A gyömbér segíthet növelni az anyatej mennyiségét
A szoptatásnak köztudottan számos előnye van mind az anyák, mind az újszülöttek számára: elősegíti a csecsemő kognitív fejlődését, védi a fertőző és krónikus betegségekkel szemben. A szoptatott csecsemők körében alacsonyabb a hasmenés vagy tüdőgyulladás miatti halálozási arány. Mindemellett a szoptatás elősegítheti az anya egészségét és jólétét, csökkentheti a petefészekrák és az emlőrák kockázatát.
Az anyai szoptatás nyilvánvaló előnyei alapján az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Nemzetközi Gyermekmentő Alapja a születést követő első 6 hónapban a tartós kizárólagos szoptatást ajánlja, mielőtt 6 hónapos korban elkezdenék bevezetni a szilárd táplálkozást.
Mindezek ellenére a 2015-2020 közötti időszakban világszerte a 0-6 hónapos csecsemők mindössze 44%-át szoptatták kizárólagosan. Ennek számos oka lehet, többek között a mellbimbófájdalom, a mellgyulladás és az anyatej elégtelen mennyisége is. Mivel az elégtelen mennyiségben termelődő anyatej gyakran akadálya a szoptatásnak, az anyatej mennyiségét növelő szerek iránti igény jelentős. Világszerte számos módszert, készítményt alkalmaznak ennek érdekében. Magyarországon az anyatejtermelés fokozását szolgáló teák leggyakoribb összetevői az édeskömény és az ánizs, míg az étrend-kiegészítők elmaradhatatlan komponense a görögszéna. Ezek hatásosságát preklinikai és részben humán adatok is alátámasztják.
A gyömbért (Zingiber officinale) Thaiföldön és néhány délkelet-ázsiai országban használják a tejelválasztás fokozására. Ennek a sokoldalú gyógynövénynek ez a hatása Európában nem igazán ismert – jóllehet vannak klinikai kutatások, amelyek ezt alátámasztani látszanak.
Egy nemrég megjelent összefoglaló cikk és metaanalízis a gyömbér tejelválasztásra kifejtett hatásait elemezte. Összesen öt klinikai vizsgálatot azonosítottak a szerzők, ezek közül kettőben napi 1-10 g gyömbért alkalmaztak kezelésként, a másik háromban kombinációs termékek összetevője volt a gyömbér. A vizsgálatok fókuszában az elválasztott tej mennyisége állt; egyes kutatásokban a tej tápértékét, valamint a tejelválasztást befolyásoló hormon, a prolaktin mennyiségét is vizsgálták az anyai szervezetben.
A gyömbérkezelést alkalmazó mindkét vizsgálatban kimutatható volt valamilyen mértékű fokozódás a tejtermelésben, de a placebohoz képest csak az egyikben volt statisztikailag is szignifikáns a hatás – érdekes módon pont abban, amelyben 1 g szárított gyömbért kaptak a résztvevők. A másik vizsgálatban a napi 10 g gyömbérpor ugyan mutatott valamiféle hatást, de ez statisztikailag nem volt szignifikáns.
Tudjuk, nem könnyű hiteles válaszokat találni, ha gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban próbálunk tájékozódni. A Pirulakalauz Klub ebben segíti tagjait!
A teljes cikk a PirulaKalauz oldalán olvasható! >>
Forrás: PirulaKalauz
Írta: Kovács Balázs
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások