Okozhat-e hormonváltozást a gyerekeknél a túlzott virslifogyasztás?
Nemrégiben egy édesanya arról számolt be, hogy hatéves kislánya mellében változó méretű csomókat vett észre. Ijedten orvoshoz vitte a gyereket, és miután a különböző vizsgálatok nem vezettek eredményre, a doktornőben felmerült, hogy a kislány kedvenc ételének számító virsli okozhatja a problémát. Bár az anya nem nagyon hitt a dologban, de megfogadta a tanácsot, és kiiktatta a virslit az étrendből. És csodák csodája: a kis csomók eltűntek.
Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó | radiológus, egészségügyi-újságíró |
Lehet, hogy a fitoösztrogének voltak felelősek a tünetekért? De hogyan kerül hormon a virslibe?
Már rögtön az elején pontosítok, mert a fitoösztrogének – ahová eszmefuttatásunk végén el szeretnénk jutni – valójában nem hormonok, hanem hormonszerű anyagok. De kezdjük a legelejétől. Az ösztrogén voltaképpen többfajta női nemi hormon gyűjtőelnevezése, ide tartozik többek között az ösztron vagy az ösztradiol. De az ösztrogénekhez hasonló hatású anyagok nemcsak az emberi vagy állati szervezetben találhatók, hanem a növényekben is, ezek az úgynevezett fitoösztrogének. Bár a fitoösztrogének hormonszerű hatása messze elmarad a szervezetben termelődő ösztrogénétől, ám a növényi fitoösztrogének és az emberi szervezetben termelődő ösztrogének is ugyanazokért a kötőhelyekért (receptorokért) „versengenek” a szervezetben és fejtik ki hatásukat. A fitoösztrogének akkor kerülnek előtérbe, amikor a szervezet ösztrogéntermelése csökkent, például gyermekkorban vagy a változókor (klimax után).
Miben találhatók fitoösztrogének?
Most, hogy már értjük a fitoösztrogének hatását, nézzük meg, miben találhatók ezek a hormonszerű hatást kifejtő anyagok a legnagyobb mennyiségben. Többféle fitoösztrogén létezik, az úgynevezett izoflavonoidok a szójában és a komlóban, a stilbének többek között a földimogyoróban, a kumesztánok a szójacsírában és a hüvelyesekben, a lignánok például az áfonyában, a zöld teában és a lenmagban találhatók nagy mennyiségben.
Van-e földimogyoró vagy áfonya a virsliben?
Földimogyoró, lenmag vagy áfonya történetesen nincs a virsliben, a legfontosabb fitoösztrogén-források között felsorolt szója azonban igen. A virsligyártásról azt érdemes tudni, hogy bár a virsli hagyományos formájában értelemszerűen húsból készül, manapság – főként az olcsóbb, kommersz termékekben – a húst kisebb vagy nagyobb részben szójával helyettesítik. A szója azért népszerű a virsligyártók körében, mert fehérjetartalma magas, ugyanakkor jóval olcsóbb, mint a hús. A virsli minimális fehérjetartalmát élelmiszeripari előírások szabályozzák, és a gyártók szeretik ezt az előírt fehérjetartalmat a drágább hús helyett olcsó szójából biztosítani.
A teljes cikket az anyasapas.hu-n olvashatjátok ide kattintva!
Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos
Forrás: Anyás-Apás
Ha nem szeretnél lemaradni egyik bejegyzésünkről sem,
iratkozz fel hírlevelünkre:
Érdekelnek esetleg legfrissebb betegtájékoztató oldalaink?
- Segítség hüvelyfertőzés esetén
- Mindent a PCOS-ről
- Teljes élet inzulinrezisztenciával
- Menstruációs ciklus zavarai
Ajánlott orvosok
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások