Menü
Dr. Maráz Róbert PhD

Főorvos sebész és klinikai onkológus szakorvos

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Doktor Úr,

10 éve műtötték már a mellemet, fibroadenómákkal és cisztákkal, azóta szültem két gyereket, szoptattam is őket 11 és 13 hónapig, de pár éve ismét több jóindulatú daganat is keletkezett mindkét mellemben. Az egyik az utóbbi időben érezhetően nőtt, januárban megyek a szokásos kontroll mammográfiára. Kérdésem: mikor válik szükségessé egy ismételt műtét? Illetve olvastam egy fagyasztásos eljárásról. Erről Ön mit gondol? Érdemes és lehetséges több apróbb ciszta és fibroadenóma esetén helyettesíteni a műtétet?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Krisztina

Kedves Krisztina!

Az emlő cystáit csak ritkán kell operálni, általában csak akkor szívják le a tartalmát, ha már feszülést okoz, vagy belső növedéket látnak a cystán belül az ultrahang vizsgálat során, ilyenkor a leszívott tartalmat tárgylemezre kenik és a cytológus minősíti a kenetet. Az esetek döntő többségében ezek jóindulatú elváltozások, nagyon ritkán igényelnek műtétet. A fibroadenoma műtéti indikációt akkor képez, ha 2-3 cm nagyságot elér, vagy hirtelen növekedni kezd, vagy a beteget nagyon zavarja. A fibroadenomából is műtét előtt cytológiai vizsgálatot kell végezni. A fagyasztásos eljárás szerintem nem helyettesítheti a sebészeti eltávolítást, mert minden emlőben lévő elváltozást szövettani vizsgálatra kell küldeni, fagyasztásnál ez nem lehetséges. Ritkán,de előfordulhat, hogy a műtét előtti kivizsgálás ellenére egy nagyobb fibroadenoma már rosszindulatú daganattá alakulhat át, ezért elengedhetetlen bármilyen elváltozás szövettani vizsgálata, melyet az emlőből távolítottak el.

Remélem tudtam segíteni.

 

Üdvözlettel:

Dr. Maráz Róbert

Belépés
