Alapanyagok IR szempontból, avagy mit és miért használhatok?
Az inzulinrezisztenciával kapcsolatos cikksorozatom következő részében az alapanyagokat veszem sorra, hogy mi az, amit jól be tudsz majd illeszteni a diétádba, és mi az, amit célszerűbb lenne elkerülnöd, ha inzulinrezisztenciával küszködsz.
Szerző: Tárczy Virág | dietetikus |
Az elején hangsúlyozom, hogy az egyéni tolerancia nagyon sokat számít, ezzel kapcsolatban konzultálj dietetikussal, aki személyesen rád tudja igazítani a diétát. Jelen esetben általánosságban vesszük át az alapanyagokat!
Az átláthatóság kedvéért alapanyagcsoportokra bontva szedtem össze a tudnivalókat.
Tudtad?
Ha már meg van a laborleleted, de nincs, aki kiértékelje, vagy csak nagyon sokára jutnál el endokrinológushoz, ma már távkonzultációra is van lehetőséged!
Gabonaipari termékek, sütő- és tésztaipari termékek
Ezek a termékek általában magasabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, így fogyasztásuk során mértékletesnek kell lenni, szénhidráttartalmukat figyelni és számolni kell.
✅ Használd: teljes kiőrlésű lisztek, zabliszt, zabpehelyliszt, zabpehely, teljes kiőrlésű darák, zab- és búzakorba, basmati rizs, barnarizs, vadrizs, kuszkusz, bulgur, quinoa, hajdina, köles, maglisztek (pl.: mandula), durumtészta, teljes kiőrlésű tészták és kekszek, stb.
❌ Kevésbé/ne használd: „fehér” és hozzáadott cukorral készült termékek (kenyér, keksz, pékáruk, tészta), puffasztott fehértermékek (hamlett, abonett).
〰 Részben használhatod: sima fehérlisztet csak az ételkészítés során, állományjavításhoz használj, az egész liszt mennyiségének 30%-áig. Így a termék még megfelelő lesz a rosttartalmát tekintve.
Zöldségek
Az étrend egyik gerincét képviselik a zöldségek.
IR diétában a zöldségeket nem minden esetben szoktuk számolgatni:
- az alacsony ch tartalmú (5g ch/100g alatti) zöldségeket 200g súlyig nem számoljuk, pl.: paprika, paradicsom, zöldhagyma, retek, saláta, karfiol.
- a magasabb ch tartalmú (5g ch/100g) zöldségeket mindig mérni kell és számolni, ilyenek: burgonya, kukorica, zöldborsó, hüvelyesek, sárgarépa.
✅ Használd: minden zöldség
❌ Ne használd: burgonya - pürének készítve
Gyümölcsök
A gyümölcsök is fontos szerepet játszanak a diétában. Gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ezt ne felejtsd el!
✅ Használd: alma, eper, málna, narancs, mandarin, körte, meggy, kivi, ribizli, olajos magok (egy részük „nem számolós”) , stb.
❌ Kevésbé/ne használd: szőlő, banán, aszalt gyümölcsök.
Tej, tejtermékek
A tejtermékek fogyasztása IR esetén is ajánlott.
✅ Használd:
- tej, kefir, joghurt (gyorsan felszívódó ch-ot tartalmaznak)
- sajt, tejföl, tejszín, vaj (nem szoktuk számolni a ch tartalmukat)
- túró (ch tartalmát 100g feletti mennyiség esetén szoktuk számolni, ez esetben az egész mennyiségnek)
❌ Ne használd: cukrozott készítmények, tej egyszeri nagyobb mennyiségben (>2dl felett), sűrített tej, stb.
Inzulinrezisztencia tüneteiről, kivizsgálásáról és kezeléséről egy helyen! >>
Tojás
✅ Használd: heti 4-6 db
Húsok, húsipari termékek
A húsok, illetve a belőlük készült termékek a diétába teljesen jól alkalmazhatóak.
✅ Használd: szárnyasok, sertés, marha, vad, halak húsipari termékeket, elsősorban a zsírszegényebb változatokat válaszd.
A felvágottakban található cukrok miatt nem kell kerülni ezeket a termékeket, a bennük lévő cukor mennyisége elenyésző étkezésenként.
❌ Ne használd: -
Zsiradékok
✅ Használd: Elsősorban a növényi eredetű olajok javasoltak, de ha olykor megkívánsz egy zsíroskenyeret, akkor egészségedre. A hangsúly a mértékletességen van.
Folyadékok
Figyelj a folyadékbeviteledre is, rostdús táplálkozás mellé (is) nagyon fontos!
✅ Használd: Hozzáadott cukortól mentes italok/üdítők, tea, ásványvizek, csapvíz, kávé, csökkentett ch tartalmú gyümölcslevek, 100% gyümölcslevek (ezeket csínján!), alkoholos italok is beleférnek olykor (száraz és nem cukrozott változatok).
❌ Ne használd: cukrozott italok/üdítők, gyümölcslé és a tej egyszeri nagyobb mennyiségben, édes likőrök, édes bor/pezsgő, cukrozott szörpök, stb.
Édesítőszerek
✅ Használhatod: sokszor az egyéni tolerancia kérdése, hogy miket tudsz alkalmazni: eritrit, stívia, 4x-es erősségű édesítők, xilit.
❌ Ne használd: cukor, méz, cukrok „álnéven” mint pl.: fruktóz, nádcukor, almacukor, glukóz-fruktóz szirup, rizs/agavé/kukoricaszirup, maltodextrin és még sorolhatnám.
A diétád egyénre igazítása érdekében fordulj dietetikus szakemberhez! Hidd el, sok új információt fogsz majd hallani, melyeket nagyon jól tudsz majd alkalmazni a mindennapjaidban.
Ahhoz, hogy jobban átlásd a diétát, olvasd el a többi, IR-rel kapcsolatos cikkemet is az Intima.hu-n, jó párat fogsz találni!
Írta: Tárczy Virág dietetikus
PCOS-sel, inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak? Nem hagyunk magadra!
Iratkozz fel ingyenes információs anyagainkra most!
A következő 5 héten 5 levélben elküldjük neked a legfrissebb, legfontosabb cikkünket a PCOS-ről és az inzulinrezisztenciáról, melyek szakorvosok és dietetikusok ajánlásai alapján készültek. Az első levelet mindjárt a regisztrációd után olvashatod!
Ezek a tartalmak is érdekelhetnek:
- IR-esként mennyi szénhidrátot ehetek? Avagy nekem is megfelel a népszerű 160g?
- Inzulinrezisztens lettem, mit tegyek?
- Az inzulinrezisztencia tünetei, felismerése, diagnózisa és kezelése
- Nálad vajon fennáll az inzulinrezisztencia? Teszteld magad!
- Kérdés-feleletek az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről
- Legfontosabb tudnivalók a szénhidrátok felszívódásáról, nem csak IR-esknek!
Ajánlott orvosok
Bejelentkezés hozzászóláshoz
- Nincsenek hozzászólások
Hozzászólások