Menü
Dr. Murányi Zoltán

Általános nőgyógyász, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Doktor úr!
Hogyan tudhatom, hogy menopauza jellegű problémáim vannak és nem más, fizikai, orvosi bajom. A panaszaim a következők: 49 éves múltam, mindvégig havonta, pontosan menstruáltam. Egy évvel ezelőtt kezdett rendetlenkedni a ciklusom kicsit, aztán hónapokig helyreállt. Pár éve egy kisméretű miómát állapitottak meg, de mivel ez panaszt nem okozott, az orvos azt mondta nem kell műteni, s majd a változókor után nagy esélyel visszahúzodik. Évente jártam ellenőrzésre, eddig a méhszáj, petefészek rendbe volt, remélem ezután is, így lesz. De a 49-ik születésnapom után a ciklusom felborult. Előtte a menzeszt megelőző éjszaka gyakran átizzadtam a pizsamám, de nem tudom ez összefügg e a manopauzával? Most két hónapig kimaradt, aztán megjött, de nagyon gyenge menzesz sikeredett, majd két hétre megjött, ami már normális volt ( bár a megszokotakknál gyengébb) ezt követően két év fél hét mulva megint elkezdtem vérezni. Sajnos voltak hirtelen kimelegedéses tünetek is, sőt nemrég még meg is szédültem az utcán egy ilyen után, de pár perc alatt elmúlt, csak jól megijesztett. Sosem voltak ilyen panaszaim, sportos, vékony alkat vagyok, de az elmúlt hónapokban felszaladt vagy 4 kiló rám. Fogamzásgátló gyógyszert nem szedek. Kérem tisztelettel, ha tudja írja meg, honnan tudhatom, hogy ezek a klimax jelei és nem szervi kórság? A hormonszint a vérben kimutatható, ami segitségével ezt meg lehet állapítani vagy elég az ultrahang?


Tisztelt Hölgyem!

Amiket leír az tipikusan a klimax tünetegyüttese. Tankönyvi pontossággal írta le. Minden kétséget kizáróan vérvételből lehet megállapítani. Ha az segítséget jelent Önnek, akkor keressen fel Fény u.-i rendelésemen, ahol ki tudjuk ezt deríteni.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!
Eddig Tri-Regol tablettát szedtem, kb 6-7 éve folyamatosan. Egy mai általános szűrővizsgálat során szerettem volna felíratni ezt is, ha már orvosnál voltam.. A doktor teljesen elképedt, hogy én ilyen magas hormontartalmú gyógyszert szedek és felírt egy másikat, ez pedig a Jangee 3mg/0,02mg. Ahogy én olvasgattam, más összetevőt is tartalmaz a két gyógyszer és azok mennyisége is eltérő. Ezért írtam most, mert szeretném kikérni más doktor véleményét is ezekről a gyógyszerekről és a váltásról is. (valóban jobb-e az újan felírt tabletta?)
Lehetnek-e valamilyen jelentkező mellékhatások vagy esetleg szükséges-e a váltás első hónapjában más módon is védekezni?
Köszönöm előre is a válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Amit most írtak fel az valóban korszerűbb, újabb tabletta. Indokolt áttérni. Az első ciklusokban előfordulhat köztes vérezgetés esetleg. A védelmet azonnal biztosítja, ha rendesen szedi.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Kedves Doktor Úr!

Lézeres tetoválás-eltávolításra készülök (ami kb. 7 éves). Az alhasam jobb féltekén helyezkedik el.
Lehet jelentéktelennek tűnhet kérdésem, de kihatással lenne-e bármilyen belső szervemre (méh, petefészek, stb.)?
Köszönöm válaszát!
Hajnalka

Tisztelt Hölgyem!

A válaszom: nem.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!
Következő kérdéssel fordulok Önhöz: 34 éves vagyok. 8 évig kaptam a Depo-provera injekciót, majd amikor ebben az évben ennek abbahagyása után megjött a menszeszem, Geztomix gyógyszert szedtem. A harmadik dobozt kezdtem meg, amikor a gyógyszer mellett vérezni kezdtem. Orvoshoz fordultam, de semmilyen vizsgálatot nem végzett vagy rendelt el. Akkor kb. 19 napig véreztem nagyon erősen, részben alvadt vér is ürült. Vérzéscsillapítóval szűnt meg. Ezután két hónap múlva megint jelentkezett a vérzés, amikor ismét az orvosomhoz fordultam. Ekkor egészségügyi kaparást csinált (ez július 7-én volt). A következő hónapban időben jött a menzeszem (augusztus 7), de 17 napig tartott. Most újra vérzek négy napja, de kétségbe vagyok esve, hogy esetleg újra ilyen hosszú ideig fog tartani és mert nem tudom, hogy mitől lehet. Ön mire gyanakodna vagy milyen vizsgálattal lehetne a dolog végére járni?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

Tudni kellene a szövettani eredményt is, mert az segít a diagnózisban. Lehet, hogy abba kellene hagynia a gyógyszer szedését, esetleg át kellene térnie valami más gyógyszerre, vagy visszaállni az injekcióra amit addig kapott.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!
A hét elején észrevettem egy pattanás szerű dudort a csiklón, a terület gyulladt és feszült volt. Meleg vizes pakolást alkalmazva a hét végére ki is fakadt, ám előtte való nap a hüvely bemeneténél viszkető érzést tapasztaltam, folyás akkor még nem társult mellé. A területet betadinnal, és só oldatos borogatással óvom, és fertőtlenítem. A területen a fakadás helye látható csak ami még egy gombostűfejnél is kisebb, a körülötte lévő bőrfelület halvány rózsaszín színű, mint egészséges állapotában. A viszkető érzés is elmúlt, viszont most megjelent egy számomra aggasztó enyhén sárgás savanyú szagú folyás. Lehetséges, hogy a stressztől és a fájdalomcsillapítótól felborult a hüvely flórája, vagy esetleg nagyobb a baj? Befolyásolja ez a seb gyógyulását, illetve a fent említett fertőtlenítő módszerek mellett okozhat-e nagyobb problémát? Sajnos nem vagyok gyógyszer párti, és szakrendelésre is nehezen szánom magam.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

Az is előfordulhat, hogy amikor kifakadt ez a dolog, akkor kerültek belőle baktériumok a hüvelybe, amik most panaszt okoznak. Érdemes lenne végezni egy nőgyógyászati és baktérium tenyésztéses vizsgálatot, hogy ki tudjuk kezelni a dolgot biztonságosan. Ha az segítséget jelent Önnek, akkor keressen fel Fény u.-i rendelésemen, ahol szívesen segítek ebben.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Jó napot kívánok! Galgóczi Szimonetta vagyok, 22 éves.
Velgyn fogamzásgátlót szedek lassan 4 éve.
Augusztus 16.-án jött meg utoljára a menstruációm,majd utána következő ovulációmkor két napon is együtt voltam párommal, gyógyszeren kívül másképp nem védekeztünk. Megfázás miatt 2 antibiotikumot is végigszedtem, 2x ment a hasam is.
Előfordulhat, hogy terhes vagyok? Derekam fáj, hasam ritkán görcsöl ellentétben azzal ahogy máskor szokott, menses naptár szerint 3 napja késik a mensesem. Terhességi tesztet délutáni órákban csináltam a mai napon, ami negatív lett.
Lehetek ettől független terhes? Előre is köszönöm a választ!


Tisztelt Hölgyem!

Ismételje meg a tesztet reggel is első vizeletből. Ha az is negatív, akkor nem az. Ha továbbra sem menstruál, akkor keressen fel nőgyógyászt!

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves vagyok, 10 napja kezdtem el szedni a Belara nevű fogamzásgátlót a menstruációm elso napján. Általában 5 nap alatt elszokott múlni, most azonban még mindig tart. Nem erősen és nincsenek nagy fájdalmaim, de nem múlt el 10 nap alatt. Okom lenne aggodalomra és elmenjek kivizsgálásra, vagy elfog múlni és ez csak "mellékhatás"?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

Ha újonnan kezd szedni egy fogamzásgátlót, akkor előfordulhat, hogy köztes vérzések jelentkeznek. Ezek kb 3 hónapon belül rendeződni szoktak. Ha nem rendeződik, akkor kérjen szakorvosi segítséget.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Dr. Úr!

Vasárnap együtt voltam a párommal, sajnos a gumi elszakadt, így utólag 72 órás tablettával "orvosoltuk" a dolgot. Ma csütörtök van és azt szeretném kérdezni, hogy normális-e ha vérzek.. nem sok, de nem is kevés.. Ha ez normális, akkor mire számítsak, meddig tart átlagosan? Illetve mennyire zavarja ez meg a normális ciklusomat? Egyenlőre nem tervezzük a babát, úgyhogy most egy kicsit stresszelek a dolgon. Tudom, hogy ilyenkor ezt még nehéz megállapítani, ezért kérdezek, mert tesztet venni felesleges, hiszen összesen 4 nap telt el az aktus óta. A tabletta bevétele után nem tapasztaltam szédülést, sem hányingert, nem lettem rosszul. Kicsit fáradtabbnak éreztem magam, meg kellemetlenül, hogy ezt a megoldást kellett választanom.

Előre is köszönöm a válaszát

Szilvi

 

Tisztelt Hölgyem!

A tabletta bevétele után ez szokott történni. Tarthat néhány napig, vagy akár a rendes vérzésig is, abba átmenve. A ciklusa remélhetőleg normális marad azért.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Szép napot doktor úr! Azt szeretném kérdezni hogy a januári küret kaparás után menyi az esély hogy újra teherbe tudjak esni. Most augusztusban is próbálkoztunk és van esély rá hogy sikerült a baba. Köszönöm a választ.


Tisztelt Hölgyem!

Gond nélkül sikerülhet.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor úr! Lindynette 20 fogamzásgátlót szedek. Mitralis prolapsusom van, amire eddig elég volt ha a Magne B6ot szedtem. Sajnos erősödtek a tüneteim. Betalocot és Frontint kell szednem ideiglenesen míg javul az állapotom. Érdeklődni szeretnék hogy a Betaloc vagy a Frontin befolyásolja e a Lindynette 20 hatékonyságát? Szükséges e kiegészítő fogamzásgátlás? Ha igen akkor a gyógyszerek elhagyása után meddig? Válaszukat előre is köszönöm!


Tisztelt Hölgyem!

Nem tudok róla, hogy ezek lényegeében befolyásolnák a hatékonyságot. Szerintem szedje ugyanúgy tovább.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Belépés

close
