Segítség a menopauzában: szója, fitoösztrogének
A menopauza, a menstruáció legalább egyéves kimaradása jellemzően az élet ötödik vagy hatodik évtizedében, a petefészek csökkenő működése következében alakul ki. A menopauzát megelőző néhány évben (ez az ún. klimax) a petefészek ösztrogénhormon-termelése egyre kisebb intenzitású, a vérzések gyakorisága csökkenhet. Dr. Csupor Dezső, gyógyszerész cikke.
A klimaxos időszakban a panaszokat elsősorban a hormonszintváltozások okozzák. Intenzitásuk és az egyes panaszok megjelenése egyénenként eltérő. A leggyakrabban hőhullámok (a nők 70%-ánál), depresszió, alvászavar, idegi feszültség (50%), libidócsökkenés, feledékenység (40%), fejfájás, szédülés és szívpanaszok (30%) alakulnak ki.
A pszichés tünetek az ösztrogénhiány, az életminőség romlása (hőhullámok, alvászavarok, szexuális zavarok) és az idősödéssel járó stressz következményei. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a nemi szervek felépítése megváltozik, gyakran alakul ki hüvelyszárazság és -gyulladás.
Menopauza és ösztrogénpótlás
Menopauzában fokozódik a szív-érrendszeri betegségek kockázata, a csonttömeg folyamatosan (évi 1–2%-kal) csökken.Az ösztrogénhiányból fakadó következmények, elsősorban a csontritkulás és a szív- érrendszeri betegségek kockázata mérsékelhető ösztrogénpótló kezeléssel.
A hormonpótlás nem javasolható mindenkinek
(pl. melldaganat, májbetegség, hüvelyi vérzés, méhnyakrák kockázata esetén ellenjavallt, vagy ha a kórtörténetben, szívkoszorúér-betegség, vénás trombózis, stroke, vagy átmeneti agyi keringészavar van), esetenként pedig a hormonpótlástól való, gyakran alaptalan félelemből utasítják el a páciensek a hormonpótlást.
A változókor tüneteiről, kezeléséről itt olvashatsz bővebben >>
Fitoösztrogének hatása
Közülük sokan előnyben részesítik az ún. fitoösztrogéneket. A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek, amelyek közös jellemzője a valamilyen mértékű ösztrogénszerű hatás. A legjelentősebb étrendi fitoösztrogénforrás a szója, de a lenmagban, bizonyos növényi csírákban és a szőlőben is vannak fitoösztrogének.
Hatáserősségük elmarad az emberi ösztrogénhormonétól, ezért az ösztrogénszerű aktivitásuk akkor kerül előtérbe, amikor a szervezet hormontermelése csökken (ez normális körülmények között menopauzában fordul elő). Az emberi étrend az étkezési szokásoktól függően eltérő mennyiségben tartalmaz fitoösztrogéneket. Kelet-Ázsiában, ahol az egy főre eső bevitel – elsősorban a rendszeres szójafogyasztás miatt – az európainak több tízszerese (a becsült napi fitoösztrogénbevitel Ázsiában legalább napi 50 mg, míg Európában legfeljebb 5 mg), számolni kell a növényi ösztrogének krónikus hatásaival. A múlt század közepén figyeltek fel arra, hogy
a menopauzás tünetek intenzitása, bizonyos daganattípusok előfordulása, a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága Ázsiában jóval alacsonyabb, mint Európában vagy Észak-Amerikában.
Feltételezték, hogy ezek a jelenségek összefügghetnek a fitoösztrogén-fogyasztással – s ezt azóta az esetek többségében, így például a hőhullámokat mérséklő hatást, sikerült is igazolni.
Az európai étkezési szokások nem változtak meg a fitoösztrogénekkel kapcsolatos felfedezések hatására (a szójabrassói sem lett népszerűbb), viszont egyre több nő fogyaszt fitoösztrogén-koncentrátumot tartalmazó étrend-kiegészítőket. Napi néhány 10 mg fitoösztrogén hatása nem vetekszik a hormonpótló kezeléssel, és a hatás is lassabban alakul ki, viszont biztonságosan, akár tartósan is alkalmazható.
Növeli-e a szója a mellrák kockázatát?
Fölmerülhet viszont az a kérdés, hogy vajon a szója alkalmazása nem növeli-e a melldaganat kockázatát? A melldaganatok bizonyos típusai úgynevezett ösztrogénreceptor-pozitívak, azaz a daganatsejteken van egy olyan receptor, ami ösztrogén hatására gyorsabb növekedést eredményez.
Az ilyen típusú daganatoknál a hormonpótlás kockázatos lehet.
Kérdés, hogy vajon a szójánál ez a kockázat fennáll-e. Ezzel kapcsolatban több vizsgálatot végeztek, amelyek igazolták: ilyen kockázat a szója esetén nincsen. Azoknál, akik menopauza előtt tartósan szója-fitoösztrogént fogyasztanak, a melldaganat kialakulásának kockázata nem nagyobb, sőt alacsonyabb, és ugyanez érvényes azokra is, akik menopauzában kezdenek szóját fogyasztani. Egy vizsgálatban, amelyben közel félmillió nő adatait összegezték, megállapították: kisebb eséllyel alakult ki azok körében mellrák, akik sok (napi 15 mg-nál több) szója-fitoösztrogént fogyasztottak, amint azoknál, akik keveset.
További kérdés az is, hogy vajon azoknak kockázatot jelent-e a szója fogyasztása, akik melldaganatban szenvedtek, de meggyógyultak? Ezzel kapcsolatban is végeztek kutatásokat, és az derült ki, hogy nincs kockázatfokozódás, sőt, ellentétes hatást figyeltek meg.
A teljes cikk a PirulaKalauz oldalán olvasható! >
Tudjuk, nem könnyű hiteles válaszokat találni, ha gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban próbálunk tájékozódni. A Pirulakalauz Klub ebben segíti tagjait!
Írta: dr. habil Csupor Dezső, PhD, szakgyógyszerész
Forrás: Pirulakalauz.hu
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások