Menü

száma
5
Dr. Madaras Lilla PhD

patológus, egyetemi adjunktus

Kérdezzen szakembereinktől

Kedves Doktornő! Emlőrákot diagnosztizáltak nálam és a műtétem már lezajlott. A műtét előtti biopszia eredménye ösztrogén pozitív volt, de a műtét utáni eredmény oestrogen receptor negatív, progesteron rec. negatív. Kérem segítsen értelmezni, hogyan lehet ez? Köszönöm szépen! Ágota

Kedves Ágota!

Nem írta, hogy a biopszia alapján született diagnózist követően kapott-e a műtét előtt úgynevezett neoadjuváns (kemoterápiás) kezelést? Amennyiben igen, ez lehet oka a műtétet követő eltérő szövettani eredménynek. Ritkán, maga a kezelés okozhat ilyen változást.

Ha nem kapott a műtét előtt semmilyen onkológiai kezelést, akkor az eltérés esetleges magyarázata lehet pusztán mennyiségi különbség. Mit jelent ez? Az emlőrák esetében az ösztrogén receptor tumor sejteken belüli kifejeződését (de a progeszteron receptorét is) százalékban és intenzitásában adjuk meg, azaz leírjuk, hogy a daganat sejtek hány százalékában látjuk a receptor jelenlétét és milyen erősségel (csak halványan, közép erősen, vagy kifejezett erősséggel)? E két tényező, mármint a százalék és intenzitás egy úgynevezett Allred vagy Q-score formájában kombinálódik, ami egy szám, amely lehet 0, vagy 2 és 8 közötti. A gyakorlatban a 3 alatti érték negatívnak minősül, azaz, ilyenkor csupán néhány daganatsejtben látható a receptor kifejeződése és az is nagyon gyengén. A műtét utáni szövettani vizsgálat jóval több daganat sejtet “lát”, mint a core biopsziás minta, így a műtéti szövettanban a kisszámú, ösztrogén receptort nagyon halványan kifejező daganatsejt a receptort egyáltalán nem tartalmazó tumor sejtek között elenyésző arányú lehet, azaz lehet a Q-score 3 alatti, tehát a gyakorlatban az emlőtumor ösztrogén receptor negatív. 

Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel

Madaras Lilla

Tisztelt Doktornő!

Nagyon köszönöm az alapos, megnyugtató válaszát.

Munkájához sok türelmet, minden jót kívánva üdvözlöm,

Stella.

Kedves Stella!

Nagyon figyelmes, igazán köszönöm. 

Üdvözlettel 

Madaras Lilla

 

Tisztelt Doktornő!

Her2-vel kapcsolatban szeretnék kérdezni: Van-e különbség mellráknál a műtét utáni szövettanban a Her2negatív eredmény és a Her2++, majd FISH vizsgálat negatív között? Nem kezelés szempontból érdekel a különbség, hanem inkább biológiailag, "viselkedésileg" ugyanúgy negatívnak tekinthető-e ez az eredmény vagy valamennyivel nagyobb kockázata van mint a simán Her2negatívnak?

Válaszát nagyon köszönöm,
Stella.

 


Kedves Stella!

Immunhisztokémiai vizsgálattal emlőrák esetében speciális fehérjék jelenlétét mutatjuk ki, így karakterizáljuk a daganat biológiai sajátosságait. E fehérjék egyike a Her2 is. Ha a Her2 immunhisztokémia eredménye 0 vagy 1+, az azt jelenti, hogy az eredmény negatív, az adott tumorra nem jellemző e fehérje jelenléte és működése. A 3+ eredmény a pozitív, azaz azt jelenti, hogy ez a vizsgált fehérje az adott emlőrákban jelen van, ez az onkológiai kezelés tervezésénél egy fontos és meghatározó információ. Amikor az immunhisztokémiai vizsgálat eredménye Her2  2+, az arra utal, hogy ezzel a vizsgálattal nem tudjuk biztonsággal eldönteni, hogy a fehérje jelen van-e, azaz egy másik vizsgálatot kell végeznünk, annak érdekében, hogy egyértelmű, a kezelés tervezésében használható információt nyerjünk. Miután a fehérjék gének termékei, ezért logikus, hogy ilyenkor magasabb szintre kell lépnünk, azaz meg kell vizsgálnunk a HER2 gén egyes sajátosságait, erre szolgál a FISH (fluoreszcens in situ hibridizáció). Ennek a vizsgálatnak az eredménye pedig felül írja az immunhisztokémia eredményét, azaz ha a fehérje szintű vizsgálat eredménye bizonytalan (2+), a FISH pedig negatív, akkor az adott daganat Her2 státusza negativ. Ez a definitiv eredmény. Számtalan ok miatt kaphatunk immunhisztokémiai 2+ eredményt, ez legtöbbször technikai és nincs mögötte valódi biológiai különbség, erre utal az is, ha a FISH szabályos viszonyokat mutat, azaz negativ. 

Üdvözlettel

Madaras Lilla

Jó napot kívánok! Legyen kedves leírni nekem az emlődaganat műtét utáni szövettan magyarázatát, mert számomra ez így nem értelmezhető:

Heges fibrotikus kötőszövet
Néhány ductusban atypusos ductalis hyperplasia
Apocrin metaplasia
Ductalis hyperlasia
Gócokban fibroblastos proliferatio.
SNOMED: M85003

Köszönöm szépen előre is!

Kedves Kérdező!

Természetesen nem is kell, hogy a latin, vagy latinnal társított magyar szövettani kifejezéseket a beteg értse. Ez az ön esetét ismerő kezelőorvosnak szól, akinek ugyanakkor az is feladata, hogy  Önnel ennek tartalmát, a szövettani lelet egyéb információit és az esetleges további teendőket megbeszélje. Miután az Ön esetét, a műtéti beavatkozás részleteit, a szövettani lelet tartalmát nem ismerem, így csupán a szövettani diagnózisok magyar nyelvre történő fordításával nem jutnánk előbbre az Önt foglalkoztató problémakörben. Ezért azt javaslom, bátran kérdezze kezelőorvosát, Ő minden bizonnyal az Ön számára világosan el tudja mondani, mit állapított meg a vizsgálat és hogyan tovább?

Üdvözlettel

dr Madaras Lilla

Tisztelt Doktornő! Emlődaganattal megműtöttek, majd a szövettani eredmény miatt még egyszer kellettt. Sugárkezelést ajánlottak, amit nem tudom, hogy elfogadjak-e? Ez a diagnózis: HDG: CARCINOMA DUCTALE IN SITU mVNPI (3+3+3+2)11 pTis, pNO(0/3, s: pk+, 200 cps) li- centrális res szél< 1 mm. HDG: CARCINOMA DUCTALE IN SITU RESIUDUUM rpTis
Véleményét megköszönve, tisztelettel!

Kedves Kérdező!

A patológus feladata -amikor bármely emlőbetegség miatt műtétre kerül a sor- a sebész által eltávolított emlő részlet a szakma szabályai szerinti (mikroszkóppal történő ) vizsgálata, a pontos diagnózis és a beteg további kezeléséhez nélkülözhetetlen információk rögzítése. Mindezek és a páciens egyéb betegségei és egyéni preferenciái alapján az onkológus kolléga tesz javaslatot a további kezelésre, amit az onkoteam elé tár... Ebből a folyamatból látszik, hogy az Ön kérdése inkább az onkológus kollégának szól, mintsem a patológusnak. De ha már engem kérdezett...Ugyan nem írta, milyen műtét történt másodszor...vannak-e egyéb betegségei, történt-e Önnél korábban sugárkezelés stb. Pusztán a szövettani diagnózist nézve, igen, azt gondolom a sugárkezelés indokolt in situ ductalis carcinoma esetén, ha a a sebészi rezekcios szél <1 mm. 

Üdvözlettel

dr Madaras Lilla

Tisztelt Doktornő! Mell ultrahangon találtak egy 10 mm-es fibroadenomát. Mintát is vettek belőle, még nincs eredmény. Aggodom, hogy mégsem az, de megnyugtattak, hogy a szerkezete teljesen annak felel meg, de 100%-os eredményt csak mintavétel után tudnak mondani. Ha Fibroadenomának látják, akkor valószínű tényleg az? És mit jelent az, hogy pólusi eret tartalmazó képlet látható? Erek nem a rosszindulatúban szoktak lenni? Vagy általában mindegyikben van? Emiatt aggódom. Köszönöm válaszát előre is!
Enikő

Kedves Enikő!

Az ultrahang vizsgálat és a citológiai vagy core biopsziás mintavétel együttese nagy biztonsággal diagnosztizálja a fibroadenomát. Ne izguljon, hamarosan a kezében lesz a lelet, a citológiai mintavétel (gondolom, Önnél is ez történt) gyors diagnosztikai módszer. A képalkotókkal látott, jól körülhatárolt (kerek) képletek, amelyek a mell állományában könnyen elmozgathatóak, általában jóindulatúak, ilyen a fibroadenoma is. A jóindulatú elváltozásoknak is van azonban vérellátása, nem csak a rosszindulatú daganatoknak!

Üdvölettel:

Madaras Lilla

Belépés
