Menü

száma
5
Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus főorvos, szakfordító, szakújságíró

Kérdezzen szakembereinktől

Igen Tisztelt Doktornő!
Jelenleg oncotype DX vizsgálat van nálam folyamatban, mivel a véna mellett perivascularis terjedés fedezhető fel. Kérdésem, amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív milyen kezelésre kell számítanom? Egyébként hormonális kezelést kapok és 15 sugárkezelés van előirányozva. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Olyan kérdést tett fel nekem, ami nem a radiológus kompetenciája. Javaslom, hogy kérdését "Onkoteam válaszol" rovatunk valamelyik onkológusának, dr. Szentmártoni Gyöngyvérnek vagy dr. Takácsi-Nagy Zoltánnak tegye fel. Köszönöm bizalmát, üdvözlettel dr. Simonfalvi Ildikó

Tisztelt Doktornő! 44 éves vagyok, panaszmentes. A családban nem volt mellrák. Rendszeres uh vizsgálaton veszek részt évente, mert implantátumom van. Hallottam a komputeres mammográfiáról, amely során a melleket nem nyomorítják össze és sugárterhelés sincs. Illetve elérhető még a ct-lézer-mammográfia, amit a plasztikai sebész javasolt. Szeretném megkérdezni az ön véleményét, melyik vizsgálat lenne a legjobb számomra. köszönettel!

Kedves Kérdező! A CT-lézer mammográfia megbízhatóságát nem támasztják alá olyan klinikai vizsgàlatok eredményei, melyek megfelelnének a klinikai vizsgálatok tudományos kritériumainak. Én is nap mint nap találkozom lézer mammográfiát kínáló privát cégek hirdetéseivel, melyek a hagyományos mammográfia veszélyeit eltúlozva agitálnak saját módszerük mellett. A Magyar Radiológus Társaság évekkel ezelőtt közzétett egy szakmai állásfoglalást a CT-lézer mammográfia megalapozatlanságáról, és ez tudomásom szerint a mai napig érvényben van. A mell vizsgálatának szakmailag megbízható módszere továbbra is az ultrahangvizsgálat és a hagyományos mammográfia, és az utóbbi időben meggyőző tapasztalatok vannak az MR-mammográfiával is, ez utóbbit azonban kockázati csoportba nem tartozó nők szűrővizsgálatára nem használják. Ezeken kívül semmilyen más “csodamódszernek” ne dőljön be, legyen mégoly csábító is a reklámjuk. Remélem, tudtam segíteni. Köszönöm bizalmát, üdvözlettel, dr Simonfalvi Ildikó

Tisztelt dr nő az egész kálváriám most szeptemberbe kezdötöt elmentem nögyogyászhoz nagyont fájt a jobb melem azt hitem hogy cyta van bene de sajnos közölték 14 mm tumor11 ora iranyaba felkerültem momografiara oktober közepen vetek szövetant az eredmelyert november közepe Cytológia sejteszegény egyik kenetben atrophiás benignus intraductails hámproliferatioból származó sejtek magpicnosis látható,értékelhető atípia nem èszlelhető,mig a másik kenetben èrtèkelhető sejt nem található.
Emlő jóindulatú daganata emlősorvadás.
November végére begyulladt a mellem nagyon erős fájdalmaim voltak házi orvosom visza küldőt miskolcra ekkor meg ultra hangoztak a tumor már 15mm lett.
Vélemény irták mèrsékelt lymphadenitis .
Antibiotikumos kurát javasoltak december 06.antibiutikumot szedek folyamatosan január 07.véres válladék jött a ball mellemből .
A mai nap 2018 01 12. A mai leletem pedig ez:
Emlők,mk.axilla, mellkasfal Uh:
Cystosus képlet egyik oldalon sem látható.bal oldalon 11 óra irányában leghosszabb ármérőjében 17 mm-es benignus ovális alalú,solid képlet látható,mely előzményekhez képest minimálisan növekedett .
Ductus tágulat nincs.
Jobb axilla szabad .bal oldalon 17 mm-es.illetve néhány 1 cm.körüli reaktiv jellegű szabályos szerkezű igl.van.
Előre is köszönöm a türelmét hogy elolvasta de sajnos ez csak egy 5 hónapos folyamat .mást nem hallok hogy csak túl fiatal vagyok 41 éves vagyok és szeretném a véleményét kérni hogy miért nő ilyen gyorsan a tumor.
Semilyen kezelést nem kapok csak szedjem továvabbra is az antibiotikumot .
Köszönöm

Kedves Kérdező! A leírt leletek alapján látatlanban felelőtlenség lenne véleményt mondani. Annyi biztos, hogy a valamilyen betegség zajlik, hogy gyulladás és/vagy daganat, ennyiből nem lehet megállapítani. Nem tudom, hogy onkológus látta-e már. Ha még nem, akkor javaslom, hogy összes korábbi leletével keressen fel egy szakorvost, aki - szükség esetén akár a korábban már elvégzett vizsgálatokat (pl. biopszia) megismételve - pontosabb választ tud adni. Remélem, tudtam segíteni. Köszönöm bizalmát, üdvözlettel Dr. Simonfalvi Ildikó

Tisztelt Doktornő! Emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, aminek következtében a daganat csökkent. A ct- k negativak voltak, nyirokcsomó áttét nem volt. Voltam mellkas rtg-en, ahol a bal oldali hilusban egy 10x13 mm-es képet láttak. A ct negativ lett. Teljes mell eltávolító műtétem lesz februárban. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan probléma, ami a ct-n nem látható, illetve a rtg-en lehet- e olyan kérdéses kèp, amit a ct nem igazol vissza? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező! Viszonylag gyakori, hogy a mellkasröntgen gyanús árnyékot mutat, ami az esetek jelentős részében nem valódi eltérésnek bizonyul végül, hanem pl. normális anatómiai képletek egymásra vetülése okozza. Kérdéses szituációkban ezért CT-vizsgálat történik a helyzet tisztázására. Ha a gyanús mellkasröntgen UTÁN végzett CT-vizsgálat semmi kórosat nem igazolt a hilusi árnyék hátterében, akkor megnyugodhat. Nincs olyan kóros eltérés, amit csak egy “sima” mellkasröntgen lát, a CT viszont nem. Remélem, tudtam segíteni. Köszönöm a bizalmát, üdvözlettel Dr. Simonfalvi Ildikó

Tisztelt Doktornő! Mammográfián találtak mindkét mellemben cisztákat, de már több éve vannak, tünetmentesek. 2 hónapja újra elmentem a vizsgálatra, ahol kimutatták, hogy mindkét emlőben van nagyon sok 2-5 cm éles kontúrú ciszta. A jobb emlőben mikromeszek vannak, amik változatlanok az előző évi vizsgálat óta. A bal emlőmben azonban az egyik ciszta begyulladt, nagyon fáj. Javasolták, hogy szívassam le. Szeretném megkérdezni, hogy hová kell fordulnom? Lehet többet is egyszerre eltávolítani? Hogyan végzik a leszívást? Válaszát előre is köszönöm! B. Eszter

Kedves Eszter! A mammográfiás szakrendelésen, ahonnan a szakvéleményt kapta, tudnak tanácsot adni, hol és mikor tudják elvégezni a ciszták leszívását. A legtöbb mammográfiás szakrendelésen az általuk szükségesnek véleményezett beavatkozásokat többnyire el is szokták végezni, nem értem, hogy ez esetben miért nem adtak időpontot a javasolt beavatkozásra. Javaslom, hogy a mammográfiás szakvéleményt kiadó rendelést keresse fel ismét a leletével és kérjen tőlük időpontot a beavatkozásra vagy legalább javaslatot arra nézve, hogy a leszívást ki, hol és mikor tudja elvégezni. Ne elégedjen meg semmitmondó, "lepattintó" válaszokkal, a szakvéleményt kiadó intézménynek kötelessége tájékoztatást adni a további betegútról, az általuk kiadott lelet és a javasolt beavatkozások függvényében. Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával. Remélem, tudtam segíteni. Üdvözlettel Dr. Simonfalvi Ildikó

 

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik, ha elutasítom a sugárkezelést? Kicsi volt a daganatom 5 mm, amit megoperáltak és most zajlik a kezelésekre való felkészülés. Első körben a PET CT - t ajánlotta az orvos, amit el is fogok fogadni. Javasolta ugyan a Ct és izotop megoldást is, de én az előbbit fogom választani. Három havonta vérvétel és gyógyszerek felírása, félévente pedig Ct. Rendszeresen jártam (évente) mammográfiára, mert az édesanyám is ebbe a betegségbe esett, tehát az évenkénti mammográfia engedélyezett volt. Így derült ki ez év januárjában a rosszindulatú, 5 mm-es daganat, melyet a műtét napján dróthoroggal jelöltek ki az izotópos jelölés mellett. A műtét közbeni gyors teszt szentinel eredménye negatív lett, melyet minden további részletesebb szövettani eredmény is megerősített. Válaszát köszönöm szépen, üdvözlettel: Luca

Kedves Luca!
A felajánlott képalkotó vizsgálatok nem helyettesítik egymást, mindegyiknek megvan a maga javallata, helye a betegség kivizsgálásában, a kezelés közbeni és utáni nyomonkövetésben. Ám ha az a kérdés, hogy van-e valahol a szervezetben aktív daganatszövet, akkor valóban a PET-CT-től várható a legpontosabb válasz.

Ami a sugárkezelésről tervezett döntését illeti, a pontos körülmények ismerete nélkül nem lehet megbízható választ adni. Azt javaslom, hogy mielőtt bárhogyan is döntene, konzultáljon onkológusával, ő ismeri legpontosabban az eddigi leleteket és körülményeket. Ezek ismeretében megbeszélhetik, hogy az Ön esetében melyek a sugárkezelés indokai, attól milyen előnyök, esetleg hátrányok várhatók, milyen következményekkel kell számolni a sugárkezelésről való lemondás esetén. Amennyiben még eztán sem biztos a döntésében, eddigi összes leletével ne féljen felkeresni egy másik szakorvost és másodvéleményt kérni tőle. A kapott információk birtokában dönthet, a végső döntés természetesen az Öné. Köszönöm a bizalmát, üdvözlettel

Dr. Simonfalvi Ildikó

Belépés
