Menü

A koleszterin kényes egyensúlya szülés előtt

Ajánlom a Facebookon

Nemrég látott napvilágot több olyan közlemény, amely szerint a túl alacsony és a túl magas koleszterinszint is káros lehet a babára nézve, most pedig mindkét megállapításra találtak további bizonyítékokat a szakértők.

A Nemzeti Humán Genom Kutatóintézet tudósai egy korábbi vizsgálat során megerősítették azt a megfigyelést, hogy a magas koleszterinszint növelte a koraszülés kockázatát, ugyanakkor meglepő módon azt találták, hogy az alacsony szint is hasonlóan hatott.

Dr. Max Muenke, a korábbi kutatás vezetője az eredmények publikálásakor úgy nyilatkozott, hogy a kevés koleszterin is ugyanolyan rossz lehet, mint a túl sok a terhesség alatt, de már akkor is hozzátette, hogy további kutatásokra van szükség a felfedezés igazolására.
 
A koraszülés egy sor egészségügyi problémának megnöveli a kockázatát, így a tüdő- és szívproblémák, vakság, süketség és tanulási nehézségek. A vizsgálat során a kutatók több, mint 1000, dél-carolinai nő koleszterinszintjét követték nyomon a várandósság második trimeszterétől a szülésig. A várandós nők 21 és 34 éves kor között voltak, nem voltak cukorbetegek, nem dohányoztak és nem fordult elő köztük ikerterhesség.
 
A kutatók azt találták, hogy a mérsékelt koleszterinszintű nők 5 százalékánál fordult elő korszülés, míg a magas koleszterinnel élő nőknél ez az arány 12 százalék, az alacsony koleszterinnel élő, fehér nőknél 21 százalék volt. Az afrikai amerikai nők között az alacsony koleszterinszintű kategóriában nem figyeltek meg ilyen változást.
Nem volt különbség a születési rendellenességek gyakorisága között, de az alacsony koleszterinű nők nagyobb valószínűséggel adtak életet kisebb fejméretű csecsemőknek.
 
A kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy a megfelelő mennyiségű koleszterin alapvetően fontos a jó egészséghez, mind a születés előtt, mind azután, de a várandósság alatt a koleszterin kritikus mind a méhlepény, mind a magzat, különösen az agy fejlődéséhez. "Az a szabály, hogy az anyai koleszterinszintet a nő genetikai állománya határozza meg, de tény, hogy például étkezési szokásokkal is hatékonyan befolyásolható." - nyilatkozta a szakértő.
 
A kutatók szerint, az alultáplált nők általában korábban szülnek és ismert, hogy a méh kevésbé hatékonyan húzódik össze azoknál a nőknél, akiknek magas a vérlipidszintjük. Ezért szerintük lehetséges, hogy ennek az állításnak az ellenkezője is igaz lehet, és mivel alacsony vérlipidszint esetén a méh ingerelhetőbb, valószínűbb, hogy spontán megindul a szülés.
 
Lehetséges, hogy a koraszülést genetikai és környezeti faktorok, mint a stressz, rossz étkezés és fertőzések is befolyásolják.

Forrás: Medipress 

Ajánlom a Facebookon
  • Nincsenek hozzászólások

Belépés

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ