészítjük ki a fájdalmas vagy veszélyes helyen levő áttétek (combnyaktörés esélye, gerincvelő nyomását okozó csigolyaáttét, stb.) sugárkezelésével, ami a kóros elváltozás pusztításával a fájdalmat is csökkenti. Ezen kívül hormonérzékeny daganatoknál a hormonterápia is kedvezően befolyásolhatja a csontelváltozás növekedését. Nem megfelelően reagáló csontáttéteknél kemoterápia is adható. Előre nehéz megmondani, hogy milyen eséllyel gyógyítható. Vannak betegek, akik több éve, vagy több, mint 10 éve élnek a betegséggel, vagy tünet és panaszmentesek.

Üdvözlettel,

 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

Szeretném megtudni, hogy a sugárkezelés ideje alatt (és előtte is meg utána is) bizonyos helyeken miért pont a méregdrága Radiocare krémet ajánlják bőrkezelésre az orvosok.
Többféle, patikában kapható, hámosító krém megfelelne erre a célra, plusz az onkológus vagy a bőrgyógyász írhat is fel gyógyszertári készítményt. Miért nincsenek a sugárkezelés alatt állók erről tájékoztatva?

Kedves Kérdező!

A sugárkezelés okozat bőrmellékhatások kezelésére leggyakrabban Bepanthen krémet vagy Panthenol habot javasolunk (hatóanyaguk ugyanaz), hámhiány esetén Neogaonormon kenőcsöt. Kb. 2-3 éve jelent meg a Radiocare krém, amely egy csigafajta tisztított nyálkáját tartalmazza.  Mindegyik készítmény ugyanolyan hatásos, kényszeríteni egyik beteget sem lehet, hogy melyiket hasznája. Önre és a pénztárcájára van bízva, hogy melyiket kívánja használni. Természetesen ezeken kívül még számos krém/kenőcs áll rendelkezésre a bőrgyulladás ellátására. Az egyes pácienseket kezelő orvosok feladata a beteg fölvilágosítása a különböző bőrnyugtató készítményeket illetően. 

Üdvözlettel,

 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán 

 

 

2017 11.02 elsö vizsgálat. Bal emlobena retroareolárisan kozvetlen a bör alatt egy kb3 cm -es mobilis , a bimbot behuzo tumor tapintható
2017.12.01 a bal emlöben retroareolárisan kimutatott 26 mm-es malignus tumor miatt a fenti idöpontban narcosisban,LMWH védelemben mastectomiát I-II. szintüaxillaris
block-dissectioivégeztek Szövettan folyamatban
Sajnos a családom ban az elsö házaságomba a férjem vastagbélrákos volt végül is Ö gyogyult közös gyermekünk 41 évesen elhunyt vastag bél rákba akinek két lánya és egy fia van . A második házaságomban a férjem meghalt tüdö rákba ebben a házaságombam születet fiam aki még egésszeges Ezek tudafában szeretném kérni a vizsgálatot
a mütétem és a kezelésem Pécs négyszázágyas kotházába történik
mütétet Dr Pavlovics Gábor végezte
mamográfiai vizsgálat és minta vétel Dr Szalai Gábor
Onkologia kezelő orvod Dr Kövér Erika onkologiai Intézet Pécs
klinikai küzpont I sz belgyogyászati klinika echokardiográfia I.024225334
telefon 06 72 536471
Beküldö 0115024221221 21 221 onkot.I.Onkologia II.
Azonosito14989937
Beteg tajszám:064.258-449
Ellátási dzám:01004283
Diagnozisok
Carcinona Ductale Infiltráns (NST), BRGrIII pT2 pN1a(1/9), Li - ,NPI:5,5,
ER+,PR- -/+, HER2-/-,Ecad+,MIBI-10-15
BNO:C5090 Emló roszindulatú daganata, k.m.n.
Morph.:85003 Carcinomaductala infiltrana (C50.-)nadasybobe
Hétföm kezdodik a cemoterápia 5 alkalommal 3 hetente azt szeretném kérdezni hogy milyen természet gyögyászati terméket használjak Ha befejezödik a cemo és gyogyult keszek járhatök -e gyogyfürdobe

Kedves Kérdező!

Az üzletekben és az interneten sokféle természet gyógyászati készítmény áll rendelkezésre, melyeknek hatásossága tudományosan nincs igazolva. Így bármelyik hivatalosan ellenőrzött terméket választhatja, azonban mind a kemoterápia, mind a sugárterápia alatt használatuk nem javasolt.

Gyógyfürdőbe a műtét és a sugárterápia okozta gyulladás lezajlását követeőn, kb. 3-6 hónap múlva mehet.

Üdvözlettel,

 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán

 

 

Jobb mellemben 10 cm-es phylloides, malignus csomó volt, masztektómiát végeztek, az eltávolítás az épben történt Áttét nincs. Kérdezném, hogy feltétlen kell-e a sugárkezelés, vagy elég az utánkövetés? Az onkológus szerint kiújulhat, de a szoros utánkövetéssel ellenőrizhető. Onkoteam elé megyek, de nem nagyon szeretnék sugárterápiát.

Tisztelt Érdeklődő!

Véleményem szerint a daganat mérete alapján, még ép sebészi szél mellett is indokolt a sugárkezelés a kiújulás esélyének csökkentése miatt.

 

Üdvözlettel,

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán 

 

Belépés

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ