Menü

száma
5

Fogamzásgátlás 2. rész

Ajánlom a Facebookon

 

Cikksorozatunkban azokról a módszerekről, lehetőségekről találsz információt, amelyek nem befolyásolják szervezetedet különböző hormonális, kémiai szerekkel.

 

 

A fogamzásgátlás 1. részéhez képest, azokról a módszerekről, lehetőségekről találsz információt, amelyek nem befolyásolják szervezetedet különböző hormonális, kémiai szerekkel, viszont fontos tudni, hogy ezek sem nyújtanak 100%-os védelmet.
 

Ogino-Knaus naptármódszer - cikluskontroll

Lényege, hogy menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható a fogamzás szempontjából legkritikusabb időszak. Ehhez azonban minimum fél évre visszamenőleg rendelkezésre kell, hogy álljon a ciklusok hossza összegyűjtve. Ez alapján meghatározható a legrövidebb és leghosszabb ciklus hossza. Az ovuláció legvalószínűbben a 28 napos ciklus 14-16. napján történik, de ha bármi változás beállna, akkor a tapasztalat szerint az ovuláció után 14 nappal szokott megjönni a menstruációs vérzés. Tehát a sárgatest fázis (a peteérés utáni időszak) stabilan 14 napig tart, és a várható mensestől történő 14 napos visszaszámolással határozható meg az ovuláció ideje. Az ovuláció előtt és után 3-4 nappal kerülni kell a szeretkezést. A korábban tapasztalt legrövidebb ciklusból 18, a leghosszabból 11 napot levonva megkapjuk a veszélyes időszakot. Hatékonyság individuális, intelligencia és alkatfüggő. Hibaszázalék: 10-30%.
Erről bővebben a Gyakran Ismétlődő Kérdések menüpontban is olvashatsz, illetve ha vezeted az intima naptárát, minden hónapban nyomon tudod követni.

Hőmérőzés - Hillebrant-módszer

A naptár módszer kiegészíthető menses naptár vezetése hőmérőzéssel, így együtt már csak 5% a hibahatár. Lényege az ébredési hőmérséklet mérése hüvelyben, szájban vagy végbélben, még felkelés előtt, és ennek egy táblázatban vagy grafikonon való rögzítése. Ezzel a módszerrel meghatározható az ovuláció, és a "veszélyes" időszak ideje. Fegyelmezettséget igényel, hogy ne felejtsék el a reggeli mérést. Ha ez sikerül, akkor a hőmérsékleti görbén, az ovuláció napján látható egy kis hőmérsékletesés, majd a progeszteron hatására a ciklus második felében egy hőmérséklet-emelkedés tapasztalható (0,3-0,5C°), végül ez a menstruációval együtt eltűnik. A hőmérőzéses módszer csak kiegészítőként alkalmazható, tapasztalt hölgyeknek. Normál esetben, a női szervezetben szinte minden ciklikusan működik, ennek ismeretét használjuk ki ennél a módszernél. Fontos hogy csak akkor alkalmazható, ha szabályos ciklusok vannak. Menzesznaptár vezetendő, kiegészítőkkel. A hatásfokot jelentősen növeli, ha valaki ismeri és felismeri az ovuláció jeleit: a hőmérsékletemelkedést, az azt kísérő alhasi fájdalmat, (van, aki érzi az ovulációt), a hüvelyváladék megváltozását (hígabb, bővebb mennyiség). A nedves napok a termékenyítőképesek. A méhnyák viszkozitása csökken.

Billings módszer (nyákpróba)

A módszer lényege, hogy kis mennyiségű hüvelyváladékot kell venni minden reggel és meg kell vizsgálni tulajdonságait. Mivel a méhnyak nyák hormonhatások által befolyásolt, menstruációs ciklusbeli változásai egyszerű vizsgálattal felismerhetők, s ezáltal lehetőség nyílik a peteérés időpontjának jó közelítésű behatárolására. Az információ felhasználását lásd fent. A méhnyak nyák a menses után kis mennyiségű, tapadós, "tésztaszerű". Az ösztrogén emelkedésével a nyák mennyisége növekszik, áttetszővé válik, viszkozitása csökken, így kevésbé nyújtható két ujj között. Az ovuláció előtt szembetűnően megváltozik. Erősen nyújtható lesz, majd mennyisége, nyújthatósága hirtelen csökken a progeszteron hatására. Jelenleg a patikában olyan mini mikroszkóp is kapható, mellyel ugyanezt a vizsgálatot nyálból is elvégezhetjük. A termékeny időszakra jellemző a bővebb váladék, és kevésbé viszkózus nyák. (mikor esik az eső jobb a termés, szárazságban rosszabb)
Csak kiegészítő módszerként alkalmazható, tapasztalt hölgyeknek.

Symptothermális módszer (kombinált módszer)

A két legkönnyebben észlelhető termékenységi tünet: a hőmérséklet és a méhnyaknyák megfigyelését kiegészítheti a méhszáj keménységének és zártságának tapintással való önvizsgálata. Amikor a méhnyaknyák újra sűrű és ragadós lesz, az ébredési hőmérséklet pedig emelkedni kezd, kicsi a teherbeesés valószínűsége. Több tünet párhuzamos változása egymást megerősítve jelzi a termékeny időszak kezdetét és végét.
 
 
LH-teszt

A növekvő tüsző egyre több ösztrogént termel, ennek hatására - egy bizonyos szint után - az agyalapi mirigyben termelődő luteinizáló hormon mennyisége hirtelen megnövekszik. Ezt a jelenséget LH-csúcsnak nevezik. A hirtelen megnövekedett LH legfontosabb hatása, hogy a tüszőben érlelődő petesejt pár óra alatt teljesen "beérik", majd kb. 24-36 órával az LH-csúcs után kiszabadul a petefészekből, és elindul a petevezetékben a méh felé. Ez a vándorlása néhány napig tart.
Az LH-teszt során a vizeletből lehet ezt az LH csúcsot érzékelni. Használata egyszerű, akár a terhességi gyorsteszteké. Több márka közül válogathatunk már, a drogériákban, patikákban fellelhetőek.

Megszakított közösülés (coitus interruptus)

Ez a legrégebbi, legismertebb és egyben legmegbízhatatlanabb fogamzásgátló módszer. Lényege, hogy a férfi még a magömlés (ejakuláció) előtt visszahúzza hímvesszőjét a nő hüvelyéből. A megbízhatóságát nagymértékben csökkenti az a tény, hogy már a magömlés előtt kis mennyiségű ondófolyadék távozhat a hímvesszőből, ami hímivarsejteket is tartalmazhat, s közülük bármelyik megtermékenyíthet egy petesejtet. Másik gyenge pontja, hogy sokan nem képesek a megfelelő pillanatban, még az ejakuláció előtt megszakítani a közösülést, és akárcsak egy másodperces késlekedés is elég lehet ahhoz, hogy az ondósejtek a hüvelybe jussanak. További hátránya az, hogy az időpontra való figyelés megzavarja a közösülés élményét, és néha megfosztja a nőt az orgazmustól.

Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)

Egyike a legősibb fogamzásgátló módszereknek. Lényege, hogy közvetlenül a közösülés után langyos vízzel, zuhannyal, jobb esetben hüvelyöblítő készülékkel, esetleg valamilyen savas kémhatású oldattal kiöblítik a hüvelyt annak érdekében, hogy kimossák onnan a bejutott ondót, valamint a savas vegy-hatás miatt kedvezőtlen feltételeket hozzanak létre a bent maradt spermiumok túléléséhez. Azonban a kutatások eredményei azt mutatják, hogy az irrigálás közösülés után terhesség megelőzése céljából nem igazán hatásos. Ennek az oka lehet az is, hogy az ondósejtek a hüvelybe jutást követően akár másodpercek alatt is bejuthatnak a méhbe, s ilyen gyorsan a készülék használata lehetetlen. Másrészről, bizonyos esetekben pont a vízsugár segítségével jutnak be a hím ivarsejtek a méhbe. Nagyon megbízhatatlan módja a terhesség-megelőzésnek. Azt lehet mondani, hogy kb. a felére csökkenti a teherbeesés valószínűségét ahhoz képest, mintha semmit sem használnának.

Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

A művi meddővé tétel lényege, hogy műtétes eljárással - a női petevezetőt vagy a férfi ondóvezetéket lekötik, illetve átmetszik. A folyamat nem visszafordítható. A TB által nem támogatott beavatkozás, kivéve, ha a császármetszés során végzik el, amennyiben ezt írásban, előre kéri valaki. Egyéb esetekben - hacsak nem orvosi indikációról van szó - térítésköteles. Általában laparoscopiával (hastükrözéssel) történik, így nem kell hasmetszést ejteni. Ilyenkor vagy egy un. clippet teszünk a női petevezetőre, vagy elektromos késsel átmetsszük azt. A hatásfok itt sem 100%, a Pearl index 0,1-1.0 alatti. Hátránya a műtéti és altatási kellemetlenség illetve kockázat, valamint a költségvonzat.

Szoptatási időszak

A gyermekszülést követő szoptatás ugyan késlelteti az első tüszőrepedést, de ennek ideje egyénileg nagyon eltérő. Az a felfogás, hogy ezen idő alatt védekezés nélkül is biztonságos a nemi kapcsolat, téves. Gyakorlatilag szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is. Ezért szoptatás ideje alatt is védekezni kell. A rendelkezésre álló fogamzásgátló módszerek számos lehetőséget kínálnak a védekezésre ezen időszakban is.

Szex a menstruáció alatt

Sokan a fogamzásgátlás módszerének tekintik a menstruáció alatti szexet. Gyakran felmerül a kérdés: szabad-e egyáltalán szexuális életet élni a menstruáció és vérzés alatt, van-e védettség, van-e veszélye.

Ezt a különböző vallások és társadalmak évezredek óta próbálták szabályozni.
A kínai hagyomány szerint a leánygyermek 2×7, azaz 14 éves korában válik nővé, amelyet az első menstruációja jelez. A menstruáció idején a nőknek tilos volt templomba menni vagy házaséletet élni.

Egyes vallások tisztátalannak tekintik az asszonyokat menstruáció idején. A középkorban a keresztény egyház megtagadta az áldásnyújtást a menstruáló nőktől. Az iszlám és a zsidó vallás egyaránt tiltja a szexuális kapcsolatot a menzesz idején, erre csak a havi vérzés befejeztével, a megtisztulást szolgáló fürdés után, a zsidóknál a mikvahban történő alámerülést követően kerülhet sor.

Az arab Nefzawi, az Illatos kert szerzője elsősorban egészségi okokból nem ajánlja a szexet menstruáció idején: "A havi vérzés ideje alatt a férfinak és nőnek egyaránt káros az egyesülés, mivel ebben az időben a nő vére tisztátalan, méhe pedig hideg, s ha csak egy csepp vér is belekerül a férfi húgycsövébe, sokfajta betegség származhat belőle. A nő pedig ilyenkor nem érez vágyat és idegenkedik az egyesüléstől.

Valójában orvosilag a menses alatti szex nem tilos, de számos kutatás eredménye mutatja, hogy a fertőzés veszélye ekkor különösen magas. A másik hátrány az endometriozis kialakulásának veszélye (a méhnyálkahártya átpréselődik a hasüregbe). Ugyanakkor jó hatással lehet a szex a menstruációkor fellépő görcsökre, mert a szexben olyan hormonok szabadulnak fel, melyek fájdalomcsillapító hatásúak, így csökkenhetnek a görcsök. Pozitívuma, hogy kisebb a teherbeesés kockázata, amennyiben valóban a mensesről és nem egyéb vérzésről van szó. de a fogamzás esélye ekkor sem nulla. Vannak, akik illúziórombolónak, visszataszítónak érzik ilyenkor a szexuális kapcsolatot, és undorodnak a menstruáció idején a szex gondolatától. Akik ellenzik, pusztán a higiénia és esztétikai okok miatt teszik. Tehát a szex a menstruáció ideje alatt - a fürdőkkel együtt - kerülendő, mert sokkal fogékonyabb ilyenkor a genitáliánk a fertőzésekre. Az ok egyszerű: a méhszájunk kitágul, így könnyen kerülhet be baktérium. A megbetegedéshez mindez kevés, csak abban az esetben veszélyes, ha az immunrendszerünk valami miatt legyengült

Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index

Az egyes fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index (PI) segítségével lehet meghatározni. Ez azt mutatja meg, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe.

 

 

 

Pearl-index (PI)
Fogamzásgátlási módszer Pearl-index (PI)
Mirena IUS hormontartalmú méhen belüli eszköz 0,1-0,8
sterilizáció (művi meddővé tétel) 0,1-1
kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1-2
minipillek 0,1-2
DMPA hormontartalmú injekció 0,5-6
sürgősségi tabletta 0,6-1,0
hagyományos méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, spiral, hurok) 1,5-3,5
óvszer 4-15

megszakított közösülés

12-42
cikluskontroll - naptár módszer 14-47
hőmérős módszer 14-47
pesszárium 18-20
hüvelyi öblítés 25-45
fogamzásgátlás nélkül 70-85
  0,1-0,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Forrás: http://zatik-nogyogyasz.hu/fogamzasgatlas.htm#tortenet

Témához kapcsolódó cikkeink:

Fogamzásgátlásról 1. rész

Fogamzásgátló tabletta

 

 

* * * * * * * *

 

Volt már, hogy elfelejtetted elkezdeni a tebletta szedését? Esetleg elfogyott a gyógyszered, és nem irattál még fel orvosoddal receptet? Az intima.hu segít neked. Kattints ide!

 

 

* * * * * * * *

Ajánlom a Facebookon
  • Nincsenek hozzászólások

Belépés

Hónap kiemelt témája: EMLŐRÁK

Diagnosztika, szűrés

Betegút

Gyógyszeres kezelés műtét előtt, műtét után

Műtéti kezelés

Sugárterápia

Kiegészítő terápiák

A hónap témájának támogatója:

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ