Naponta háromszor vagy többször, keveset – milyen gyakran étkezzünk?
Naponta háromszor vagy ötször-hatszor étkezzünk? Mi a helyes? Melyik az egészségesebb? Ebben a kérdésben a szakemberek között sincs teljes egyetértés. A Diéta és Fitnesz dr. Farkas Kittit kérdezte a témáról.
Sokszor, keveset: állandóan munkában a szervezet
A napi háromszori étkezés alapvető jellemzője, hogy ez igazodik leginkább az anyagcserénk természetes működéséhez. Ilyen a testünk, így működik élettanilag. Ha háromszor eszünk, akkor optimálisan működik a szervezetünk, és jól tud dolgozni a bevitt táplálékkal. Ezzel szemben a napi ötszöri vagy még több étkezést ajánló „sokszor keveset” elv hívei pont ebbe a természetes működésbe avatkoznak bele, hitük szerint jó értelemben, a mi álláspontunk szerint pedig pont, hogy nem – mondja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program megalkotója.
Abból indulnak ki, ha többször eszünk, akkor állandóan dolgoztatjuk a szervezetünket, és nem leszünk éhesek. Az állandó dolgoztatással viszont az a baj, hogy így kimerítjük a hasnyálmirigyünket, és közben a sejtjeink egyre nehezebben képesek hasznosítani a táplálékokat. Ez az út vezet az inzulinrezisztenciához. Leegyszerűsítve folyamatosan kihívjuk az inzulint táplálékot feldolgozni, ebben elfárad, és már nem olyan intenzíven fogja feldolgozni, inkább tartalékolja, mégpedig zsír formájában.
Inzulinrezisztencia tüneteiről, kivizsgálásáról és kezeléséről egy helyen! >>
A másik érv az ötszöri-hatszori étkezésre, hogy akkor „nem leszünk éhesek”. Ez azonban csupán tüneti kezelés, tekintsük úgy, hogy a probléma elfedése, szőnyeg alá söprése, ahol pedig még nagyobb lesz a gond. Ugyan ideig-óráig nem leszünk éhesek, hiszen állandóan eszünk, de aztán már akkor is éhesek leszünk, amikor nem eszünk, azaz három óráról három órára élünk, és már alig várjuk a következő étkezést, mert olyan éhesek vagyunk. Ez nem jó.
Az inzulin és a táplálkozás
Étkezésünk a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére hat, amely az anyagcserénk működését alapvetően meghatározza. Az inzulin ugyanis a szervezet szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, amely a zsír raktárban tartásáért is felelős. Termelődésének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. Napi háromszori étkezéssel ehhez érdemes igazodnunk.
A napi háromszori étkezés előnyei
Ha napi háromszor eszünk megfelelően összeállított étrend alapján, akkor kiegyensúlyozott lesz az inzulin- és vércukorszintünk, ennek pedig két eredménye is lesz – folytatja a doktornő. – Az egyik, hogy nem lesznek éhségrohamaink, hanem akkor, amikor kell, normális, egészséges éhségérzettel ülünk asztalhoz. A másik pedig, hogy két étkezés között hagyjuk a testünket zsírt égetni, hiszen ez történik akkor, amikor a testünk inzulinszintje alacsony. Ez pedig fontos a testsúlyunk szempontjából, ha fogyni akarunk, jobb testösszetételt elérni, vagy csak a súlyunkat optimálisan és egészségesen tartani.
Megfelelő táplálkozás mellett nem kell attól félni, hogy a napi háromszori étkezés miatt kevesebb energiánk lesz, sőt: jobban fogjuk érezni magunkat!
Ezt a videót Neked ajánljuk:
Dr. Kelemen Csaba endokrinológus-nőgyógyász elmondja a legfontosabb tudnivalókat az inzulinrezisztenciáról.
Tartsuk be a napi háromszori étkezés szabályait!
Két fő szabály betartása nagyon fontos: együnk három alkalommal egy nap, és minimum négy, maximum hat óra teljen el két étkezés között.
Ez egyszerű, hiszen a három hagyományos főétkezést kell tartani: a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Úgy kell ennünk, hogy az étkezések az inzulinszint természetes napi ciklusának fordított görbéjét rajzolják meg. Felejtsük el az olyan szénhidrátban dús reggeliket, mint például a péksüteményeket, a lekvárt, a cukrozott fogásokat. Fehérjedús reggelit fogyasszunk: tojást, tejtermékeket, illetve zabkását. Ebédre együnk egy rendes ebédet, sok fehérjével, több szénhidráttal, ilyenkor a legideálisabb egy desszertet vagy gyümölcsöt is falatozni. Vacsorára pedig megint kevesebbet együnk, több fehérje, kevés szénhidráttal, például húst, halat, salátát, zöldségeket. Így lesz kiegyensúlyozott inzulinszintünk – mondja a doktornő.
Forrás: Diéta és Fitnesz
Ne maradj le IR-rel és PCOS-sel kapcsolatos legfrissebb cikkeinkről,
iratkozz fel a tematikus hírlevelünkre:
Kapcsolódó tartalmak:
- Az inzulinrezisztencia tünetei, felismerése, diagnózisa és kezelése
- Endokrinológus válaszol: mi az inzulinrezisztencia?
- Nálad vajon fennáll az inzulinrezisztencia? Teszteld magad!
- Kérdés-feleletek az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről
- Mi az inzulinrezisztencia kezelésének 4 pillére?
- Inzulinrezisztens (IR) lettem, mit tegyek?
Ajánlott orvosok
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások