Menü

Menstruációs problémák - homeopátia

Ajánlom a Facebookon

A menstruáció rendellenességei, a vérzés mennyiségének, a ciklus tempójának zavarai (túl gyakori, vagy ritka menzesz), a havi vérzés hiánya és a szabálytalan vérzés kezelése a teljes anamnézis alapján kiválasztott ú.n. „alkati szerrel" történik, amely homeopata orvos feladata.

A menstruációs problémák többsége homeopátiával is kezelhető.

A legkönnyebb a szerválasztás a dysmenorrhoea (görcsös menstruáció) esetében. Jelentőségét jelzi ennek a panasznak, hogy a legtöbb nő érez panaszt a menses idején, ennek mértéke az enyhétől az elviselhetetlenig változhat. A dysmenorrhoea nagyon jól reagál homeopátiás kezelésre. A megfelelően kiválasztott szerrel jelentősen csökkenthetők, sőt megszüntethetők ezek a kellemetlenségek.

Dysmenorrhoea jelentése menstruációs görcs, vagy fájdalmas menstruáció.

A menstruáló nők közel felénél életük folyamán előfordul dysmenorrhoea. Közülük körülbelül negyede rendszeresen szed fájdalomcsillapítókat, és 10% szenved súlyos dysmenorrhoeától. A tünetek általában közvetlenül a menstruációval egy időben jelentkeznek és a menstruációval együtt, vagy azt követően elmúlnak.

 • Helyi tünetek az intenzív alhasi görcsös fájdalom, deréktáji fájdalom, hasi puffadás
 • Szisztémás, az egész szervezetet érintő tünetek: fejfájás, hányinger, hányás, rosszullét, ájulás

 

A menstruációs görcsök két formáját különböztetünk meg egymástól:

 • Az elsődleges dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amelynek orvosi oka nincs, általában az első menstruációtól számított néhány éven belül jelentkezik. A fájdalom az évek előrehaladtával gyengül, és gyakran teljesen elmúlik az első szülést követően.
 • A másodlagos dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amit valamilyen betegség okoz, például endometriózis, kismedencei gyulladás, anatómiai elváltozás, méhűri idegen test (IUD), daganat. Az idő múlásával a fájdalom általában fokozódik, vagy egyáltalán nem csökken.

A dysmenorrhoea oka a méh által termelt prosztaglandin hormon, amely a méhizomzat összehúzódását okozza. Amennyiben fokozott prosztaglandin felszabadulás történik, vagy a szervezet fokozottan érzékeny prosztaglandinra, abban az esetben erős izomgörcsök alakulnak ki, sőt a vérbe kerülve a szervezet távolabbi pontjain is tüneteket okozhat (lásd szisztémás tünetek).

Kezelése:

 • Az elsődleges dysmenorrhoea prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerrel jól kezelhető, valamint minden olyan kezelés hatásos, amely a menstruációs vérzés mennyiségét csökkenti (például hormonális fogamzásgátló)
 • A másodlagos dysmenorrhoea a kiváltó ok gyógyításával kezelendő

A menstruációval kapcsolatos gondok jó része homeopátiás szerekkel is orvosolható. A sikeres gyógyítás feltétele a menstruációhoz fűződő testi és lelki tünetek összességéhez leginkább illő szer megtalálása. Ezt célszerű homeopata szakemberre bízni, de ha ismerjük a homeopátia alapelveit, magunk is megpróbálkozhatunk vele.

A menstruációs panaszok nagyon sokfélék lehetnek. A nőgyógyász szakma a következő csoportosítást végzi:

 • Fájdalmas menstruáció
 • A vérzés mennyiségével kapcsolatos panaszok: kevés vagy nagyon bőséges vérzés
 • A vérzés időtartamának eltérései: nagyon rövid vagy nagyon hosszú ideig tart
 • A vérzés tempójának anomáliái: túl gyakori, túl ritka, rendszertelen, vagy akár egy-egy alkalommal kimaradó, tehát szabálytalan ciklus.

 

A másodlagos vérzéshiány diagnózishoz több hónapja - negyed-féléve hiányzó menstruáció szükséges.

Egy-egy páciens esetében ezek a panaszok általában keverednek egymással. Amikor a  fájdalom dominál, gyakran kíséri ezt kisebb-nagyobb mértékben a vérzés mennyiségével kapcsolatos eltérés, akár a ciklus zavarával kombinálódva. Ugyanezt látjuk a homeopátiás gyógyszerképekben is. Ezért a homeopátiás gyógyszer kiválasztásakor - még tüneti szerek esetében is - célszerű minden menstruációval összefüggő panaszt figyelembe venni és nem csak a legintenzívebb tünetre támaszkodni. Tüneti szer kiválasztása a teljes értékű helyi tünet alapján történjen, krónikus szernél ezenkívül fontos a személyiségjegyek, egyéb panaszok, járulékos - nem magával a betegséggel kapcsolatos - tünetek figyelembevétele is.

Mire figyeljünk a szer választásakor?

 • A fájdalom jellegét, kisugárzását. Jó, ha a fájdalom érzetét hasonlattal is meg tudjuk határozni. (Pl. "Úgy érzem, mintha egy boksz-kesztyűvel ütnék a méhemet.")
 • Mikor a legerősebb a fájdalom? Vérzés előtt, alatt vagy után?
 • Milyen a vérzés? Világos, sötét? Tartalmaz méhnyálkahártya darabokat, alvadékot, szálcsás? Mennyisége pecsételőtől az ömlőig lehetséges, vagy akár el is múlhat egy időre.
 • Van összefüggés a fájdalom és a vérzés mértéke között?
 • Befolyásolja valami a fájdalmat, vérzést? Pl: napszak, testhelyzet, mozgás intenzitása, mentális, érzelmi behatás, stb.
 • Milyen a ciklus? Vannak-e kísérő tünetek?

Mindezek alapján számtalan szer jöhet szóba. A következő szereket elsősorban tüneti használat céljára ismertetjük. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az itt felsorolt homeopátiás szerek használatával kapcsolatban, minden esetben kérje ki kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze véleményét.

 

ARISTOLOCHIA CLEMATIS - Farkasalma

A vérzés kevés, rövid ideig tart, sötét színű. A ciklus lehet rövid, késhet, vagy akár ki is maradhat. A méh fájdalma vérzés alatt a legerősebb. Általános állapota javul  a vérzés alatt. (hangulat, testi panaszok) Bőrpanaszok, hüvelyi folyás, lábduzzadás, alvás romlik a menstruáció előtt, fejfájása pedig a vérzés után. Társulhatnak a görcsös menstruációhoz visszeres panaszok is, visszatérő húgyúti fertőzések. A kórtörténetben ekcémát találhatunk. Sietős, nyugtalan, nagyon tevékeny, de depresszóra hajlamos.

BELLADONNA - Maszlagos nadragulya

Elsősorban tüneti szer. A panaszok mindig hirtelen, hevesen kezdődnek, és ugyanúgy érnek véget. A vérzés a vártnál hamarabb jelentkezik, és már előtte elkezdődik a heves, görcsös fájdalom. A fájdalom lefele sugárzik. A menses nagyon bő, szinte ömlő. Élénkpiros, darabos is lehet, forrónak érezhetjük. A fájdalomra jól esik a helyi meleg, valamint a nyújtózkodás. Kísérheti szívdobogás, szapora pulzus, ingerlékenység. A nyálkahártyák szárazak, a beteg szomjas.

BORAX - Nátrium-tetraborát

A fájdalom a vérzés előtt, vagy azzal egy időben kezdődik, heves, szaggató, nyilaló, szúró jellegű. A beteg nem csak a méhére, hanem a petefészkek és az ágyékhajlat területére is lokalizálja. Erős nyomásra csökken, hideg és nedves időben fokozódik a panasz. A fájdalom jellemzően felfelé sugárzik, így gyakran gyomorfájdalom is kísérheti a görcsös menstruációt. Folyással kapcsolatos panaszokat, középidőben megjelenő tüneteket látunk. A női meddőség egyik gyógyszere. A beteg nem szereti a lefelé irányuló mozgást.

 

BRYONIA - Fehér földitök

A menses legtöbbször bő, sötét színű, rossz szagú, kimaradozó. Ritkábban kevés, halvány. A fájdalom erős, görcsös, nyilalló, főleg a jobb oldalon. A menstruáció kimaradhat, felhevülés, erős érzelmek, izgatottság után. A Bryonia páciensei számára az otthon jelenti a biztonságot. A beteg haza akar menni. Ezzel kapcsolatos különleges indikáció a kivándorlók esetében a kimaradó vérzés. A méhfájdalom heves, görcsös, hasogató, amihez szúró petefészek-fájdalom társulhat. Jobb oldali szer, ezen az oldalon a fájdalom intenzívebb lehet. A kellemetlen tüneteket a legkisebb mozgás is fokozza. A beteg a fájó részén szeret feküdni, hogy az minél kevésbé tudjon mozogni. Eős nyomás is javít a panaszokon.

CACTUS GRANDIFLORUS - Éjféli kaktusz

A vérzés korai, darabos, sötét színű. A fájdalom nagyon erős, szülésszerű, görcsök. A beteg úgy érzi, minthat egy vasmarok szorítaná a méhét. A tünetek romlanak éjjel, fekve. Erre a szerre utaló tünet, ha a menstruáció csak mozgás során ürül. Gyakran kíséri heves szívdobogás, mellkasi szorítás, vértolulásos fejfájás. A vérzés kimaradása esetén orrvérzés léphet fel.

CARBO VEGETABILIS

A vérzés bőséges, sötét, kellemetlen szag jellemzi. A fájdalom húzó, égő jellegű főleg az alhasban és a keresztcsont területén. Kísérő tünetek hasznosak ennek a szernek a választásakor: erős puffadás, általános gyengeség, ájuláshajlam, szeméremtest erős viszketése.

CAULOPHYLLUM

A menstruáció késik. A vérzés kevés, sötét színű. A fájdalom intenzitása fordított arányban áll a vérzés mennyiségével. A fájdalom erős, görcsös, a méhszáj környékén szúró érzetekkel. Részint ágyékban, alsó végtagokban, részint a hát különböző régióiba sugárzik ki. A kisugárzás helye változhat. A fájdalom gyöngíti a beteget, fázás, didergés a kísérő tünet. Különleges, feltünő jelenség a rossz szájszag és az ízületi fájdalmak társulása.

 

CHAMOMILLA - Orvosi székfű

A vérzés bőséges, darabos, sötét, elhúzódó. Gyakran méhnyálkahártya darabok láthatók benne. A fájdalom tűrhetetlenül erős. A hátba és a combok irányába sugárzik. Az ingerlékeny beteg szomjas, a lábai hidegek, az arca kipirult lehet, nem tud nyugton maradni, fel-alá járkál a fájdalom miatt. Nem bír felülni, attól romlik az állapota. Helyi meleg enyhít a panaszain. Főleg a pubertáns kor idején jellemző. Ha az első vérzés a szokottnál fiatalabb korban jön meg, és jellege megfelel a leírtaknak, akkor a Chamomilla a jó tüneti szer. A menstruáció kimaradhat, vagy éppen idő előtt érkezhet, harag, felháborodás miatt.

 

CIMICIFUGA

A vérzés késik, a ciklus szabálytalan. Két menstruáció között egyre több idő telik el. A vérzés bőséges, sötét színű. A fájdalom a beteg két csipő közötti  keresztben érzi, d ea hátba és a combokba is kisugárzik. Romlik hideg hatására, javul összegörnyedve. A beteg hangulata depresszív, reumás panaszai lehetnek, amelyek a vérzés idején javulnak. Specifikus indikáció: menstruáció elmaradása lázas betegséget követően.

COLOCYNTHIS

A ciklus megzavart, a vérzés jelentkezhet korábban, de késhet is. Mindig elhúzódó, bőséges, többnyire sötét színű. A megzavart menstruáció hátterében gyakran intenzív érzelmeket találunk, úgy mint feháborodás, harag, megaláztatás. A fájdalom heves, görcsös jellegű. Kismértékben javul helyi meleg alkalmazásától, de jobban csökken erős nyomástól, összegörnyedéstől. A beteg szereti ráterhelni a testsúlyát a fájó részre, ránehezedik a székek támlájára, bútorok éleire. Romlik a panasza hidegtől, negatív érzelmektől. Viselkedésére ingerlékenység, bosszúság, türelmetlenség jellemző.

CUPRUM METALLICUM

Nagyon erős, görcsös fájdalom. A beteg felkiálthat, sírhat ezalatt. A görcsök más tájékon is felléphetnek. A vézés elhúzódó, feltünően nyúlós, szálcsás is lehet. Belső hőséget is érez, amit hideg folyadékkal akar csökkenteni. Specifikus indikációk, ha a menstruáció elnyomását követően epileptiform görcsök jelentkeznek, és ha a leírt tünetek lábaizzadás megszűntetését követően alakulnak ki.

CYCLAMEN - Ciklámen

A vérzés mennyisége és a ciklus változó lehet. A menstruáció éjszaka szünetelhet. A fájdalom erős, szülés szerű. Csökken mozgástól, járkálástól. A választást kísérő tünetek erősítik meg: migrénes fejfájás, sírósság, melankólia, látási panaszokk (szikralátás, homályos látás) - mindez a menses alatt.

 

DIOSCOREA VILLOSA - Jamszgyökér

A vérzés a szokott időben és módon kezdődik. A fájdalom görcsös, csavaró jellegű. A menstruáció idején gyomorfájdalom is felléphet, vagy romolhat. A beteg fájdalma csökken, ha kiegyenesedik, és ha hátrafeszíti magát. A panaszok alatt kialakulhat a kéz és lábujjak görcse.

 

FOLLICULINUM - Petefészektüsző folyadék

A vérzés világospiros, elhúzódó, darabos. A fájdalom a menses első napjaira jellemző. A beteg friss levegőt kíván, nem viseli jól a hőséget. Gyakori középidős fájdalmak, pecsételő vérzés kíséri ciklust.

 

MAGNESIUM PHOSPHORICUM

Görcsös rohamok, amelyeknek a kezdetén és a végén éles fájdalom tapasztalható. Előrehajolva vagy görnyedt testhelyzetben, esetenként hideg-meleg borogatásra a fájdalom enyhül.  Éjszaka jellemzően bővebb a vérzés mennyisége.

MOSCHUS

Melyet a pézsmaszarvas mirigyéből állítanak elő, csökkenteni tudja az izgalom által fellépő légszomjat, bélgázosságot és a teátrális magatartást. A ciklus szinte mindig változó, szabálytalan. Dominálnak a kísérő tünetek: ájulás, hiszteriform reakció, szédülés, izomrángások, szívdobogásérzés, idegi eredetű fulladás (mélyeket akar lélegezni). Fázós. Meleg és meleg kávé javít az állapotán.

NUX VOMICA

A vérzés korai, elhúzódó, bőséges, darabos. A fájdalom legtöbbször görcsös jellegű. Gyakori az ájulás hajlam. A beteg nagyon fázós, ingerlékeny, nem tűr ellentmondást. Kísérő tünetek lehetnek: migrén, székelési is vizelési ingerek. A páciens életvitelére jellemző a túlhajszoltság, ingerlékenység, versenyszellem, élvezeti és stimulálószerek eltúlzott használata, krónikus fáradtság.

PULSATILLA

Jól ismert tünetei síróssága, változékony hangulata, panaszainak javulása vigasztalás és társaság hatására. Rendszertelen, változó mennyiségű vérzés, myomák, vénás problémák, máj-epe panaszok, vizelési gondok jellemzik. A gyógyszerválasztás a mentális és általános kísérő tüneteken, modalitásokon alapul.

SABINA - Nehéz szagú boróka

A menses korai, bő, elhúzódó, híg, színe világos piros. A fájdalom nyilalló, a keresztcsont és a szeméremcsont közé lokalizált, a hüvelybe is kisugárzik. A meleg helyileg és általánosan is ront a panaszokon. Hideg, és friss levegő javít a páciens állapotán.

SECALE CORNUTUM - Anyarozs

A ciklus legtöbbször irreguláris. A fájdalom görcsös, lefelé húzó. A vérzés bő, sötét színű, nem szűnik meg. A következő menses idejéig pecsételget, vérezget. Jellemző kísérő tünet a vénás pangás. Meleg rontja a panaszt.

SEPIA OFFICINALIS - Tintahal festékváladéka

A vérzés kevés, késő, kimaradó. A fájdalom lefelé húzó-nyomó jellegű, a beteg úgy érzi, mintha a kismedence szervei kiesnének a medencéből. Jellemző a méh és hüvely süllyedése. A fájdalom a hát és has alsó részében intenzív, gyakran a köldök irányába sugárzik. Romlik járás és állás hatására, javul, ha a beteg keresztbeteszi a lábát. Fázós, ingerlékeny. Kísérő tünet a vénás pangás. A páciens a menses előtti időszakban jellemzően felélénkül, tevékenykedik: pl.: ilyenkor takarítja ki a lakást, stb.

TRILLIUM PENDULUM - Amerikai erdei liliom

A vérzés bő, korai, elhúzódó. A fájdalom feszítő a keresztcsont és a szeméremcsont közé lokalizált. A medence szoros körbekötése javít rajta. A fájdalom alatt jellemző a szédülés, rosszullét.

VERATRUM ALBUM - Fehér zászpa

A menses korai, bő, erős görcsök kísérik. Hányás, hasmenés, hideg verejtékezés is velejárója gyakran. A beteg sápadt, gyenge, hajlamos az ájulásra. A szerre utal a nemi vágy fokozódása a menses előtti időszakban.

VIBURNUM OPULUS - Kányabangita

A vérzés késő, kevés, sötét, gyakran darabos. Igen rövid ideig tart, néha csak néhány óráig, de ez alatt tűrhetetlen görcsölés kíséri. Ez az erős fájdalom az alhasból a hüvelybe, combok irányába sugárzik. Erős puffadás és migrénes fejfájás társul hozzá. A panaszokat mozgás, főként szabadban, friss levegőn teszi elviselhetőbbé.

XANTHOXYLUM FRAXINEUM - Tüskés kőris, vadnarancs

A fájdalom tűrhetetlenül erős, görcsös, neuralgiás. Úgy érzi a beteg, mintha megnyílna a medence, és kipréselődnének a belső nemi szervei. Ehhez neuralgiás, nyilalló jellegű fájdalmak társulnak, amik a szeméremcsonttól a combok belső oldalain a térdekhez futnak le. A vérzés bő, sötét, darabos, elhúzódó ­általában 10 és 14 nap közötti időtartamú. Méhnyálkahártya darabok láthatók benne. A szert igénylő kislányok félve várják a következő vérzést. Jellemző az alsó végtagok gyengesége, ülni, feküdni akar. A fájdalom alatt mélyeket akar lélegezni.

 

Adagolási tanácsok:

 • A tüneti szereket a panaszok idekén kell alkalmazni. Javasolt potenciák: 12-30, C és D sorozat egyaránt alkalmazható
 • Nagyon erős fájdalom, vagy bőséges, ömlő vérzés esetén a panaszok gyors csökkentése a cél. A gyógyszer 4-5 alkalommal bevehető, 10-15 percenként. Célszerű oldatot készíteni 2 dl tiszta vízből, 5-7 golyócskát feloldani, és alaposan elkeverve ebből kortyolgatni 10-15 percenként.
 • Enyhébb panaszok, illetve javulás után ritkábban kell bevenni a gyógyszert, illetve ritkítani kell az adagolást.

 

Ha nem biztos benne, melyik szer a legmegfelelőbb az Ön számára vagy milyen adagolásban érdemes szedni, kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét, illetve további információkért látogasson el a Natursziget.com oldalra.

Ajánlom a Facebookon
 • Nincsenek hozzászólások

Belépés

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ