Menü

száma
5

Szülés otthon, vagy kórházban? A baba biztonsága a 0. perctől az első!

Ajánlom a Facebookon

Újra felkavarta az indulatokat és az egy ideje elcsendesedett vitát az otthonszülés kérdése, az életre jövetel meglehetősen megosztó alternatív formájáról szakértőinket kérdeztük. Nem célunk, sem tisztünk állást foglalni a témában, pusztán szeretnénk bemutatni annak törvényi, szakmai és emberi oldalát, s azt: minden körülmény mellett a baba szempontja legyen mindig az első.

Szerző: Kun J. Viktria - egészségügyi újságíró

Szerző: Kun J. Viktória | egészségügyi-újságíró, Intima.hu főszerkesztője

Magyarországon 2011 óta kormányrendelet szabályozza, s határozza meg az otthonszülés feltételeit. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie. Rögzíti azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van. Alapvető követelmény a felsőfokú szülésznői végzettség, s a hozzá tartozó szülésznői regisztrációs kártya - ezt ötévente meg kell újítani. Ennek feltétele a pontgyűjtés ugyanúgy, mint a tanároknak, orvosoknak - tehát továbbképzéseken kell részt venni és gyakorolni a szakmát. Ezen felül szükség van újszülött-, és felnőtt újraélesztő tanfolyam elvégzésére is, melyeket szintén újítani kell rendszeresen. Mindezen felül előírás a felelősségbiztosítás is, ami jelen pillanatban elég húzós. Egyetlen biztosítótársaság volt hajlandó szóba állni a szakemberekkel, és miután nagyon kevesen vannak, azt gondolják, hogy a kockázat nagyon nagy, ezért a legmagasabb orvosi biztosítás besorolásba kerültek.

Az önrendelkezés szabályozása

Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani, akinek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval, vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie, vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön.

Otthon kizárólag a 37. és 41. hét között születhet egy magzat, illetve az anya első szülésnél nem lehet 18 évnél fiatalabb, vagy 40 évnél idősebb.

Az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás. A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Kimondja továbbá, hogy az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. Egy kórháznak egyébként legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie a helyszínről. A kismamának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy és, vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát: ugyan a szülő nőnek alkotmányos joga eldönteni, hogy hol szeretné világra hozni a gyermekét, ha ezzel nem veszélyezteti gyermeke vagy önmaga életét. Talán ez a legfontosabb szempont, amelyet az Intima.hu szakértői is hangsúlyoznak.

Szülés nőgyógyász szemmel

Dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista, a GYNEFERT Nőgyógyászati és Reprodukciós Központ vezetője, aki a legfontosabbnak az egészségügyi intézménnyel való szoros együttműködésben látja a biztonság kulcsát.

,,Ha csak felmegyünk, az internetre találunk számtalan szolgáltatót, praxisközösségeket, akik vállalják a közreműködést, ha valaki otthon szeretné világra hozni a babáját. Ehhez az előírások szerint kell két szakképzett személy, aki orvos, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, bába, szülésznő, leginkább ők vállalják egyébként az ilyen megbízásokat. Nagyon fontos feltétel, hogy csakis várhatóan komplikációmentes szülések esetén jöhetnek szóba, csak a saját szakterületemből kiindulva például lombikbabák esetében ez fel sem merülhet”—hangsúlyozta a szakember, aki szerint ugyan érezhető és jó is, hogy a magyar gyakorlat is nyit afelé, hogy a szülés mind inkább természetes körülmények között folyjék, már mind több kórházban is kimondottan ilyen környezet várja a kismamákat, viszont mindemellett az elsődleges szempont a biztonság.

"Vannak különböző statisztikák arra vonatkozóan, hogy otthoni szülések mellett sem több a komplikáció, mintha az intézményi keretek között zajlik, viszont

Fontos, hogy jól kiválasztott várandósságok esetén és szigorú és szoros kórházi együttműködéssel képzelhető ez csak el, hogy mind a mentő, mind a háttérosztály fogadó készen álljon.

A szabályozás ellenére viszont én úgy látom, hogy éppen ez a kooperáció nem igen működik, ehhez még idő kell”—teszi hozzá Vass doktor.

Otthon vagy kórházban? - gyermeksebész szemmel

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész

Nagyon határozottan fogalmaz az ügyben viszont dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, aki mindenekelőtt az újszülöttek oldaláról közelíti meg a kérdést.

 

Van egy meg nem született gyermek, neki pedig joga van a 0. perctől kezdve a legmagasabb szintű ellátáshoz, ez az egész neonatológiai kérdés.

"Lehet, hogy nincs baj és minden komplikációmentességet ígér, de ha mégis valami történik, másodpercek alatt lépni kell. Nincs újraélesztésben jártas, szakképzett személy, ahogy még a mentőszolgálatnak is kevés egysége alkalmas ilyen krízishelyzeteket kezelni. És az első harminc másodperc a döntő a baba életére nézve, amikor kikerül a szülőcsatornából, talán az ember egész életében nincs ennél kiszolgáltatottabb helyzetben. Éppen ezért a szülő és a szakember is köteles ebben a pillanatban a legbiztonságosabb feltételeket megadni neki”—fogalmazott a gyermeksebész.

Otthonszülés bába szemmel

Schanda Mónika független bába

Schanda Mónika, független bába, az Életfa Bábapraxis szakembere adott részletes tájékoztatást az otthonszülés gyakorlatáról.


"Ha valaki a várandóssága elején-közepén jelentkezik nálunk, akkor végigkísérjük az útján, válaszolunk minden kérdésére, aggályára, kétségére. Természetesen átnézzük a papírjaikat, a terhesség egészségügyi vonatkozásait. Nagyon sok olyan természetes gyógymódot tudunk ajánlani, ami megkönnyíti a várandósságot, enyhíti a kellemetlenségeket. Ez nagyon fontos a nőknek, biztonságérzetet ad nekik. Sokan vannak, akik nem szeretnének kórházba menni, mert tartanak attól, hogy ott olyan dolgok történnek, amelyekről nem tudják, hogy mi az, és nem kérdezik meg tőlük, hogy akarják-e.

Mi azt is vállaljuk, hogy ha kiderül, hogy valaki komplikáció miatt kiesik az otthonszülésből, vagy a szülés közben valamiért kórházba kell menni, akkor, ha szükségét érzik,  megyünk velük, ott maradunk, és az utógondozást ugyanúgy végigcsináljuk.


"Van, aki rögtön felhív, amint pozitív a tesztje, hogy biztosítsa a helyét”—kezdi a bába.

"Tartunk felkészítőt, ami kilenc alkalomból áll. Ennek az első része egy általános tájékoztató részben a rendeletről, a feltételekről, ez még ingyenes. Majd részletesen szó esik a szülésről, a szülés utáni időszakról, a babagondozásról, szoptatásról, és van egy filmnézős, beszélgetős alkalmunk is. A tanfolyam mellett van konzultációs napunk, amikor egy egész órát töltünk a kismamával. Sokszor a felkészítős csoportok később is összejárnak, nekik ez egy támogató közeget is nyújt”—folytatja Schanda Mónika. A 36. héten van pár vizsgálat, amit feltétlenül kérnek, hogy végeztessenek el, így fontos, hogy legyen egy friss ultrahang súlybecsléssel, mert a négy kiló feletti babák sem születhetnek otthon. De kell egy friss vérkép és egy HIV-szűrés is.

"Amikor ezek megvannak, akkor a 36. héten meglátogatjuk őket otthon. Ezt a rendelet azért írja elő, hogy ellenőrizzük, van-e mellékhelyiség, folyó víz, illetve fűtés. De nem árt nappali fényben megismerkedni a helyszínnel, hiszen lehet, hogy éjjel kell megtalálni a szülés helyszínét. Legalább ennyire fontos azonban, hogy a várandós megszokja, hogy ott vagyunk, beléptünk az ő intim szférájukba. Innentől kezdve egyébként elég intenzív a kapcsolattartás, azt kérjük, hogy gyakran jelentkezzenek be. Végül pedig eljön a nagy nap”- teszi hozzá a bába. Az Életfa Bábapraxis ,,kísérésében” évente kb. 102-106 baba jön a világra, itt öt bába dolgozik. Országszerte viszont legfeljebb ennek a duplája, vannak régiók, ahol egyáltalán nincsenek, így ha valaki ragaszkodik az ,otthoni’ környezethez, legfeljebb ismerőst kér meg, vagy bérel időszakosan egy lakást, amely a távolság szempontjából megfelel a törvényi előírásoknak.

Bent és mégis kint

És hogy mennyire nyit a kórházi szcéna is a minél belsőségesebb és "könnyebb” szülés irányába? Mind újabb eszközöket vezetnek be az intézmények is, de vannak olyan módszerek, amikkel mi magunk is segíthetjük a mind békésebb "csodaszületést”. Ilyen az úgynevezett HypnoBirthing, amely az elmúlt 20 évben, összesen 42 országban terjedt el. Mondhatjuk, hogy ma már a Föld minden részén alkalmazzák azok a kismamák, akik biztonságban, békében és gyógyszerek nélkül szeretnék világra hozni babáikat. Minden évben párok ezrei gyarapítják a hipnoszülők sorait. Ők azok, akik megtervezik és gondosan irányítják várandósságuk folyamatát, majd magabiztosan várják az örömteli szülésélményt. A fájdalom- és félelemmentes szülés lehetőségét a vajúdó nő önhipnózisa, relaxációs gyakorlatai teremtik meg, miközben fontos szerephez jut a szülést kísérő társ is. A program jól felépített gyakorlatain keresztül olyan relaxációs, vizualizációs technikákat tanít meg, melyek eloszlatják félelmeket és enyhítik a szüléssel járó kellemetlen élményeket. Amint a relaxációs gyakorlatok segítségével nyugalmi állapotba kerül a nő, vagyis megszabadul a félelemtől, stressztől, fokozódik szervezetében az endorfin – vagyis saját teste legerősebb fájdalomcsillapítójának – termelődése. A hipnózis tudományosan igazolt és hatékony technika, melynek segítségével elősegíthetjük és felgyorsíthatjuk a kívánt változást testi-lelki jólétünk érdekében.

Intima összefoglaló:

Fontos, hogy minden kismama láthassa a lehetőségeket, dönthessen, de mindezt úgy, hogy azt a közös, de legfőképpen a baba biztonsága érdekében tegye!

 

Írta: Kun J. Viktória, egészségügyi újságíró, az Intima.hu főszerkesztője 

 

 

Ajánlom a Facebookon
  • Nincsenek hozzászólások

Belépés

Szavazás

Milyen szülést választanál?

Hónap kiemelt témája: EMLŐRÁK

Diagnosztika, szűrés

Betegút

Gyógyszeres kezelés műtét előtt, műtét után

Műtéti kezelés

Sugárterápia

Kiegészítő terápiák

A hónap témájának támogatója:

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ