Menü

száma
5

A meddőség kezelésének módszerei

Ajánlom a Facebookon

A meddőség kezelése helyett a legjobb megoldás a természetes úton való teherbe esés lenne. De ha egy pár már több, mint 2 éve hiába próbálkozik a luthealis támogatás, a peteérést serkentő szerek, a refertizációs műtét, az inszemináció és még számos lehetőség is szóba jöhet a meddősg sikeres kezelésére. Ehhez bizonyos tényezők pontos ismerete szükséges, de nagyon fontos a spontaneitás. Különösen a 20-30-as éveiben járó pároknál fölösleges a kapkodás, az idegeskedés, esetleg a túlzott "kivizsgálás" és terápia. Nyugalom, türelem, semmi stressz és görcsösség. A lelki tényezők, a túlzott "akarás" sokszor gátja lehet a sikernek.

A spontán fogantatáshoz a spermiumok és a petesejt megfelelő időben, megfelelő helyen és környezetben való találkozása szükséges, a fogamzásgátlásnál leírtakat itt éppen ellenkező előjellel használjuk ki. Tudni kell, mikor van a peteérés (ovuláció), ehhez nyújt segítséget többek között a http://www.intima.hu/intim-naptar is.

A menstruációs ciklus 28 napját három fázisra osztjuk fel. Az első fázisban a petefészkek petesejtet érlelnek, közben a méh nyálkahártyája vastagodik a beágyazódáshoz szükséges mértékben. A 28 napos ciklus közepén a petefészekben megérett tüszőből megtermékenyülésre váró petesejt szabadul ki. Ha ciklus hosszabb, akkor ez néhány nappal később következik be (a 32 napos ciklusnál pl. a 18. napon). A megtermékenyülés a várható peteérés körül, 48-72 órán keresztül a legvalószínűbb. Amennyiben bekövetkezik a megtermékenyülés, az elő embrió a petevezetőn keresztül vándorol a méh felé, s kb. 5 nappal később történik meg a beágyazódás a méh üregében.

A méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás) akkor jön létre, ha az elő embrió lassabban vándorol, hosszú kanyargós lefutású, vagy részben beszűkült, gyulladásos, esetleg renyhén mozgó kürt miatt a beágyazódás a kürtben kezdődik meg. Ez életveszélyes állapot - has űri vérzést okozhat. Leggyakrabban műtétes megoldás javasolt még mielőtt megreped a kürt, hogy konzervatívé csonkolás nélkül tudjuk gyógyítani. A méhen kívüli terhesség diagnosztikájában az un. béta-HCG meghatározás és a hüvelyi ultrahang játszik szerepet. Eközben a petefészekben fejlődésnek indul a sárga test, mely által termelt hormon elengedhetetlen feltétele az egészséges terhességnek, illetve a méhnyálkahártya megfelelő megvastagításának - ezt bizonyos gyógyszerekkel elő lehet segíteni.

Szexuális tanácsadás

Fontos lehet a szexuális élet időpontjának és formájának, gyakoriságának megválasztása a spontán teherbeesés elősegítése céljából. A termékeny periódus a várható menzeszt megelőző 14 nap körül van (ez 28 napos ciklusnál félidőben, azaz a 14. napra esik), a termékeny peridus így a 12-16 nap közzé tehető. Hőmérőzéssel és egyéb módszerekkel, pl. follikulometria (a peteérés ultrahangos követése) segítségével a hatásfok növelhető. Sok népi praktikus gyógymód is alkalmazható, pl. hogy a házasélet után ne keljen fel, maradjon fekve 1-2 óráig, és ne alkalmazzon hüvelyöblítést.
Úgynevezett magzatvédő vitaminok és E vitamin alkalmazása, vagy a kis dózisú aspirin is elősegítheti a sikerességet.

Luthealis támogatás

A ciklus második felében - a peteérés után - a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest a kialakuló terhességek hormonális fenntartásában lényeges szereppel bíró progeszteront termel. A progeszteron tehát a méhnyálkahártya szerkezetét az embrió befogadására alkalmassá teszi. Amennyiben a termelt progeszteron mennyisége nem megfelelő, vagyis sárgatest elégtelenség áll fenn, akkor szabálytalan havi ciklus, teherbeesési nehezítettség, illetve fennálló terhesség esetén vetélés következhet be. Ezen hormon pótlása által (luthealis támogatás) orvosolhatjuk a fenti problémákat. Az ezt elősegítő készítmények: Utrogestan, Duphaston.

Peteérést serkentő gyógyszerek - ovuláció indukció

Tablettás (ilyen pl. a klomifen-citrat-Clostylbegyt) illetve injekciós hormonális stimuláció. Ultrahang vizsgálattal, follikulometriával a folyamat végigkövethető, így pontosan meghatározható a teherbeesés szempontjából optimális időszak. A várható peteérés idejétől a kezelést kiegészítve sárgatest hormonkezeléssel a ciklus második felében a sikeresség tovább növelhető.
A petesejt kilökődését serkentő injekciós kezelés alkalmazásával az ovuláció ideje irányítható.

Refertilizációs műtétek

Az átjárhatatlan petevezetők műtéti átjárhatóvá tétele az IVF-ET programokkal háttérbe szorult. Részben a költségek, részben a megterhelés és a komoly szakember és felszerelésigény (operáló mikroszkóp, hosszú altatás) miatt, valamint bizonytalan kimenetel miatt.

Inszemináció

A homológ vagy heterolog művi inszemináció mesterséges ondóbevitel (saját vagy idegen spermiummal), amelyet a petefészek stimuláció-ovuláció indukció után végeznek mesterségesen dúsított vivő-tápanyaggal ellátott spermiummal. Lényege tehá az, hogy a spermát a méhnyakba vagy a méhűrbe juttatják vékony szonda segítségével a tüszőrepedés idején. A spermiumok származhatnak férjtől vagy ismeretlen donortól.

Mesterséges ondóbevitel a következő esetekben ajánlott

 • A sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő
 • Közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt
 • A sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, spermiumellenes ellenanyag van a nyákban)
 • Immunológiai okok fennállása esetén
 • Ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni). Ilyenkor a stimulációval egybekötött inseminatio jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

A beavatkozás elvégezhetőségének feltételei

Az elvégezhetőség alapfeltétele a petevezetők kontrasztanyagos vizsgálattal bizonyított átjárhatósága, mert elzáródott petevezetők mellett a teherbeesés ezzel a módszerrel nem lehetséges. További alapfeltétel a peteérés ultrahangsorozat-vizsgálattal való nyomon követése. A kezelt pár tagjainak házastársi, vagy közjegyző által igazoltan házastársi vagy élettársi kapcsolatban kell lenniük.
Egy ciklus esetében a siker valószínűsége csupán 10%. A terhességek zöme az első hat ciklus során következik be. Vetélések, koraszülések, magzati ártalmak gyakorisága nem magasabb az átlagosnál, pontosan ugyanolyanok a kilátásaik az ily módon született gyermekeknek, mint a többieké.

IVF-ET (In Vitro Fertilizáció)

Amennyiben terhességet a korábban felsorolt módszerekkel sem sikerül elérnünk, a párt a kezelés csúcsának nevezhető IVF-ET (In Vitro Fertilizáció Embrió transzfer), azaz lombikbébi programban ("Lombikban történő megtermékenyítés a megtermékenyített petesejt vissza ültetésével") kezelhetjük.
Ennek számos módja van, de az alapfolyamat hasonló: stimulációt követően a petesejteket un. punkcióval leszívják, s azt megfelelő táptalajon saját vagy spermabankból származó spermiummal megtermékenyítik, és a megtermékenyített petesejteket néhány nap múlva visszaültetik. Az ikerterhesség asszisztált technika esetén gyakoribb a szokásosnál. Sokféle technikával lehet kiegészíteni a kezelést, különösen, ha a spermiumok számával vagy minőségével van gond, így ma már megoldható pl. a here biopsziával nyert egyetlen spermium befogása, vagy az adott sperma direkt petesejtbe ültetése is mikromanipulációs pipettával. (ICSI, hatching)

 • Mindkét oldali kürt(petevezető) lezárt, nem átjárható
 • III-IV stádiumú endometriosis által károsodott funkciójú petevezető
 • Ovuláció indukciós nehézségek-hormonális eltérések súlyosak
 • A férj spermalelete nem megfelelő
 • Idős menopauzához közeli életkor


Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás - a spermium a petesejtbe juttatása (ICSI)

A gyenge minőségű spermakép esetén szükség lehet arra, hogy a spermiumokat bejutassuk a petesejtbe. A mikro manipulációs eljárás során a petesejtet egyik oldalon egy eszközzel rögzítik, és vékony tűvel, direkt bejuttatják a spermiumot a petesejt belsejébe

Az ICSI indikációja:

 • Alacsony spermiumszám
 • A mozgó spermiumok számaránya 20%-nál kevesebb
 • Nagyszámú abnormális spermium (több mint 70% kóros)
 • Gyenge célirányos (progresszív) mozgás esetén
 • Ha az előző IVF ciklusban egyáltalán nem termékenyültek, vagy nagyon alacsony (20%-nál kevesebb) volt a spontán megtermékenyült petesejtek aránya
 • Azon spermia esetén, amikor az ejakulátumban egyáltalán nincs spermium, az ICSI eljárás akkor is végrehajtható a heréből, ill. mellékheréből biopsziával nyert szövet segítségével, amelyből a spermiumok kinyerhetők.

Asszisztált hatching (AHA)

A petesejteket, és megtermékenyülés után az élőembriókat egy védőburok, úgynevezett zóna pellucida veszi körbe, melynek vastagsága fontos szereppel bír a megtermékenyülés folyamatában. Azokban az esetekben, amikor a páciens 35 év feletti, második sikertelen IVF ciklus után van, vagy ha mikroszkóppal vastag zona pellucidát mérnek, egy másik technika segíthet sikeres terhesség létrejöttében: az asszisztált hatching (AHA) technika. Ez egy olyan mikromanipulációs eljárás, amely során az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtenek, közvetlenül az embrió visszaültetés előtt. Az embriótranszfert követően ezen a kis nyíláson keresztül az embrió könnyebben szabadul ki a burokból és tapad meg a méhnyálkahártyán. Erre többféle módszer is lehetséges: mechanikus, kémiai és a lézeres hatching. Ezzel az eljárással az embrió beágyazódása, így az IVF-ET kezelések sikeressége jelentősen növelhető.

A sikerességet és az egészséges utódok arányát, valamint a genetikailag beteg embriók kiszűrésének hatásfokát növelhetik a nagy anyagi ráfordítást, magas szintű technikai és személyzeti követelményeket támasztó preimplantációs genetikai diagnosztika vizsgálatok. (PGD - a visszaültetés előtti genetikai diagnosztika).

További kérdései vannak? Kérdezze meddőségi szakorvosunkat, Dr. Murányi Zoltánt.

Ajánlom a Facebookon
 • Nincsenek hozzászólások

Belépés

Hónap kiemelt témája: EMLŐRÁK

Diagnosztika, szűrés

Betegút

Gyógyszeres kezelés műtét előtt, műtét után

Műtéti kezelés

Sugárterápia

Kiegészítő terápiák

A hónap témájának támogatója:

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ