Menü

száma
5
Dr. Szentmártoni Gyöngyvér

klinikai onkológus

Kérdezzen szakembereinktől

Üdvözlöm! Tavaly októberben emlőrákot diagnosztizáltak nálam. Részleges emlő műtéten estem át. Szövettani eredményem: hist:emlő:IDC,Grade III,20/10/ NNL, tu.size:10 mm R:0,40 mm high grade DCIS R:1 oestrogen és progresteron negatív,Her 2 pozitív, Ki 67 15% sentinel pos ANL/1/15 jobb oldali axillaris blokk. DG:Sinus histiocytosis lymphoglanduralum regionis axillaris lateris dextri. jav:ablatio+CHT .Kérdésem hogy a Facher basic gyógygomba szedését javasolná e? Nagyon várom válaszát!Köszönettel.

Kedves Kérdező!

Nem tudom miért szeretné szedni, erre nem utalt. Nem ismert a hatékonysága ennek az étrendkiegészítőnek, nem ismert a daganatellenes hatása. Minden kiegészítő szer szedését elsősorban a kezelőorvossal kell megbeszélni, mivel ő ismeri az Ön általános állapotát, laborjait egyéb betegségeit vagy gyógyszereit. Biztatom, hogy egyeztessenek!

 

 

 

Kedves Doktornő! 2015-ben mellrákot diagnosztizáltak nálam, masztektomia, nyirokmmirigyek kivétele után 8 kemoterápia és 15 sugárkezelés következett, amit nagyon rosszul viseltem. A műtéti oldalon az alkarom érintésre nagyon fáj, olyan mintha megzúzódott volna, viszont semmi sem látszik rajta. Nem tudom eldönteni, hogy a bőröm vagy a csontom fáj-e? Ez lehet a műtét következmélnye? Előfordul ilyen? Vagy áttét is lehet? Nagyon várom válaszát! Tisztelettel, Margit

Kedves Margit!

Az áttét lehetőségét bármely panasz esetén mindig ki kell zárni, ebben az esetben is, vizsgálattal, ultrahanggal stb. Sokszor nem daganat okozza a panaszt , hanem maga a műtét utáni állapot, hegesedés, nyirokcsomók hiánya. Igen, sokan panaszkodnak erre, nem egy ritka jelenség. 

 

Tisztelt doktornő!

Januárban írtam Önnek, hogy minimálisan emelkedtek a tumor marker értékeim. Február végén a CT negatív volt. Most április 4.-én a süllyedés 21 volt. Aggódom, hogy mégis progresszió valahol. Hogyan lehetne ezt kizárni. köszönettel


Kedves kérdező!

Kezelőorvosa minden bizonnyal jól ellenőrzi az Ön állapotát, jobban, mint bárki más egy-két rövid leletből. Higgyen Neki és próbálja kicsit elengedni ezt a kérdést, nem szabad minden leletet végig aggódni, többet árt , mint gondolná. A süllyedés értékének semmilyen információtartalma nincs jelenleg, nem tartom számottevően rossz értéknek, nem érdemes nézegetni.

 

 

 

Tisztelt Doktornő! Két éve 3 hetente kaptam kemoterápiás kezelést emlődaganat miatt, majd 1 évre rá gyógyszeres utókezelésben részesültem. Az állapotom fokozatosan javult, de közben az arcomon tumorsejteket tartalmazó bőrelváltozás lett. Ennek kezelésére Ftorafurt kaptam, de abba kellett hagynom, mert nem bírtam, most napi 1 Exemesthan Pharmacentert szedek. A vérvizsgálat, tumormarker eredménye ugyan jó lett, de ennek ellenére terjed a bőrelváltozás. Ön szerint ez hogyan lehetséges? Üdvözlettel. Aranka


Kedves Aranka!

A tumormarker önmagában nem alkalmas a betegség megítélésére, sem a labor. Gyakran előfordul, hogy meglévő betegség mellett jók a laborok. Kezelőorvosa tud felvilágosítást adni arról, hogy összefüggésben van az arcon levő elváltozás az emlődaganattal, vagy egyéb betegségről van szó. 

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

Kedves Doktornő!
2015 óta kezelnek Her2 emlőrákkal, a primer daganat megjelenésével szinte egyidőben multiplex tüdőáttétek is jelentkeztek, 2016 télen a daganat kiújult ezért emlőeltávolító műtéten estem át. Többféle kezelést kaptam: TCH protokoll szerinti kemoterápia, kemoterápia, de újabb emlődaganatok jelentek meg. Az utóbbi időszakban sokkal rosszabbul vagyok, sokat köhögök, fulladok. Jelenleg 2 hete Lapatinibot szedek, amitől javultam, az új daganatok is kisebbek lettek. Viszont 1 hete csontszcintigráfiás vizsgálatot végeztek és a tavalyi vizsgálathoz képest csontáttétek jelentek meg: koponyacsontban, bordámon és csigolyákon.
Azt szeretném kérdezni, hogy a Lapatinib terápiától javulni fog az állapotom az javít-e a csontok állapotán is? A biszfoszfonátos kezelés is segíthet még?
Köszönöm szépen!
Mariann

Kedves Mariann!

Igen,  a biszfoszfonátok sokat segítenek, annak ellenére, hogy az áttétes betegség soha nem gyógyul meg. Ez egy olyan állapot, amikor arról beszél az onkológus, hogy a betegség krónikus: soha nem múlik el, de van kezelési lehetőség, aminek célja a betegség megfékezése az életminőség megtartása, javítása mellett. A biszfoszfonátok jelentősen befolyásolják ezt, mindenképpen segít, de élethosszig használni kell. A lapatinib is fékezi a betegséget a Her2 gátlással, remélem a mellkasi panaszokat is mérsékelni fogja. kitartást Kívánok hozzá!

Szentmártoni Gyöngyvér

 

Kedves Doktornő! Én hallássérült vagyok, szájról olvasok. Azért kérdezem Öntől is, mert a műtét előtti emlőbizottság lepasszolt kérdéseimmel, részletkérdés, ne izguljak... szóval, zavar, hogy nem értek mindent amit ott sutyorognak körülöttem. Itt a febr 16-ai melldaganat kivételről kapott szövettani eredmény. Háziorvosom nem sokat tudott mondani, szerinte keveset metszettek ki, és lehet újabb műtét... A leletem: műtét előtti biopsia: C5 high grade carcinoma, műtéti minta: ML 10,5-SI:8-AP:3 cm, bőr 5x1,5cm. Elváltozás: szürkésfehér színű, tömött tapintatú, nodosus, elmosódott szélű, belül 1,3 cm bevérzett terület, méret: ML:2,4xSI:3xAP:2,2cm. posterior kevesebb mint 1 mm, anterior 0,3 cm, superior 0,2 cm, többi széltől több mint 1 cm látható. Nyirokcsomó 2 db 0.5-0,9 cm-es. Sentinel nyirokcsomó 1 daganatos a 2-ből. Daganatszövet átmérő: 3,5 mm, nyirookcsomó tokját áttöri. A bal emlő belső-felső quadrans excisio: invazív carcinoma. invazív duvtalis carc (NST, NOS, kmm??? mik ezek). több gócuság nincs. tumor invazív legnagyobb mérete 30mm. in situ komp nincs. nottinghami szövettani grade III (8-9 pont, rosszul differenciált). Mitózis index: 50mitó/10 NNL. mitosis score 3. tubulus képzés 3. mag grade 2. peritumoralis nyirok érinvázió nem látható. környezeti lymphoid reakció nincs. nekrőzis jelenlét nem látható. mikroszkópos kalcifikáció nincs. sebészi szélek: post kevesebb mint 0,1 mm, superi szél 2 mm, ante szél 3 mm, többi legalább 10 mm. nyirokcsomó status: sentinel nycs áttétes/vizsgált 1/2. legnagyobb áttét 3,5 mm. extracapsularis terjedés van. pT2 pN1a nottingham prognosztikai index 3x0,2+3+2=5,6. rpssz prognózisú csop: 5,41-6,4. receptorstatus: ER 100% pozitív, 3+ Allred gyors pontszám 8. PR 5% pozitív, 3+, Allred gyors pontszám 5. Her2/Neu státusz értékelés hisztokémia: 0, negatív, HER2-ISH nem szükséges. Ki-67: 75% magpozitivitas.

Kedves doktornő! szóval, mit fognak csinálni velem, mi lesz a lehető jó javaslat..? Köszönöm előre is!


Kedves Ildikó!

Az onkoteam előtt soha nincs idő igazi, részletes megbeszélésre, mert ez egyszerűen nem lehetséges, a pontos megértéshez sokkal több idő kell, mi onkológusok ezt évekig tanuljuk. A betegek szorongva, kétségek közt próbálnak figyelni, de a kapott információk egy része még igy is tévesen rögzülhet. Ezért jó, ha van egy közvetlen kezelőorvos, akivel már előtte, netán közvetlenül az onkoteam után sokkal nyugodtabb körülmények között meg tudja beszélni, hogy mi várható , mi fog történni és miért. Sokszor a  kezdeti elutasítás ( nem akarok kezelést, nem akarok kemót) megváltozik, mert a részletek megismerése más benyomást kelt. Szóval Önt is arra biztatom, hogy minél előbb a kezelőorvosával szánjanak erre időt, mert én is csak részleteiben és röviden tudok itt erre reflektálni, mert nem vagyok minden tudás birtokában, nem ismerem a korát, a vizsgálatai eredményét stb. Amit leírt az arra utal, hogy mindenképpen kell utókezelés , kemoterápia, sugárterápia és hormonterápia is, mert ez egy gyorsan osztódó daganat volt, a nyirokcsomókat érintette. 

 

 

Tisztelt Doktornő!
Ösztrogén eredetű emlődaganatos betegeknek a fitoösztrogén tartalmú növények fogyasztásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Köszönettel: P.K.Katalin


Kedves Katalin!

Általában a betegség kezdetén én is amellett foglalok állást, hogy ha elkerülhető akkor inkább úgy legyen, de valójában több mindentől függ. Egyrészt a diagnózis idején, amikor elkezdjük a hormonterápiát akkor fontos lehet az elkerülésük, mert minden igyekezetünkkel próbáljuk  az ösztrogénhatást csökkenteni.  Más a helyzet 3, 5 vagy esetleg 10 év után, akkor nincs jelentősége szerintem. Olykor a betegeink a gyógyszermellékhatás ( izzadás, hőhullámok stb.) miatt keresi a különböző gyógyszertári készítményeket, melyek többnyire tartalmaznak fitoösztogéneket, de inkább nem szoktam javasolni, mert amúgy sem sokat segítenek ott ahol tényleg fokozottan jönnek a panaszok.

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

Kedves Doktornő! Anyukám májáttétes beteg. 4 éve diagnosztizálták a mellrákot, és fél éve májáttétes. Kemoterápiás kezelést kapott, de egy hete leállították, mert olyan rosszak a májértékei. Jelenleg is hasi fájdalmai vannak, nagyon gyenge és hőhullámai vannak, a szeme sárgul. Kórházban van most mert fájdalomcsillapító infúziós kezelést kap pár napig. Lehetne még valamit tenni? Mennyi ideig bírja még a szervezete?


Kedves kérdező!

Erre nem tudok válaszolni. Leírásából kiderül ugyan, hogy Édesanyja állapota rossz, de ennél többet én sem tudok mondani. Kezelőorvosa aki látja, vizsgálja és ismeri a leleteit bizonyára többet tud mondani.  

 

Tisztelt Dr Nő!
Én egy igen nehéz ügy kapcsán kérdezném Önt.
Az édesanyám 58 éves. Tavaly 2017 januárjában rosszindulatú melldaganattal műtötték.
A daganatot eltávolították, és 4 db nyirokcsomót is, egyikben már találták rossz sejteket.
Az édesanyám szerint nem javasoltak egyéb kezeléseket, elegendő volt a sebészeti ellátás.
Efelől kétségeim vannak,mert az Onko team előtt tiltakozott a diagnózist illetően,és nem fogadta el a segítséget.
Szerencsére mind idáig minden rendben volt,viszont most ismét panaszai vannak.
A műtőt mellében feszülést érez,pont úgy mikor a csomót felfedezte. Nagyon melegnek érzi,és a hónalj régiót is duzzatnak, feszülőnek érzi.
Engem kért,hogy rendezzek Neki valamit.
Magasvérnyomással, és cukorbetegséggel is küzdünk.
Több évvel(7 év) melanoma malignummal is műtőtték,akkor interferont kapott volna,de nem fogadta el.
Elvileg nem lehet köze a melldaganathoz,mert két különböző sejt fajta.
Újabban emésztési problémái is vannak.
Étkezések után hányinger,iszonyatos rosszullét.
Egészségügyben dolgozók,szeretném orvoshoz vinni,de Ő tiltakozik.
Fél az újabb bajtól.
Tanácsát kérném.
Elegendő lenne ha mellultrahangra mennénk?
Merre, és hogyan tovább?
Az onkológiára nem tudunk vissza menni,mert nem fogadta el a segítséget.
Keresünk sebészt?
Milyen orvoshoz vigyem aki kideríti mi a baj?
Köszönettel.
Iváncsikné Koczka Renáta.

Kedves Renáta!

A melanoma és az emlődaganat is vélhetően utókezelést igényelt volna, valószínűleg azért nem történt , mert édesanyja ezt elutasította. Mostani panaszai is súlyosak, minél hamarabb orvoshoz kellene juttatni, legyen az háziorvos vagy onkológus. Azt , hogy milyen vizsgálatra van szüksége csak személyes megjelenés és fizikális vizsgálat után lehet és kell eldönteni. Bárhová visszamehet, ha jól értem inkább őt kellene meggyőzni arról, hogy nem szabad késlekedni. 

Szentmártoni Gyöngyvér

Tisztelt Doktornő!
2016. júliusában egy mellgyulladást észleltem, ennek antibiotikumos kezelése nem vezetett eredményre egy "kisalma" méretű csomó volt a mellemben. Mammográfiát követően aspirációra került sor, melynek cytológiai eredménye C5, melyet a radiológus közölt. "Onkoteam" megbeszélésre kellett jelentkeznem. Vidéken az onkoteam ülésein a beteg nem vehet részt, ezért megkerestem a sebészt, megbeszéltük a műtétet. Két hét múlva sor került a műtétre, mely előtt az izotópos vizsgálat egy nyirokcsomót jelölt. A műtét közben a lenyomati cytológia és fagyasztás alapján (pótkimetszést is kértek) is a vélemény Cc. mammae. CT vizsgálatok áttétet nem igazoltak. A műtétet követően elkészült a szövettan, amely viszont lobularis intraepithelialis neoplasia 1-nek minősíti az elváltozást, a nyirokcsomót pedig gyulladásosnak. (Ezt az eredményt a sebész közölte). Természetesen nagyon örültem a szövettan eredményének, csak nem pontosan értem, hogy a korábbi eredmények miért ennyire eltérő, rosszindulatú elváltozást jelöltek? Mivel onkológussal akkor és azóta sem beszélhettem, mert a műtét utáni onkoteam csak annyit írt, hogy félévente ultrahangra, évente mammográfiára járjak (ezt a zárót a folyosón az asszisztenstől kaptam meg) , mert megnövekedett kockázatot sejtetnek az eredményeim, ezért gondoltam, hogy írok Önnek. Az Ön véleménye szerint is elegendő az ultrahang és mammográfia, nincs esetleg szükség tumormarkerek vizsgálatára? (egyébként tumormarkert sem néztek egyszer sem...) Köszönettel: Hajnalka

Kedves Hajnalka!

A műtétet követő szövettani diagnózisnak hinnünk kell, hiszen az egy nagyobb emlőállomány gondos átvizsgálásának eredménye, vélhetően ezt a leletező patológus össze is vetette az előző biopszia eredményével, amikor kimondta, hogy ez nem egy terjedésre hajlamos un. invazív daganat, hanem egy jóval békésebb állapot, amely nem tekinthető a klasszikus értelemben vett rosszindulatú daganatnak. A LIN 1 ráadásul ezeknek a megváltozott sejteknek a legenyhébb típusa, néha nem is történik műtét sem ilyenkor, csak rendszeres ellenőrzés. A tumor markerek nézegetésének sincs értelme, egyrészt mert ez nem rosszindulatú daganat, másrészt mert semmire sem kórjelző. Jelenleg elegendő az éves mammográfia és ultrahang vizsgálat. Az onkoteamről pedig az a véleményem, hogy a páciens jelenléte elengedhetetlen, az Ön esetében is néhány mondattal tisztázható lett volna, hogy mivel áll szemben és bizonyára megnyugtatóbb is lett volna. 

üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

 

Belépés
