Menü

száma
5
Dr. Szentmártoni Gyöngyvér

klinikai onkológus

Kérdezzen szakembereinktől

Tisztelt Dr Nő!
Én egy igen nehéz ügy kapcsán kérdezném Önt.
Az édesanyám 58 éves. Tavaly 2017 januárjában rosszindulatú melldaganattal műtötték.
A daganatot eltávolították, és 4 db nyirokcsomót is, egyikben már találták rossz sejteket.
Az édesanyám szerint nem javasoltak egyéb kezeléseket, elegendő volt a sebészeti ellátás.
Efelől kétségeim vannak,mert az Onko team előtt tiltakozott a diagnózist illetően,és nem fogadta el a segítséget.
Szerencsére mind idáig minden rendben volt,viszont most ismét panaszai vannak.
A műtőt mellében feszülést érez,pont úgy mikor a csomót felfedezte. Nagyon melegnek érzi,és a hónalj régiót is duzzatnak, feszülőnek érzi.
Engem kért,hogy rendezzek Neki valamit.
Magasvérnyomással, és cukorbetegséggel is küzdünk.
Több évvel(7 év) melanoma malignummal is műtőtték,akkor interferont kapott volna,de nem fogadta el.
Elvileg nem lehet köze a melldaganathoz,mert két különböző sejt fajta.
Újabban emésztési problémái is vannak.
Étkezések után hányinger,iszonyatos rosszullét.
Egészségügyben dolgozók,szeretném orvoshoz vinni,de Ő tiltakozik.
Fél az újabb bajtól.
Tanácsát kérném.
Elegendő lenne ha mellultrahangra mennénk?
Merre, és hogyan tovább?
Az onkológiára nem tudunk vissza menni,mert nem fogadta el a segítséget.
Keresünk sebészt?
Milyen orvoshoz vigyem aki kideríti mi a baj?
Köszönettel.
Iváncsikné Koczka Renáta.

Kedves Renáta!

A melanoma és az emlődaganat is vélhetően utókezelést igényelt volna, valószínűleg azért nem történt , mert édesanyja ezt elutasította. Mostani panaszai is súlyosak, minél hamarabb orvoshoz kellene juttatni, legyen az háziorvos vagy onkológus. Azt , hogy milyen vizsgálatra van szüksége csak személyes megjelenés és fizikális vizsgálat után lehet és kell eldönteni. Bárhová visszamehet, ha jól értem inkább őt kellene meggyőzni arról, hogy nem szabad késlekedni. 

Szentmártoni Gyöngyvér

Tisztelt Doktornő!
2016. júliusában egy mellgyulladást észleltem, ennek antibiotikumos kezelése nem vezetett eredményre egy "kisalma" méretű csomó volt a mellemben. Mammográfiát követően aspirációra került sor, melynek cytológiai eredménye C5, melyet a radiológus közölt. "Onkoteam" megbeszélésre kellett jelentkeznem. Vidéken az onkoteam ülésein a beteg nem vehet részt, ezért megkerestem a sebészt, megbeszéltük a műtétet. Két hét múlva sor került a műtétre, mely előtt az izotópos vizsgálat egy nyirokcsomót jelölt. A műtét közben a lenyomati cytológia és fagyasztás alapján (pótkimetszést is kértek) is a vélemény Cc. mammae. CT vizsgálatok áttétet nem igazoltak. A műtétet követően elkészült a szövettan, amely viszont lobularis intraepithelialis neoplasia 1-nek minősíti az elváltozást, a nyirokcsomót pedig gyulladásosnak. (Ezt az eredményt a sebész közölte). Természetesen nagyon örültem a szövettan eredményének, csak nem pontosan értem, hogy a korábbi eredmények miért ennyire eltérő, rosszindulatú elváltozást jelöltek? Mivel onkológussal akkor és azóta sem beszélhettem, mert a műtét utáni onkoteam csak annyit írt, hogy félévente ultrahangra, évente mammográfiára járjak (ezt a zárót a folyosón az asszisztenstől kaptam meg) , mert megnövekedett kockázatot sejtetnek az eredményeim, ezért gondoltam, hogy írok Önnek. Az Ön véleménye szerint is elegendő az ultrahang és mammográfia, nincs esetleg szükség tumormarkerek vizsgálatára? (egyébként tumormarkert sem néztek egyszer sem...) Köszönettel: Hajnalka

Kedves Hajnalka!

A műtétet követő szövettani diagnózisnak hinnünk kell, hiszen az egy nagyobb emlőállomány gondos átvizsgálásának eredménye, vélhetően ezt a leletező patológus össze is vetette az előző biopszia eredményével, amikor kimondta, hogy ez nem egy terjedésre hajlamos un. invazív daganat, hanem egy jóval békésebb állapot, amely nem tekinthető a klasszikus értelemben vett rosszindulatú daganatnak. A LIN 1 ráadásul ezeknek a megváltozott sejteknek a legenyhébb típusa, néha nem is történik műtét sem ilyenkor, csak rendszeres ellenőrzés. A tumor markerek nézegetésének sincs értelme, egyrészt mert ez nem rosszindulatú daganat, másrészt mert semmire sem kórjelző. Jelenleg elegendő az éves mammográfia és ultrahang vizsgálat. Az onkoteamről pedig az a véleményem, hogy a páciens jelenléte elengedhetetlen, az Ön esetében is néhány mondattal tisztázható lett volna, hogy mivel áll szemben és bizonyára megnyugtatóbb is lett volna. 

üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

 

Kedve Doktornö ! Májusban voltam mammográfián röggen,ultrahang minden rendben volt .2017 szet. Találtam egy csomót, tü minta vétel , majd 10 .03 biopszia történt .Carcioma lubulare invasivum mamme dectrae, BR Grade ||.,ER+,PR +Her2:1+ negativ, Ki:10%.Novemberben mütét emlő megtartással ,őrszem nyirok eltávolitás ennek a szövettana BR grade ||.,pT2(m12)pN1a (1/2 SN +),LVI,:1, Pn.:1,ER+,PR+,Her2:1+ negativ ,Ki 67:5%,NPI:4,44;R0resectio . Januárban emlő eltávolitás és nyirok eltávolitás történt rpTa(m2)pN1b(3/9)R0resectio. Onkologián voltam elöször hogy kemo kezelés lesz aztán konzultáltak egyenlőre még sem .Oncotype DX vozsgálatot javasolt valamint ,hasi-kismedence mellkasi CT ,csontszcitográfia,labor . Mosz megint várakozás és nem tudom milyen kezelés lesz mire készüljek . Egyáltalán mennyire kezelhetöek ezek az értékek . Kérném szíves válaszát .Tisztelettel: Hartmann Jánosné Edit


Kedves Edit!

Az Oncotype DX vizsgálat segítségével kezelőorvosa eldönti, hogy kemoterápiát érdemes kezdeni vagy sem, mennyire várható, hogy adott daganat kiújul vagy sem. Mivel mégiscsak 3 nyirokcsomót már érintett a betegség a hónaljban, a kemoterápia lehetősége igencsak felmerül. Attól is függ persze, hogy milyen mértékben vannak jelen a hormonreceptorok ( mennyire ER és PR poz). A vizsgálatok pedig azért fontosak, mert ki kell zárni a távoli áttétek lehetőségét. Szóval a vizsgálatok eredménye kell, hiszen meghatározóak a kezelést illetően, nem érdemes vakon elkezdeni valamit, amiről később kiderülhet , hogy mégsem pontosan úgy kellett volna. Persze késlekedni sem lehet túl sokat, az onkológiai bizottság ezeket mind figyelembe veszi. Az ilyen daganatok komplex kezelést igényelnek, műtét, kemo, hormonterápia, sugárterápia mind szóba jön, és gyógyulással kecsegtet. Az emlődaganatos betegek nagy része meggyógyul, de még az áttétes betegek is nagyon hosszú ideig élhetnek. Most az elején még bizonytalanságot érezhet, meg a teendő is sok, az első fél-egy év ilyen, de kitartást kivánok Önnek!

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 64 éves. Tavaj januárban volt műtéte rosszindulatú melldaganat miatt. A szövettana szerint 2.5*2.7 cm-es, lobuláris invazív carcinóma volt. Ösztrogén-progreszteron érzékenység 100%. Ki67%=5%. Her negatív. Sentinel nyirokcsomót nem találtak, ezért axilláris samplinget végeztek. Két nyirokcsomót vizsgáltak és mindkettő negatív. Sem nyirokér sem érbetörést nem találtak. Kezelése 15 sugár és hormontabletta. Kérdésem az lenne, hogy mennyire esélyes esetében az áttét képződés, merre terjedthet még a daganat. Hallottam olyan esetet, hogy in situból keletkezett áttét. Ez picit megijesztett...válaszát előre is köszönöm!

Kedves Adrienn!

Egy rosszindulatú daganat esetében mindig van esély arra, hogy később esetleg kiújul, minden terápia és gondosság ellenére, ezért soha nem jelent ki semmit az onkológus kategorikusan. De az ön Édesanyja esetében talán nem kell aggódni. Ez a típusú daganat a gyógyítható kategóriába tartozik ( nemcsak kezelgethető!) és amennyire a rövid leírásból megítélhető , a megfelelő korrekt ellátást meg is kapta. Hiszen a daganatot eltávolították, vélhetően máshol nincs áttét, a nyirokcsomóban sem volt. A sugárkezelés arra való, hogy a műtéti területen ne alakuljon ki újabb daganat, illetve a hormonterápia hosszútávú biztonságot garantálná. A továbbiakban , főleg a kezdeti két-három évben sűrűbben végzett, rendszeres kontrollokkal szemmel tartják az édesanyja gyógyulását.

Üdvözlettel: Szentmártoni Gy

 

Kedves Doktornő. Mell eltávolítás után sugárterápiát, majd 6 évig aromatáz-gátló kezelést kaptam (1 év Zitazonium, 5 év Femara ). A gyógyszerszedés most járt le, a kontroll leleteim negatívak. Szükséges számomra további terápia? 69 éves vagyok. Válaszukat előre is köszönöm.


Kedves Angelika!

Kezelőorvosa döntött így a leletei alapján és ez bizonyára igy jó. Hormonterápia befejezte után, ha nincs távoli áttét, akkor más teendő nincs, mint évente egyszer megjelenni kontrollon. 

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

Tisztelt doktornő!

2015. szeptemberében műtöttek emlőmegtartó műtét, majd 8 nap múlva emlőeltávolítás onkológusi javaslatra. Mastopathia fibrocystica mammae, apocrin metaplasiával. Adenosis mammae. Ductalis in situ carcinoma közepes differenciáltságú forma. oestrogen - progesteron receptor 95 %. ki67 5 %CB11 negativ.
Utána kaptam zitazóniumot és lucrin injekciót kaptam semmiféle képalkotó vizsgálat nem történt. (Uzsoki kórház). 2017. májusában lebénult bal lábam Csontáttét gerincműtét, műcsigolya 15 csavar. 95%-os hormon érintettség a szövettan szerint. o
Orvost váltottam 2017 augusztusában. Itt készült Tumormarker vizsgálat ami augusztusban 37.9 2018. januárjába 41, 2 volt. Kérdésem az, hogy ez most azt jelenti hogy ismét kiújult valahol a daganat. Most kapok arilla nevű gyógyszert és zolendossav csontkezelést. 2017. augusztusi Ct negativ volt.


Kedves Kérdező!

 

A tumor markerek lényeges változást nem mutatnak, szinte ugyanaz az érték. Ez még nem jelent rosszabbodást, ilyen esetben a képalkotók mérvadóak. A kezelés amit kap vélhetően jól karban tartja ezt az állapotot. Remélem, hogy minden rendben lesz a továbbiakban is!

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

Tisztelt Dr.Szentmártoni Gyöngyvér
Doktornő!

- Szeretnék megnyugodni, rettegő félelmemtől megszabadulni.
- 6 éves tünetmentes emlődaganatos vagyok. 2012-ben volt diagnosztizálásom, bal oldali mastectómiám, kemo, sugár is.
- 2013. januártól tünetmentes vagyok.
- Szövettanim alapján egy segítő orvos azt írta, esetemre életem végéig szedetné a hormontablettát.
- Kedves, lelkiismeretes kezelő orvosomnál rákérdeztem, meddig szedem a hormontablettát. Válasza szerint 7 évig, mert a TB csak eddig támogatja. Ez azt jelenti, 2018-tól már nem kapom a TB támogatott formában.
- Utánanéztem, ha saját elhatározásból magam vásárolnám meg, 3 havi adag 500.000,- Ft. Nyugdíjamból ezt nem tudom finanszírozni. Ha nem szedem, jöhet a kiújulás, vagy valahol áttét, főként a rettegésben élésem miatt.

Hová fordulhatok a megnyugtató megoldásért? Ki, hol jogosult 7 év tünetmentességem után áttekinteni irataimat, s a számomra megnyugtató megoldást megadni, ha kell, a hormontabletta felírásával?
Célom: ha valóban szükséges, kapjam 7 év után is a hormontablettát.

A 2015-ben elfogadott Egészséges Magyarország Nemzeti Stratégia a daganatosságból eredő elhalálozás csökkentését tűzi célul, deklarálva a 65. életévig! Ez kor szerinti diszkrimináció, és stratégiai szintre emelt nemzeti népirtási cél, mellyel nem érthetünk egyet! Fel kell emelni hangunkat ellene!

Az Európai Unió 2015 ben indította az "Európai összefogás a mellrák ellen!" programot. Az evidencia alapú fejlesztések, a minőségbiztosítás és az elfogadott ajánlások sokat segíthetnek az elhalálozás csökkentésében, életminőségünkben! Ez hiányzik a magyar stratégiából, de a civilek tapasztalatait sem építették be! Nagy hiba! Itt az ideje, hogy ezekkel is foglaékozzunk, előre mutatóan, felhívva az illetékesek figyelmét is.
A JRC-ECIBC Team várja Magyarország nemzeti érdekeltjeinek bekapcsolódását az ECIBC programhoz, melynek nemzeti kapcsolat tartója is van.
Miután 2015-ben civil vonalon éppen a mellrák ellen összefogó civil szervek is támogatták az ECIBC programot, most pedig már konkrét cselekvés vár, Önök, és sok nemzeti érdekelttel együtt küzdnünk kellene a magyarországi bekapcsolódásért. Javaslom, ezzel a fontos stratégiai témával is foglalkozzanak. Az ECIBC-Team kérésére közzétett Információk a Facebook ECIBC.HU oldalon olvashatók.
Engem is érint, ezért foglalkozom az ECIBC programmal is!
Köszönöm előre is a választ, tisztelettel üdvözlöm! <3

Kedves Kérdező!

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. A hormonterápia hosszán a mai napig vitatkoznak neves magyar és külföldi szakemberek, 5-10 év között ajánlva a hormonterápiát, de nem hosszabb időre, amennyiben nincs áttét.  A nagy klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy nagyon előnyős a hormonterápia ,valóban, de egy idő után fokozottan jelentkeznek a mellékhatások is, amelyek egy bizonyos kor felett legalább olyan gondot okoznak, mint egy daganat. Gondolok itt például az előrehaladott csontritkulásra, csonttörésre, trombóziskészség fokozódásra stb...A kezelőorvos és a beteg felelőssége is, hogy meddig mehetnek el, minden egyes eset egyéni elbírálást érdemel. Egyedi elbírálást bárki kérhet OGYÉI-től, NEAK-tól , ha az szakmailag alá van támasztva. A rettegés pedig nem jó stratégia, ezt el kellene engedni ennyi idő után, akár segítséget is kérhet ebben , ma már pszichológusok aktívan részt vesznek az onkológiák tevékenységében, elérhetőek. Lehet, hogy többet segít néha, mint egy tabletta beszedése. 

Másrészt ma Magyarországon kivétel nélkül mindenki megkapja a betegségének megfelelő onkológiai kezelést, nem a kor dönt hanem az általános állapot. Ugyanúgy kezelünk 80 feletti betegeket, mint fiatalokat, önmagában a kor nem döntő. Nem tudom, honnan származik az információ , nem értek vele egyet. Ma evidencia alapú gyógyítás van, minőségbiztosítás van, sőt van stratégia is, no meg rengeteg civil szervezet is, akik ténylegesen együtt dolgoznak a szakmával. 

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

Bocsánat. 56 éves leszek. 37 évesen eltavolitottak a mehemet és a két petefeszkemet mioma miatt. A mellem nem volt mutve. Tisztelettel Kabakné


Kedves Kabakné!

 

Köszönöm, hogy visszajelzett. 56 évesen a mammográfia javasolt, mint emlővizsgálat, a mammográfus még kiegészítheti UH vizsgálattal is. A háziorvos tud beutalót adni a mammográfiára ilyen vagy bármely más panasz esetén. Ha a korai petefészekeltávolítás miatt kapott hormonpótlást, akkor különösen fontos az emlők rendszeres vizsgálata, panaszmentesen is. 

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

Tisztelt doktornő. A mai napon vettem észre egy olyan tünetet amit eddig még soha. A bal mellemben a bimbó melett apró kis csipésekhez hasonló fájdalmat. Nem folyamatos. Szeretném megtudni hogy Ön szerint ez mi lehet. Várom válaszát. Tisztelettel Kabakné


Kedves Kabakné!

Ha nem tapintható eltérés a tünetek mellett, akkor valószínűleg semmit sem jelent. De nem írt arról, hogy műtve volt vagy sem, hány éves, van-e menses, gyógyszerszedés stb. Továbbra is azt gondolom, és javaslom is, hogy szakembernek, háziorvosnak meg kell mutatni, ha panaszos és bizonytalan bármiben is.

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

Tisztelt Doktornő!
Azt szeretném kérdezni, hogy mely esetekben születhetnek olyan döntések rosszindulatú daganat miatti emlőeltávolítást követően, hogy nem kap a beteg semmilyen utókezelést?
Tisztelettel: Katalin

Kedves Katalin!

Erre nincs jó és egyértelmű válasz, mert minden eset más. Sem a betegek, sem a daganatok nem egyformák, igy aztán rendkivül változatos, főleg emlődaganatok esetében, hogy mire van szükség egy műtét után. Még az is előfordulhat, hogy egyéb súlyos betegségek miatt egyszerűen nem adható, nem bírható ki egy kemoterápia.

Üdvözlettel: Szentmártoni Gyöngyvér

 

Belépés
