Menü

száma
5
Dr. Murányi Zoltán

Általános nőgyógyász, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 29 éves lány vagyok.Párommal babát szeretnénk. Valószínűleg Pcos vagyok ami végett hormonvizsgálatra küldtek mivel a menstruációm a fogamzásgátlótabletta abbahagyása óta nem jelentkezett ennek 3 hónapja és mindkét petefészkemben jelen vannak a sok kis tüszők. De a kérdésem nem erről szólna hanem arról hogy találtak egy 5 cm-es subserosus miómát a méh külső felszínén nálam.A méhet állítólag nem deformálja. A leleten az áll hogy az uterus fundusából jobb oldalon előemelkedik egy 54mmX44mm-es miómagóc. Panaszaim egyáltalán nincsenek.Tavaly többször is voltam ultrahangon nem láttak miómát.December végén elhagytam a gyógyszerem és február végén már ott volt ez a mióma. Nem tudom hogy vajon nőni fog e ez a mióma vagy marad az állapota. Azt szeretném megkérdezni hogy veszélyes lehet e ez a mióma rám nézve okozhat e bajt. Illetve ha megkapom a megfelelő kezelést a pcos-ra és esetleg teherbe esek akkor veszélyes lehet e ez a mióma rám vagy a babára a terhesség alatt? illetve szülésnél okozhat e problémát? Doktor Úr mit javasol? Meg kellene esetleg műteni vagy maradhat is mert nem valószínű hogy problémát okoz? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Hölgyem!

Ha kifelé növekszik, és nem okoz panaszokat, akkor nem valószínű, hogy problémát fog okozni, teherbe eshet mellette és ki is viselheti vele a terhességét.

Azért ajánlatos 4 havonta ellenőrizni, hogy nincs-e változás. 

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor úr!

Nyaranta Loratadine Hexal-t szoktam szedni az allergiás tüneteim enyhítésére. Ezen a nyáron azonban már a Mirabella fogamzásgátló tablettát is fogom szedni. Az iránt érdeklődnek, hogy a kettőnek van valamilyen befolyásoló hatása egymásra?

Előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem!

Tudomásom szerint nincsen, de azért olvassa el mindkettő gyógyszer leírását. Ha nem írnak ilyent, akkor nyugodtan szedje.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni hogy a Mincovag plusz alkalmazása közben élhetek bármilyen nemi életet??

Tisztelt Hölgyem!

Ha a hüvelypanaszai, amire kapta megszűntek, akkor élhet nemi életet.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Kedves Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy petefészek cisztára (átlátszó folyadékkal/vízzel telt) használhatom-e az Emerita Pro-Gest (valódi USP progeszteront, nem a mexikói yam gyökér kivonatot tartalmazó!) krémet, ha a hormonvizsgálat alapján a progeszteronszintem normális értéket mutat? Segíthet-e ez mégis a ciszta elmulasztásában, vagy csak nagyobb kárt okoznék vele? Csak mert olvastam, hogy a természetes progeszteronkészítményeknek nem nagyon vannak ismert mellékhatásai, a terhesség ideje alatt is a progeszteronszint sokszorosára emelkedik. Válaszát köszönöm előre is!

Tisztelt Hölgyem!

Azt javaslom, hogy a kezelőorvosa megkérdezése nélkül semmit ne használjon. Ha visszamegy kontroll ultrahangra, akkor ezt vele tisztázza majd.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktorúr!

Tavaly júliusban császármetszéssel született a kisfiam, az idei rákszűrésen azonban HPV gyanút állapítottak meg. További vizsgálatot kértek, Confidence HPV-X nevűt. Az eredménye pozitív lett, a kimutatot HR-HPV genotípusok: Egyéb HR. A doktorom csak kiadatta az eredményt az aszisztenssel, aki annyit mondott, hogy 3 hónap múlva kontroll, addig semmi teendőm. A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit takar ez az egyéb HR pozitivitás? Férjemnek is javasolt leteszteltetnie magát? Mik a teendőink? (óvszer használat rendszeresen) Illetve ez kizárja, hogy egy év múlva próbálkozzunk a kistesóval?
Sajnos semmilyen tájékoztatást nem kaptam. Eddig soha nem mutatták ki nálam a HPV-t, pedig rendszeresen járok vizsgálatokra. Lehetséges, hogy emiatt lett koraszülött a fiam?
Válaszait előre is köszönöm!


Tisztelt Hölgyem!

A HPV típusokat számozni szokták, és vannak köztük alacsony, illetve magas rizikójúak. Az egyéb HR azt jelenti, hogy van benne magas rizikójú, de a nincs megadva, hogy pontosan az melyik számú. Szerintem a férje is nézesse meg magát. Addig óvszerezzenek. Meg kellene beszélnie a kezelés lehetőségeit. Ha az segítséget jelent Önnek, akkor keressen fel Fény u.-i rendelésemen, ahol szívesen segítek Önnek ebben. Úgy gondolom, hogy kontroll mellett lehet majd próbálkozni a tesóval Nem valószínű, hogy emiatt volt a koraszülés.

Tisztelt Dr. ÚR!
2017.07.09. Született kislányom. Előtte volt egy spontán vetélésem. Mikor a 2 hónapot betöltötte a kicsi akkor jött meg először a menstruációm. Eddig mindig pontosan megjött, de előző hónapban 9 napot késett a teszt negatív lett majd meg is jött a menzeszem. Szeretnénk kistestvért, voltunk is együtt de a teszt negatív és olyan mintha megjönne, mert kis vérzés van, pedig 5 nap múlva lenne esedéskes. Ez előtt 3 napig használtam canesten kombit égő viszkető érzés és folyás miatt. Mitől lehet ez az összezavarodott ciklus és csekély vérzés? Illetve a kislányom is közvetlen vetélés után fogant 1 hónappal most hogy lehet hogy nem sikerül?
Köszönöm MB!


Tisztelt Hölgyem!

A ciklus változása és a teherbe esési nehézség több dologtól is lehet, és lehet, hogy ezek össze is függenek. Javasolnék egy részletesebb nőgyógyászati kivizsgálást ennek tisztázására. Ha az segít Önnek akkor keressen fel Fény u.-i rendelésemen ahol ezt el tudjuk végezni.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, ha a peteérés 1 héttel később van, mint szokott, akkor a menstruáció is késik a szokásoshoz képest, eltolódhat 1 hetet?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Igen. A menses általában ez ovulávcio után 2 héttel szokott megjönni.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves vagyok. A menstruációm elött 3-4 nappal barnás folyásom van. Ebben a hónapban viszont már 1 héttel korábban kezdődött a barna váladékozas. Fogamzásgátlót sosem szedtem. Hamarosan babát szeretnénk a párommal. Mi lehet ennek az oka. Esetleg komoly problemara is utalhag?
Köszönöm a válaszát.
Üdv. Anita

Tisztelt Hölgyem!

Elvileg ez nem utal komoly gondra előfordul. Esetleg mielőtt tényleg szeretne teherbe esni lehet végezni egy nőgyógyászati vizsgálatot ultrahanggal együtt.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor Úr!

7 éve szedek fogamzásgátlót, már egy jó ideje a Lindynette-t.
Március elején a 7 napos szünet után az első tablettát nem vettem be kedden, hanem szerdán (24 órával később) vettem be 2-t. Szombaton együtt voltunk, ekkor belém került a sperma.
Olvastam a betegtájékoztatóban, hogy az első héten kihagyott gyógyszer esetén kiegészítő fogamzásgátlás szükséges, ami nálunk elmaradt.
Ma kellene megjönnie, fáj a hasam és a derekam de mégsem történik semmi, viszont tegnap és tegnap előtt rózsaszínes folyásom volt, azt hittem meg fog jönni, de nem. Soha nem fordult még elő ilyen rózsaszínes váladékozás nálam a menstuációt megelőzően. Valamint ebben a hónapban gyakran darabos, túrós fehér és zöldes folyásom volt. Használtam patikában kapható teafás hüvelykúpot, amitől egy kicsit jobb lett.
Fennáll a terhesség lehetősége? Hiszen ha jól tudom a szünetben is véd, egy szem kihagyása okozhat ekkora problémát? Érdemes lenne tesztet csinálnom?
Nagyon félek, nem szeretnénk még babát.
Várom szíves visszajelzését és tanácsát!
Köszönöm szépen előre is.


Tisztelt Hölgyem!

A gyógyszer kihagyása okozhat ilyesmit elvileg kivéve a fertőzést. A biztonság kedvéért végezzen el egy tesztet azért.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Tisztelt Doktor úr!
A tegnapi estén elvileg már leírtam a problémámat, de nem látom itt megjelenni, így megpróbálnám újra.
Tehát, egyik észrevételem, hogy több mint 1 hónapja mikor orgazmusom van, akkor azzal együtt jelentkezik egy éles fájdalom is a méhemben.. tehát ahogyan ugye az össze húzódások vannak.. nem tudom ez rosszat jelent-e, azelőtt nem tapasztaltam ilyesmit. A másik problémám szintén az orgazmus pillanatában mostanában előfordult vérzés..bár úgy tudom, ez heves aktusnál előfordulhat, hogy megsérül a hüvely fala..
Az utolsó aggodalmam, hogy a legutóbbi menstruációm ugyan napra pontosan jött, de összesen 3 napig tartott és a megszokott pirosas-vöröses szín helyett szinte végig barnás volt. Na most nálam ilyen még nem fordult elő, már 5 éve szedek fogamzásgátlót (24 éves vagyok), és mindig napra pontosan megjön a menzeszem, általában 4-5 napig tart és egyrészt viszonylag erős és nagy mennyiség jön, másrészt "normális" a színe. Vasárnap reggel jött még, aznap még inkább volt pirosas, hétfőtől viszont egyre csökkent a mennyiség és színe is barnás lett.. a munkámból kifolyólag hétfőtől kezdve eléggé stresszes napjaim voltak, nem tudom ez közrejátszhatott-e ebben.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Fanni

Tisztelt Hölgyem!

Időközben már válaszoltam a kérdésére.

Üdvözlettel, Dr. Murányi Zoltán

Belépés

close
