Menü

száma
5
Dr. Maráz Róbert PhD

Főorvos sebész és klinikai onkológus szakorvos

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Doktor úr! A jobb mellemben egy 18x5 mm és egy 5x4 mm daganatot találtak. Csontizotóp negativ, tumormarker eredmény értékhatáron belüli, mellkas rtg negativ, mellkas tüdő CT -bal oldalon az axillákban megnagyobbodott 8 mm-es kontrasztot halmozó pathologiás nyirokcsomó ábrázolódik. A két daganat távolsága 20 mm. Mastectomiat javasoltak. Emlőmegtartó műtét nem volna elég? Köszönöm!


Tisztelt Hölgyem!

Ilyen esetben fontos lenne az emlő MR elvégzése, mert az segíthet annak megítélésében, hogy valóban csak két góc van-e? Fontos lenne tudni a daganat szövettani típusát, a lobularis carcinoma jellemzően több gócú . Ha az emlő MR nem ír le több gócot és a daganat nem lobularis, valamint az ön emlőjének mérete megfelelő elméletileg megoldható az emlőmegtartó műtét, de lehet, hogy valamilyen onkoplasztikus technikával. Fontos, hogy a két tumor az emlőben hol helyezkedik el, legideálisabb a külső felső negyed lenne, ott jobbak lehetnek a kozmetikai eredmények, Az alsó negyedeknél biztosan onkoplasztikus technika kellene.

 

Tehát a legfontosabb szempontok:

Emlő MR lelete

Daganat szövettani típusa, jó lenne az immunfenotipust is tudni ( ösztrogén, progeszteron, HER-2 receptor, grade, Ki 67%)

Daganatok elhelyezkedése

Üdvözlettel:

 

Dr Maráz Róbert Ph.D.

Tisztelt Doktor Úr!

2017. októberében rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak nálam. Az akkori ultrahangos vizsgálat szerint 31x27 mm nagyságú volt.
Az onkoteam sajnos nem az azonnali műtét, hanem neoadjuváns kemoterápia mellett döntött. Azért írom, hogy sajnos, mert november 6-án meg is kaptam az első kezelést, de 3 hét múlva, a következő kezelés előtti vérvétel szerint a májenzim értékek annyira megemelkedtek (GOT 108, GPT 278, Gamma-GT 133), hogy nem lehetett folytatni a kezelést. Mivel az értékek a kemoterápiás szer adása nélkül sem mutattat látványos javulást, december közepén a műtét mellett döntöttek. A közbeeső ünnepek miatti csúszás miatt csak január 09-re kaptam műtéti időpontot.
Meg is történt a műtét, de akkor már, az utólag elkészült kórszövettani lelet szerint a daganat mérete 85x49 mm volt, melyen belül a legnagyobb összefüggő invasiv góc 59x36 mm-es, mellette további 4 db 1-4 mm-es invasiv góc látható. Vérér- és nyirokérbetörés megfigyelhető. Az emlőállományban a tumorszövet mellett látható 1 db tumormentes nyirokcsomó. Anterior szél focalisan positiv.
ABD is történt, az eltávolított 3 db nyirokcsomó közül 1 db-ban carcinoma áttéte látható. Metastaticum depositum 3 mm átmérőjű. Extracapsularis terjedés nem látható.
Az onkoteam véleménye: Tekintettel a nagyméretű (8 cm feletti, többgócú elváltozásra), a pozitív sebészi szélre, nyirokcsomó áttétre (mely nem SNB) mastectomia, ABD javasolt.
Az októberi ultrahang során még egy 10 mm átmérőjű fibroadenomát is diagnosztizáltak, de a sebész azt mondta a műtét előtt, hogy azzal most nem foglalkoznak.
Az lenne a kérdésem, hogy a leírtak alapján valóban csak a mastectomia a megoldás? Műtét után milyen kezelésre számíthatok, tekintve hogy az első kemoterápiát sem lehetett folytatni? 43 évesen milyenek a kilátásaim a jövőben? Válaszát előre is köszönöm!

Marianna


Kedves Marianna!

Bár nagyon sok mindent részletesen leírt, azért néhány dolog hiányzik.

Nem tudom mi volt a műtét , amit végeztek ( feltehetőleg emlő megtartó műtét) , de a szövettani eredmény birtokában ilyen nagy mérető emlő daganatnál, ha a resectiós szél pozitív  mastectomiát kell végezni. A hónalji műtét valóban nem minősíthető ABD-nek, mert csak 3 db + 1 db az emlőben ( így 4 db ) nyirokcsomó került eltávolításra. Az irodalom ilyen nagy tumor méret esetén nem javasol hónalji besugárzást az ABD helyett ( nem felel meg az ACOSOG Z0011 trial követelményeinek), mert sajnos túl nagy volt a tumor méret, így ABD, hónalji block dissectio javasolt, amely összesen 10-12 nyirokcsomó eltávolítását jelenti a hónaljból.

Tehát amit javaslok: mastectomia+ABD

Jó lenne ilyen fiatal életkor és nagy tumor méretnél emlő MR elvégzése is, hogy a másik mellében nincs-e daganat.

Nem tudom milyen a daganat immmunfenotipusa, azaz hogy milyen a receptor statusa: ösztrogén, progeszteron, HER-2 receptor status, Grade, Ki 67 % . Ezen ismeretek hiányában nem tudok pontos terápiát javasolni.

Ha hormon érzékeny a daganat hormon terápia jön szóba, annak jellege függ az Ön menostatuszától. Herceptin adása is szóba jön, ha a daganat HER-2 pozitív.

Ilyen nagy méretű daganatnál, hasi UH, mellkas RTG, csontizotóp vizsgálat is szükséges.

Ha nem bírta a kemoterápiát, lehet hogy másfajta kemoterápiás kezelés jön szóba, de ezt csak a fentiek birtokában lehet eldönteni.

A további kilátások az újabb műtét szövettani eredményétől az immunfenotipustól jelentősen függ.

Ha a terápiás lehetőségek kimerültek szóba jön az ún Oncompass molekuláris diagnosztikai vizsgálat is.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

 

 

Jó napot kívánok! 21 éves vagyok, és 2 hónapja kicsi csomót találtam a mellemben, ami érzéketlen volt, nem fájt, de pár napja fájdalmassá vált. Mi lehet ez? Érdemes orvoshoz fordulni, vagy magától elmúlik? Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

Ilyen fiatal korban a leggyakoribb emlő elváltozás a fibroadenoma ( jó indulatú emlő daganat) vagy emlő cysta lehet, esetleg mastopathais elváltozás, amely hormonális változásra jön létre. Amennyiben nem múlik, mindenképpen javasolt emlő UH (ultrahang) elvégzése, emlőradiológiában jártas szakembernél. Az Ön életkorában az emlő UH az elő diagnosztikus lépés a fizikális vizsgálat mellett.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

Üdvözlöm! Nagymamám mellrákban halt meg 43 éves korában. Én 35 éves vagyok és rendszeresen járok mammográfiára és UH-ra. 4 éve a bal mellemben találtak egy csomót ami 1 cm-es volt de mostanra már 1,4 cm. A sebész szerint fibroadenómám van, amivel jelenleg más teendő nincs csak rendszeres ellenőrzés. Egy másik sebész akinek kikértem a véleményét biopsziát javasolt. Az ultrahang leleten még annyi van, hogy Gross szegély veszi körbe a csomót. Ön mit tanácsol? Szükséges a biopszia vagy elég az ellenőrzés? Köszönöm válaszát!

Kedves Hölgyem!

Az elváltozás minősítését igazából a radiológusnak kellene véleményeznie.A vizsgálat során a leletezésnél meg kellene adniuk K, R és U kódokat. A K a tapintási leletet minősíti, az R a mammographias leletet és az U az ultrahangos vizsgálatot.

Jóindulatú elváltozások esetén ezek a kódok általában K2, R2, U2. Amennyiben az elváltozást  radiológus egyértelműen fibroadenomának tartja nem kell feltétlenül biopsziát végezni. Ha a növekedés üteme ezt indokolja FNAC ( vékonytűs aspirációs mintavétel  ) szóba jöhet, hogy biztosak legyenek a diagnózisban. Ilyenkor sejteket nyernek az elváltozásból, azt kenik ki egy tárgylemezre és vizsgálják meg azt mikroszkóppal. Az Ön elváltozása kicsit növekedett, tehát ilyen esetben, ha a radiológus is indokoltnak tartja, vagy ha ez Önt megnyugtatja, a vékonytűs biopszis elvégzése szóba jöhet. Maga a mintavétel nem fájdalmas, hiszen csak egy vékony tűvel veszik a mintát.

 

Üdvözlettel:

 

Dr Maráz Róbert Ph.D.

Jónapot nekem egy olyan kérdésem lenne nekem is a jobb mellembe egy fibroadenóma jóindulatu daganat 9 óránál egy 18x18x19 mm-es volt szövettan és abbol derült ki hogy jóindulatu doktornő azt mondta ha esetleg eléri a 2,5cm akkor kell a műtét mert igy kockázatos lehet... utólag októberbe voltam mondta doktornő elég 6 havonta nézetni áprilisba lessz a következő mammográfia vizsgálat azóta babát várok 13 hetes vagyok nem folyasolja be a terhesség vagy valami gond nem lessz?


Tisztelt Hölgyem!

Jelen pillanatban nem érdemes és ajánlatos eltávolítani a fenti 19 mm-es fibroadenomát, mert a terhesség első trimeszterében ( első harmadában ) végzett altatás és műtét jelenti a legnagyobb kockázatot a baba számára. Valóban 6 hónapos követés javasolt és 25- 30 mm feletti fibroadenomákat kell eltávolítani. A terhesség alatt és a szoptatás közben lehet, hogy növekedni fog a fenti elváltozás, de a műtét elvégzése csak a szoptatás befejezése után javasolt, illetve akkor a legideálisabb, természetesen előtte kontroll emlő UH elvégzése feltétlenül szükséges.Szóval szerintem nem lesz semmi gond.

 

Üdvözlettel:

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

 

Tisztelt Doktor Úr! 5 éve operáltak mellrákkal. A bal mellem oldalsó harmadát távolították el. Sugárkezelést és kemót is kaptam. Az 5 éves kontroll vizsgálat negatív lett, viszont most újra érzek valami kitüremkedést a mellemben. Elmentem mammográfiára, amely után azt mondták, hogy a műtéti hegről van csak szó. Ultrahangon is voltam és cytologiai mintavetelen, amelynek eredmenye C5. Az MR és a PET CT is negatív lett. A core biopsya eredményét várjuk jelenleg. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges, hogy újra kiújult a rák, vagy valamelyik vizsgálat tévedett? Köszönettel várom válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Sajnos ebben az esetben a cytológiai mintavétel eredménye a leghangsúlyosabb és a C5 lelet azt jelenti, hogy malignus, azaz rosszindulatú sejteket találtak a kenetben. Ha a PET CT lelete negatív akkor távoli áttét valószínűleg nincs, de a fenti leletek birtokában sajnos nagy valószínűséggel kiújult az emlőrák az operált mellében. Ritkán tévedhet a cytológia, a core biopsia eredménye ( ha jó helyről vették a mintát és gondolom, hogy igen) lesz a véglegesen számító adat, itt nagyobb mintavétel ( szövettani henger) elemzésére van mód, ebből a mintából több és pontosabb adat nyerhető általában.

Sajnos a mammographia és az emlő MR nem mindig "mindenható", de valószínűleg azért vettek cytológiai mintát, mert valami gyanús elváltozást diagnosztizáltak a tapintással, vagy a klinikai vizsgálatokkal.

Remélem válaszommal segíteni tudtam Önnek.

Üdvözlettel:

 

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

Tisztel Doktor Úr!
2017 szeptemberben műtöttek, korai stádiumú mellrákkal. Emlőmegtartó műtét volt, egy nyirokcsomó eltávolítással, mely nyirokcsomóban nem találtak tumor-sejteket. Távoli áttét sincs. Aggodalmam, kérdésem oka, hogy a második kemoterápia után (november végén), az eltávolított nyirokcsomó helyén lévő hegnél, a hónaljamban keletkezett egy csomó. (A sebeim, hegeim problémamentesen gyógyultak) Az onkológusnak mutattam, megvizsgálta és megnyugtatott, hogy nem kell idegeskedni, valószínűleg hematóma. (mobilis termine). Maximálisan megbízom az orvosomban. Mégis kérdezem: lehet-e ez a kemoterápia mellékhatása?
Köszönöm a válaszát!
Renáta

Kedves Renáta!

1.  Valószínűleg a hónaljából egy darab őrszemnyirokcsomót távolítottak el. Műtét után természetes dolog, hogy ezen a területen előfordulhat kicsi hegesedés, vagy pici bevérzés, haematoma.

2.  A kemoterápia akkor szokott hatással lenni a hónalji nyirokcsomókra, ha a kezelést még a műtét előtt adják, ez az úgynevezett primer szisztémás vagy neoadjuváns kemoterápia.

3. A hónaljában lévő hegesedést esetleg okozhatná regionális (hónalji)  sugárterápia, de azt Ön nem kapott.

4. Így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a fenti elváltozás műtét utáni hegesedés, vagy pici bevérzés.

5. Ha teljesen meg szeretne nyugodni, akkor emlő diagnosztikában jártas radiológushoz kell elmenni, aki csinál egy kontroll hónalji ultrahangot                  ( mammográfia most nem kell) és így teljesen megnyugodhat.

 

Remélem válaszommal tudtam segíteni Önnek.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

 

 

Tisztet Doktor Úr!
-Első műtétem 2016. junius 27.-én volt, bal emlőből kb. 8 mm-es tumor excisio, sentinel nyirokcsomó 2 db, melyből 1 volt érintett (1/2 metastasis.

-Második műtétem 4 hónap múlva, 2016.októberében cytológiával igazolt residualis tumor miatt kmplettáló mastectomia történt ayilláris nyirokcsomó eltávolitásával. Szövettani vizsgálat lobularis invasiv carcinoma. Ekkor 4 nyirokcsomót eltávolitottak, 3/4 -ben metaztázis igazolódott. Adjuvans kemoterápia (TAC/B,), utána radioterápia, mely 2017 május 4.-én fejeződött be.

-3. műtétem 2017 okt. 4.én történt, mivel ujabb nyirocsomó duzzanat volt tapitható, de a műtéttel eltávolitott nyirokcsomó "Tmormentes emlőrészlet idegentest tipusu reakcióval, 1 db. tumormentes reaktiv nyirokcsomóval".

A műtétet követően a bal mellkasfalon kiterjedt, bevérzett seromanak megfelelhető elváltozásból célzott cytológiai mintavétel gyulladásos seromat valószinűsitett,postterapias eredetűnek tartható.
2017 nov. végi UH malignitásra utaló elváltozást nem igazolt.
Kérdésem:

- Egyes vélemény: a maradék hónalji nyirokcsó eltávolitása ( 10-ból 4/7 történt meg)
- Más vélemény :Szoros megfigyelés műtéti eltávolitás helyett

Kérdésem, hogy Önnek mi a véleménye: műtét v. nem műtét?
Én inkább a műtétet váasztanám, félek attól, hogy mikor az esetleges ujabb elváltozást észreveszik, akkor a műtét útán ujabb kemoterápia következik, de sugárterápia már nem, mivel 50 dózist kaptam. Megelőzés szempontjából inkább a műtétet választanám.,

Köszönettel várva válaszát
Mészikati50


Kedves Mészikati50 !

1.      Elméletileg a fentiek alapján ( 7 eltávolított nyirokcsomóból 4-ben metastasis igazolódott ) célzott hónalji sugárterápiát kellett volna kapnia. Jó lenne tisztázni, hogy a sugárterápia része volt-e a nyirokrégiók besugárzása. Ha része volt, biztos nem választanám az újabb hónalji műtétet.

2.      3 alkalommal volt hónalji műtéte, így egy következő hónalji műtét után (hónalji blockdissectio)   nagyon nagy eséllyel következne be korai vagy késői lymphoedema ( a kar duzzanata, melyet nyirokpangás okoz) , amely nagyon kellemetlen és nehezen vagy alig kezelhető. Ennek kialakulásának esélyét még fokozza a két emlőműtét is.  Az Ön helyében megkérdeznék egy sugárterápiás szakembert, hogy volt-e hónalji sugárkezelés, illetve, hogy látja-e még értelmét , ha nem volt. A hónalj sugárkezelése után is előfordulhat lymphoedema, de kisebb arányban.

3.      Ha ez már nem kivitelezhető, vagy nincs már pozitív hozadéka, akkor az Ön helyében a 6 havonta elvégzett hónalji ultrahangos követést választanám, ha ez lát valamit akkor UH vezérelt aspiratiós cytológiai vizsgálat lenne a következő lépés.

4.      A fentieket összegezve inkább a szoros megfigyelés mellett döntenék az újabb műtéttel szemben.

 

Remélem válaszommal tudtam Önnek segíteni. Kellemes Ünnepeket kívánok.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Maráz Róbert Ph.D.

 

 

Tisztelt Doktor Úr,

10 éve műtötték már a mellemet, fibroadenómákkal és cisztákkal, azóta szültem két gyereket, szoptattam is őket 11 és 13 hónapig, de pár éve ismét több jóindulatú daganat is keletkezett mindkét mellemben. Az egyik az utóbbi időben érezhetően nőtt, januárban megyek a szokásos kontroll mammográfiára. Kérdésem: mikor válik szükségessé egy ismételt műtét? Illetve olvastam egy fagyasztásos eljárásról. Erről Ön mit gondol? Érdemes és lehetséges több apróbb ciszta és fibroadenóma esetén helyettesíteni a műtétet?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Krisztina

Kedves Krisztina!

Az emlő cystáit csak ritkán kell operálni, általában csak akkor szívják le a tartalmát, ha már feszülést okoz, vagy belső növedéket látnak a cystán belül az ultrahang vizsgálat során, ilyenkor a leszívott tartalmat tárgylemezre kenik és a cytológus minősíti a kenetet. Az esetek döntő többségében ezek jóindulatú elváltozások, nagyon ritkán igényelnek műtétet. A fibroadenoma műtéti indikációt akkor képez, ha 2-3 cm nagyságot elér, vagy hirtelen növekedni kezd, vagy a beteget nagyon zavarja. A fibroadenomából is műtét előtt cytológiai vizsgálatot kell végezni. A fagyasztásos eljárás szerintem nem helyettesítheti a sebészeti eltávolítást, mert minden emlőben lévő elváltozást szövettani vizsgálatra kell küldeni, fagyasztásnál ez nem lehetséges. Ritkán,de előfordulhat, hogy a műtét előtti kivizsgálás ellenére egy nagyobb fibroadenoma már rosszindulatú daganattá alakulhat át, ezért elengedhetetlen bármilyen elváltozás szövettani vizsgálata, melyet az emlőből távolítottak el.

Remélem tudtam segíteni.

 

Üdvözlettel:

Dr. Maráz Róbert

Belépés
