Klimax - tények és tévhitek

Milyen panaszokkal jár a klimax? Hogyan éljük át a testi-lelki tüneteket produkáló változékony időszakot? Lehetek terhes a menopauza ideje alatt? Miért vannak hőhullámok? Klimax egyenlő a hízással? Tények és tévhitek a változó korral kapcsolatban.

Mit jelent a menopauza, változó kor, klimax?

Mikor kezdődik a változó kor?

Meddig tart a változó kor?

Lehetek terhes a menopauza ideje alatt?

Milyen tünetei vannak a menopauzának?

Miért kíséri hőhullám a klimaxot?

Mi befolyásolhatja a menopauza idejét?

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Hormonpótlás vagy homeopátia? Valóban segítséget nyújt?

Klimax=Hízás???

Csökkenni fog a libidóm a klimaxot követően?

Mit tegyek alvászavaraim ellen?

Hogyan alkalmazkodjak a változó korhoz?

*  *  *  *  *

A menopauza görög-latin eredetű szó, ami egyrészt az utolsó méhűri vérzésre utal, mely után egy évig - de legalább 6 hónapig - újabb vérzés nem jelentkezik; másrészről utal az utolsó menstruációt követő hosszú időszakra, amely a nemi teljesség korától az öregkorig tart, s melyet színezhetnek a petefészek működés hanyatlására, majd megszűnésére jellemző tünetek.

A klimax egy görög eredetű szó, amely a változó korra, mint kritikus időszakra utal. Jelentése szerint az utolsó menstruációt követő állapotot jelöli: a „változás kora” , „tetőpont, csúcspont” a nő életében, más megfogalmazás szerint az élet „kritikus” kihívása, illetve „egy lépcsőfok a létrán”, azaz a nő életének egy új szakasza.

A változókorba kezdetét nem lehet egy konkrét időponthoz kötni, ez inkább egy időszaknak, átmenetnek tekinthető. A változás lassan kezdődik, eleinte csaknem észrevétlenül csökken a nemi hormonok termelődése. Számos tényező (testsúly, életmód, örökletes tényezők, stb.) befolyásától függően ez a csökkenés a 40 – 50. életévek között kezdődik. A változókor kezdetének, vagyis a premenopauzának első jele a menstruációs ciklus rendszertelenné válása. A havi vérzések közti idő lerövidülhet (25 nap alá), vagy akár hosszabbodhat is (35 nap fölé). A premenopauzában esetenként közti-vérzések, pecsételő vérzések fordulhatnak elő.
Jelentkezhetnek még további, változókorra utaló tünetek is. A hőhullámokon és a hangulatingadozáson kívül előfordulhat fejfájás, mellfeszülés, fokozott vízvisszatartás (ödéma) és szédülés is.

A változókor kezdetéhez hasonlóan, időtartama is egyénenként különbözik. Az első tünetek jelentkezésétől a tünetek végleges lecsengéséig néha csak néhány év telik el, máskor azonban akár 10-12 évig is elhúzódhat. Átlagosan 5-7 évre tehető a menopauza lecsengése.

Terhesség egészen a havi vérzés végleges elmaradásáig, vagyis a petefészek működésének teljes leállásáig lehetséges. Mivel sokáig nem lehet biztosan tudni, az utolsó menstruáció volt-e a legutolsó, ezért akár közvetlenül a menopauza előtti időszakban bekövetkező peteérések során is lehetséges a teherbe esés. Ezért ebben az időszakban mindenképpen tanácsos egy esetleges nem kívánt terhesség elleni védekezés.

A klimax tünetei címmel már írtunk a lehetséges testi és lelki panaszokról bővebben. Összefoglalóan a tünetek rendkívül változatosak lehetnek: a panaszok jellege, kezdete, tartalma, erőssége minden nő esetében különbözőséget mutat. Fontos külön kezeljük a testi és külön a lelki tüneteket, hiszen más és más hozzáállást vagy esetenként kezelést igényel.

A menopauza alatt a női nemi hormon - ösztrogén termelődése a minimálisra esik vissza. Az ösztrogén a ciklus szabályozásán kívül, egyebek között a test hőszabályozásában is szerepet játszik. Az ösztrogénhiány miatt a köztiagyban található hőszabályzó központ a hozzá befutó adatokat "tévesen értelmezi". Például egy átlagos hőmérsékletű helyiséget túlfűtöttnek ítél meg. Ennek következményeként a hőszabályzó központból érkező „utasítás” alapján az erek kitágulnak, hogy a feleslegesnek ítélt hőmennyiséget a fokozott vérkeringés segítségével elvezessék. Ezzel egyidejűleg fokozódik a verítékezés, mely a pórusokon keresztül a bőr hűtését segíti elő. A szervezet ezen tevékenységének eredménye a hőhullám és a verítékezés, melyek a testhőmérséklet „normális” szintre való beállítását szolgálják. A tünetek gyakran párosulnak borzongással, fázással.

A dohányosoknál általában hamarabb - akár 5-7 évvel előbb is elkezdődik a változó kor. A dundibb nőknél ugyanakkor általában később kezdődik a változó kor, mivel az ösztrogén hormon nem csak a petefészekben, de a zsírszövetekben is termelődik, raktározódik, így segít elnyújtani és akár kitolni a menopauza idejét.

Egyénenként változik, ki, mennyire érzékeny az erősebb, gyengébb panaszokra. Amennyiben azonban a tünetek károsan hatnak közérzetünkre, teljesítőképességünkre, akkor mindenképpen javasolt felkeresni nőgyógyászunkat, kezelőorvosunkat. Egyes tünetek megszüntetését akár gyógyszeres kezelés nélkül sikeresen át tudjuk vészelni. Kiemelten fontos ebben az időszakban a mozgás, a megfelelő étrend. Amennyiben a változtatás nem hozza meg a kívánt eredményt, illetve panaszaink gátolják napi életvitelünket, feltétlenül kérjük orvos tanácsát. Mindezektől függetlenül, érdemes évente rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni.

Ha a nőgyógyász hormont javasol, de ezt semmiképpen sem szeretnénk elfogadni, kérdezzük meg ennek okát. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a legjobb megoldás a hormonpótló terápia. Ha azonban „csupán” a klimaxos tünetek (pl. hőhullámok, verítékezés) enyhítése a cél, akkor a megfelelően kiválasztott növényi hatóanyagú készítmény ugyanolyan hatásos, és a hormonkezelésnél kevésbé kockázatos eredménnyel járhat. Ebben az esetben érdemes homeopata szakorvost felkeresni, aki a tünetei pontos ismeretével segíti összeállítani az Ön számára leghatékonyabb természetes kezelési módszert.

Nem feltétlenül! Azt azonban fontos tudni, hogy a korunk előrehaladtával, csökken az energiaszükségletünk. A nők a menstruáció ritkulásával, majd teljes megszűnésével „elveszítik” az egyik jelentős energiafogyasztójukat. Ezen túlmenően szervezetükben az aktív izomzat fokozatosan átalakul passzív zsírszövetté. Testünknek az általános életfunkciók egyensúlyban tartásához kevesebb energiára van szüksége. Hiszen –a zsírszövettel ellentétben-, az izomzatban végbemenő  aktív anyagcsere-folyamatok még nyugalmi állapotban is több energiát igényelnek. Ha az ember ezt az átalakulást nem ellensúlyozza megfelelő mennyiségű mozgással, akkor a hízás elkerülhetetlen, mivel a fel nem használt energia zsírszövet formájában raktározódik.

A hormonpótlás során, a szervezetbe juttatott ösztrogén hatására víz raktározódik el a korábban elvékonyodott, „beszáradt” bőrben. A hormonkezelés eredményeként tehát egy szöveti „feltöltődés” jön létre, ami többek között súlygyarapodással is járhat.

A nemi vágy csökkenése nem az ösztrogénnal, hanem a tesztoszteronnal, azaz a férfi nemi hormonnal függ össze. A szexuális érdeklődés csökkenése éppen ezért első sorban lelki tényezőkre vezethető vissza:a nő csökkent értékűnek, kevésbé vonzónak és nőiesnek érzi magát, vagy akár testi okokra, hiszen fokozódó hüvelyszárazság miatt a közösülés fájdalmassá válik. Sokat segíthet, ha a problémánkat megbeszéljük nőgyógyásszal, vagy akár pszichológus tanácsát is kikérhetjük. Hasznos ötleteket és tanácsokat meríthetünk a változókor problémáival foglalkozó könyvekből. Mindenképpen fontos azonban „kedvetlenségünk” okát partnerünkkel megbeszélni. Az ő megértő hozzáállása gyakran nagyon sokat segíthet a helyzeten.

Első és legfontosabb teendőnk alvászavar esetén a zavar okának felderítése, hiszen ok lehet egy kényelmetlen matrac, zavaró zaj, stb. Ugyanakkor a zavart okozhatják akár az éjszakai hőhullámok, keringési zavarok, fejfájás, lelki problémák is. A tartós alváshiány általában tovább rontja az egyébként is meglévő problémákat, ezáltal könnyen kialakulhat az ún. „ördögi kör”. Alvászavar esetén a legjobb, ha orvosi segítséget kérünk, hiszen tőle nem csupán a legmegfelelőbb gyógyszeres –például akár gyógynövényi eredetű- kezelést kaphatjuk meg, hanem akár további, a probléma megoldását szolgáló tanácsokat is (pl. relaxációs gyakorlatok, táplálkozási, életmódbeli javaslat, stb.).

A magabiztosabb nőknél általában kevésbé gyakoriak a változókori panaszok. Egy németországi felmérés eredményei szerint az aktív dolgozó nők könnyebben vészelik át a problémát, mint a „csak” háziasszonyok.
A panaszokat fokozhatja, ha a gyerekek éppen ebben az időben intenek búcsút a szülői háznak. Egy biztos: a változó korba lépve, aggódhatunk, siránkozhatunk a fiatalságunk "elvesztésén", de ha jobban belegondolunk, egy új élet kezdődik el, amely sok lehetőséget és örömöt hordoz számunkra. Több évtized áll még előttünk, nem érdemes keserűséggel megtölteni ezt az időszakot! Ha szükséges, "temessük el, gyászoljuk meg" a fiatalságunk elvesztését, majd lépjünk egy nagyot előre! Fedezzük fel az ÚJ világ adta lehetőségeket, művelődjünk, teremtsünk újat magunk köré, és fordítsuk energiánkat pozitív életszemlélet irányába.

Mindenképpen változtassunk étkezési szokásainkon, mozogjunk rendszeres többet, legyünk sokat levegőn, és keressünk társaságot, új elfoglaltságot!


***

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni cikkeinkhez, kérjük jelentkezz be felhasználói neveddel, vagy regisztrálj, ha még nem tetted meg.

***

Hozzászólások

Keresés

Tartalomban:

Menstruációs kalkulátor

Ovuláció számláló

Terhességi számláló

Naptár
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ingyenes regisztrációt követően elmentheted menstruációs adataidat, beállíthatod, mikor szeretnél értesítéseket kapni nőgyógyászati eseményekről, kérdezhetsz orvosainktól. Bővebben...

hirdetés

Uszodában, ha kijöttünk a medencéből, azonnal törülközzünk meg és öltözzünk át! Gyakran a nedves fürdőruha hosszan tartó medencegyulladást okozhat!

 
 
info@intima.hu
06 70 431 8692
Munkanapokon: 9:00-17.00

További információk

hirdetés


MaVoile rózsaszín pöttyös babapólya kislányoknak

 • Ár: 11490 Ft
 • Akciós ár: 10490 Ft

AJÁNDÉKCSOMAG KISMAMÁKNAK

 • Ár: 17980 Ft
 • Akciós ár: 7980 Ft

Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig

 • Ár: 8900 Ft
 • Akciós ár: 3890 Ft

Vichy Capital Soleil naptej 50+ 300 ml

 • Ár: 5499 Ft
 • Akciós ár: 4890 Ft

Lactofeel hüvelygél 7x5 ml

 • Ár: 3890 Ft
 • Akciós ár: 3490 Ft

Vichy Neovadiol Magistral Elixír 30ml

 • Ár: 9590 Ft
 • Akciós ár: 9190 Ft

Vichy DERCOS NEOGENIC hajhullás elleni kezelés 28x6ml

 • Ár: 23990 Ft
 • Akciós ár: 22490 Ft

VICHY CelluDestock karcsúsító gél 300 ml

 • Ár: 7490 Ft
 • Akciós ár: 6990 Ft

La Roche-Posay ANTHELIOS XL NAPTEJ 50+ 300 ml

 • Ár: 5490 Ft
 • Akciós ár: 4990 Ft

CETEBE RETARD Kapszula 120 db

 • Ár: 4490 Ft
 • Akciós ár: 4055 Ft

CLEARBLUE Digitális ovulációs teszt 7db

 • Ár: 7390 Ft
 • Akciós ár: 6990 Ft

EUCERIN DermoDensfyer szem- és szájkontúr 15 ml

 • Ár: 6090 Ft
 • Akciós ár: 5675 Ft

La Roche-Posay ANTHELIOS SPF 30 Napvédő Gél 100 ml

 • Ár: 5070 Ft
 • Akciós ár: 4560 Ft

Femibion 800 Folsav Metafolin tabletta 30 db/doboz

 • Ár: 3950 Ft
 • Akciós ár: 3590 Ft

Femibion 400 Folsav Metafolin tabletta 60 db/doboz

 • Ár: 6350 Ft
 • Akciós ár: 5650 Ft

EUCERIN Hyaluron-Filler szemránckrém 15 ml

 • Ár: 5615 Ft
 • Akciós ár: 5399 Ft

VICHY Normaderm micellás arclemosó 200 ml

 • Ár: 3750 Ft
 • Akciós ár: 3445 Ft

La Roche-Posay ANTHELIOS XL SPF 50+ Ajakápoló 3 ml

 • Ár: 2530 Ft
 • Akciós ár: 2275 Ft
 
hirdetés