Terhesség hétről hétre: 33-36. hét

Terhesség hétről hétre videóval. A várandósság 33-36. hete: mi történik a mama szervezetében és mi a baba szervezetében?

Folytatjuk a terhesség hétről hétre sorozatunkat, íme a nyolcadik hónap.

Terhesség hétről hétre: 33. hét

MAMA:Eljött a szülőszoba-látogatás ideje! Na sajnálja rá az időt, ismerkedjék meg a választott kórház körülményeivel és szemléletmódjával.

MAGZAT: A magzat már kétkilós. Fejének átmérője 8,5 centi.

Terhesség hétről hétre: 34. hét

MAMA: A méh körül időnként érezhető éles nyilallások a tartószalagok feszülésére utalnak. Pihenjen le, kerülje a hosszas ácsorgást.

MAGZAT: A baba súlya 2250 gramm. Ha megszületne, valószínűleg nem volna már gondja a szopással, feltéve, ha éjjel-nappal édesanyja mellett lehetne.

Terhesség hétről hétre: 35. hét

MAMA: Ha a szülők nem élnek házasságban, a gyerek anyakönyvezéséhez anyakönyvvezető előtt tett, apaságot elismerő nyilatkozat szükséges, valamint a hajadon családi állapotot igazoló okmány. Ezt nem árt még időben beszerezni!

MAGZAT: A pocaklakó súlya már 2500 gramm, a baba roppant közlékeny. Mozgással, helyezkedéssel válaszol a hasfalhoz hajolva hozzá intézett szavakra.

Terhesség hétről hétre: 36. hét

MAMA: A szülési szabadság kezdete. Nem kötelező szülés előtt igénybe venni. Az egyszeri anyasági segély kiutalásának feltétele, hogy a kismama összesen négy alkalommal megjelenjen a terhesgondozáson.

MAGZAT: Naponta 14 gramm zsírszövetet növeszt a magzat, hogy felvértezze magát az odakint várható hideg ellen.

Összefoglalva a terhesség 33-36. hete

Mi történik odabent a 33-36. hétben?

A magzat mind jobban hasonlít egy formás újszülötthöz. A nyolcadik hónap elején átlagosan két kilogrammot nyom, s hetente huszonöt dekával gyarapodik. Igazi párbeszédet is folytathatunk már vele, persze elsősorban a mozdulatok nyelvén. Szívesen hallgat zenét, belesimul a simogató tenyérbe, s ha finoman noszogatni kezdjük, különféle mozgásokkal tudatja aggódó szüleivel, hogy igenis él és virul, csak éppen szundikált egy kicsit. Ha édesapja közel hajol a pocakhoz, és mély, dörmögő hangján nevén szólítja, rendszerint válaszol, s helyezkedik egy kicsit. Éjszakánként többször is felébreszti édesanyját, talán nem volt megelégedve a testhelyzettel, s egy kis változatosságra vágyott. A nyolcadik hónap végére már majdnem érettnek tekinthetjük a kisbabát, ha megszületne, valószínűleg inkubátorra sem volna szüksége.

Testi változások a 33-36. hétben

A várandósság során a tíz-tizenöt kilogramm közötti súlygyarapodást tekintik egészségesnek. Ez csak részben tevődik össze a magzat (3-3,5 kg), a magzatvíz (1-1,5 kg), a méhlepény (0,5 kg) és a megnagyobbodott méh (1-1,5 kg) súlyából – az adatok a szülés körüli időszakra vonatkoznak. A szövetek közötti folyadék és az érpályákban keringő vérmennyiség növekedése is legalább egy-másfél kilogrammot jelent, s némi zsírtartalék felhalmozása is normális jelenség. Emellett természetesen fontos az egészséges, nem túlságosan zsír- és szénhidrátdús táplálkozás, hiszen manapság nem kell a kismamáknak az ősemberéhez hasonló életmódot folytatniuk, ahol a zsírpárnák a túlélés zálogai voltak a táplálékban szegény időszakokban. A várandósság idején a korábbi 1800-2000 kalóriás energiabevitelt legfeljebb 300 kalóriával érdemes kiegészíteni. Nem csupán rohamos súlygyarapodásnál kell számolni az úgynevezett terhességi csíkok, azaz striák megjelenésével. Rendszerint a melleken és az egyre jobban domborodó pocakon jelennek meg. Nem a bőr repedezik meg, hanem az alatta elhelyezkedő kötőszöveti réteg. Mivel ennek rugalmassága, tágulékonysága elsősorban alkati tényezőkkel függ össze, ne várjunk túlságosan sokat a különféle kenőcsök és masszázsmódszerek használatától, bár valóban előfordulhat, hogy ellenállóbbá teszik a szöveteket.

Mit vizsgál az orvos a 33-36. hétben?

Ha az ultrahangeredmények alapján felmerül a gyanú, hogy a magzat nem fejődik megfelelően, vagy a lepény idő előtt elöregedett, áramlásvizsgálatot (flowmetria) végeznek. Ennek során arról bizonyosodnak meg, hogy megfelelő-e a lepényi és a magzati keringés. Ha problémák merülnek fel, gyakoribb ellenőrzésre van szükség. Az egyik lehetséges módszer a magzati szívhang vizsgálatára alkalmas kardiotokográf (CTG) használata. A műszer érzékelőjét az anya hasára helyezik, s azt figyelik, hogyan változik a szívhangok száma a magzatmozgások, illetve méhösszehúzódások hatására. Ez a nonstressz teszt (NST), amikor semmilyen külső terheléssel sem befolyásolják az eredményt, az anya nyugalmi állapotban van. Egészséges terhességnél csak a harmincötödik héttől kezdve kerül sor heti rendszerességgel NST-re. A vizsgálatok mellett legkésőbb ezekben a hetekben szánjunk időt arra, hogy a szülésről beszélgessünk választott orvosunkkal, szülésznőnkkel. Ha van a közelben szülésre felkészítő tanfolyam, a második, harmadik babára várva is érdemes ellátogatni rá.

Kattints ide az ingyenes regisztrációért!Vezess terhességi naptárat!

"Mikor volt az utolsó menzeszem? Hányadik hétben is vagyok? Már megint elfelejtettem..."

Ismerősek ezek a gondolatok? Segítséget nyújtana, ha rögzíthetnéd menstruációs, nőgyógyászati, terhességi adataidat és persze nem felejtenéd el, hova is tetted a naptáradat? Regisztrálj ingyenes terhességi naptárunkba.


Intima.hu


***

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni cikkeinkhez, kérjük jelentkezz be felhasználói neveddel, vagy regisztrálj, ha még nem tetted meg.

***

Hozzászólások

Keresés

Tartalomban:

Menstruációs kalkulátor

Ovuláció számláló

Terhességi számláló

Naptár
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Ingyenes regisztrációt követően elmentheted menstruációs adataidat, beállíthatod, mikor szeretnél értesítéseket kapni nőgyógyászati eseményekről, kérdezhetsz orvosainktól. Bővebben...

hirdetés

Mit tehetsz az terhességi cukorbetegség kialakulása ellen?

- őrizd meg az ideális testsúlyodat

- étkezz és mozogj egészségesen,

- ellenőrizd egészségi állapotodat rendszeresen.

 
 
info@intima.hu
06 70 431 8692
Munkanapokon: 9:00-17.00

További információk

hirdetés


VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

Lactofeel hüvelygél 7x5 ml

 • Ár: 3890 Ft
 • Akciós ár: 3490 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

VICHY CelluDestock karcsúsító gél 300 ml

 • Ár: 7490 Ft
 • Akciós ár: 6990 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

La Roche-Posay ANTHELIOS XL NAPTEJ 50+ 300 ml

 • Ár: 5490 Ft
 • Akciós ár: 4990 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

CETEBE RETARD Kapszula 120 db

 • Ár: 4490 Ft
 • Akciós ár: 4055 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

Terhességi csomag 2.

 • Ár: 17700 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

EUCERIN DermoDensfyer szem- és szájkontúr 15 ml

 • Ár: 6090 Ft
 • Akciós ár: 5675 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

La Roche-Posay ANTHELIOS SPF 30 Napvédő Gél 100 ml

 • Ár: 5070 Ft
 • Akciós ár: 4560 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

Femibion 400 Folsav Metafolin tabletta 60 db/doboz

 • Ár: 6350 Ft
 • Akciós ár: 5650 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

La Roche-Posay ANTHELIOS AC SPF 30 Extreme Fluid 50 ml

 • Ár: 4865 Ft
 • Akciós ár: 4380 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

EUCERIN Hyaluron-Filler szemránckrém 15 ml

 • Ár: 5615 Ft
 • Akciós ár: 5399 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

VICHY Normaderm micellás arclemosó 200 ml

 • Ár: 3750 Ft
 • Akciós ár: 3445 Ft
VICHY Terhességi csíkok elleni krém 200 ml

La Roche-Posay ANTHELIOS XL SPF 50+ Ajakápoló 3 ml

 • Ár: 2530 Ft
 • Akciós ár: 2275 Ft
 
hirdetés