Menü

Tényleg normális, ha belehalsz a menstruációs fájdalomba?

Ajánlom a Facebookon

A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea) a termékeny korú nők gyakori problémája. Amennyiben komoly, a napi aktivitást is megnehezíti, lehetetlenné téve az iskolába, munkába járást, illetve az egyéb teendők elvégzését. Mielőtt azt gondolná bárki, hogy ez normális, nézzük a tényeket.

Szerző: Dr. Kelemen Csaba nőgyógyász-endokrinológus

 Szerző: Dr. Kelemen Csaba  |  nőgyógyász-endokrinológus

 

Milyen típusai vannak a fájdalmas menstruációnak (dysmenorrhea)?

Szakmai szempontból a fájdalmas menstruációt két csoportba oszthatjuk. Az elsődleges és másodlagos dysmenorrheára. 

Az elsődlegesbe tartoznak azon esetek, ahol a havi vérzést visszatérő, görcsös alhasi fájdalom kíséri, bármilyen olyan betegség fennállása nélkül, ami magyarázná ezeket a tüneteket.

A másodlagos csoportba pedig azon esetek tartoznak, ahol valamilyen kimutatható betegség áll a tünetek hátterében, mint például az endometriózis, az adenomiózis, kismedencei gyulladásos folyamatok vagy a méh miómája. A másodlagos dysmenorrheanak okai különbözőek lehetnek:

Nőgyógyászati okok

Nem nőgyógyászati okok

 Endometriózis
Bél eredet
(gyulladásos vagy irritábilis bél szindróma)
Adenomiózis
Pszichés kórállapotok
Mióma
 
Petefészek ciszta
 
Méhen belüli vagy hasüregi összenövések
 
Kismedencei gyulladás
 
Méhnyálkahártya polip
 
Fejlődési rendellenességek
(leginkább a méhet érintőek)
 
Méhnyak szűkület
 
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz
 


Mennyire gyakoriak ezek a menstruációs görcsök, menstruációt kísérő tünetek?

Fájdalmas menstruációról a reproduktív korú nők 50-90%-a számol be világszerte. Gondoljunk csak bele, ezek hihetetlenül nagy számok! Ezen hölgyek jelentős részénél ezek a panaszok fiatal korban jelentkeznek és a nagy részük elsődleges dysmenorrheában szenved. A másodlagos dysmenorrheák közül az endometriózis (a fiatal nők nagyjából 5%-a érintett) és a gyulladásos folyamatok a leggyakoribbak.

Melyek a fájdalmas menstruáció okai?

Az elsődleges dysmenorrheák hátterében a menzesz alatti méhösszehúzódások túlzott aktivitása áll. Ezekben az esetekben az összehúzódások olyan gyakoriak és erősek, hogy a méhben keletkező nyomás meghaladja az artériákban lévő nyomást, így nem jut elég vér a méh izomsejtjeihez, ami oxigénhiányos állapotot vált ki. Emiatt olyan vegyületek szabadulnak fel, amik végül fájdalomérzetet keltenek. A másodlagos dysmenorrheák okai természetesen az alapbetegségben keresendők.

"Van értelme elmenni nőgyógyászhoz, ha fájdalmas a menstruációm, vagy ezt el kell viselnem?"

Természetesen van!

A nőgyógyász orvos ki tudja deríteni, hogy a fájdalmas menstruáció hátterében áll-e valamilyen egyéb betegség, ebben az esetben az adott betegségnek a kezelésével a tünetei is meg fognak szűnni vagy enyhülni fognak. Amennyiben pedig a tünetek hátterében elsődleges dysmenorrhea áll, az ennek megfelelő kezelés fogja megszüntetni vagy enyhíteni a panaszait.

"Én inkább tűröm a fájdalmat, de nem akarok gyógyszert szedni!"

Az, hogy ki választja a fájdalmat és ki a gyógyszerszedést, természetesen mindenkinek a saját döntése. Azt ugyanakkor tisztán kell látni, hogy egyes betegségek, amik a fájdalmas menzesz hátterében állhatnak, hosszú távon egyre elviselhetetlenebb fájdalmat, sőt ennél sokkal súlyosabb kórállapotokat, mint például meddőséget vagy akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak.


Ezek tükrében a fájdalmas menstruációt csak halkan (vagy hangosan) tűrni, ahelyett, hogy az ember felkeresse a nőgyógyászát, nem annyira becsülendő, mint inkább felelőtlen hozzáállás.

 

 

 

 

 

 

Milyen vizsgálatok szükségesek, ha fájdalmas a menstruációm?

Amennyiben menzesz alatt visszatérő, görcsös kismedencei fájdalom tapasztalható, amely a menstruáció előtt vagy alatt kezdődik és 12-72 óra elteltével csökkenni kezd, Ön dysmenorrheában szenved. A kivizsgálás lényege, hogy ki tudjuk szűrni azokat a betegségeket, amik a már említett másodlagos csoportba tartoznak, hiszen ezekben az esetekben az alapbetegségre koncentráló kezelés lesz eredményes. Amennyiben ilyen betegséget nem találunk, elsődleges dysmenorrheaként kezeljük a pácienst.

A fájdalmas menstruáció miatti kivizsgálás az alábbiakból áll:

 • Az előzmények megismerése: hány éves korban jelentkezett a fájdalmas menstruáció először, mennyire bő a menstruációs vérzés, a fájdalom mikor jelentkezik, vannak-e kísérő tünetek (hányás, fejfájás, derékfájdalom, stb.), mennyire erős a fájdalom (tud-e dolgozni menzesz alatt), fájdalmas-e a szexuális aktus, stb. Ezek alapján már gyakran felmerül egy iránydiagnózis, amit utána célzottan megerősítenek vagy kizárnak a vizsgálatok.

 • Nőgyógyászati bimanuális vizsgálat (hagyományos nőgyógyászati vizsgálat): ezzel leginkább a gyulladásos eredetet egyszerű diagnosztizálni, de az endometriózisos esetek 40%-ában is van tapintható eltérés, de kiszűrhetőek egyéb betegségek is (pl. nagyobb myomák).

 • Hüvelyi ultrahang vizsgálat: kitűnően és egyszerűen diagnosztizálható számos betegség, mint például a miómák, méh fejlődési rendellenességek, a petefészkek és a petevezetők egyes betegségei (tályog, daganat, tágult petevezetők), de segítségünkre lehet többek közt az adenomiózis és az endometriózis diagnosztizálásában is.

 • Laboratóriumi vizsgsálatok (vérvétel): ritkán használt eszköz a dysmenorrhea kivizsgálásában, leginkább a gyulladásos folyamatok esetén lehet segítségünkre, de akkor is becsapós lehet az eredmény.

 • Laparoszkópia (hastükrözés): leginkább az endometriózis diagnosztizálásában hasznos módszer, de nem tartozik az elsődleges vizsgálatok közé. Legtöbbször akkor jöhet szóba, ha az alapvizsgálatok során felmerül az endometriózis gyanúja, illetve ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen elsődleges dysmenorrhea esetén.

 • Terhességi tesz: rendszertelen menzesz és alhasi fájdalom esetén mindig gondolni kell a méhen kívüli terhességre és a vetélés lehetőségére. Ezeket egy egyszerű terhességi teszttel ki tudjuk zárni.

Gyakori kérdések a menstruációs fájdalommal kapcsolatban:

Hogyan kezelhető a fájdalmas menstruáció?

Természetesen amennyiben valamilyen egyéb betegség áll a tünetek hátterében, annak az adekvát kezelése szükséges. Amennyiben elsődleges dysmenorrheáról van szó, az alábbi kezelési megoldások közül választhatunk.

A fájdalmas menstruáció gyógyszeres kezelése

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID)

Ezen készítmények egyértelműen hatásosak, de leginkább nem a fájdalomcsillapító hatásuk miatt. Ezek a gyógyszerek (némelyek jobban, némelyek kevésbé) csökkentik a prosztaglandin termelést, ami a menzesz alatti méhösszehúzódások legfőbb kiváltó tényezője, így a menstruációs fájdalom okát szüntetik meg.

Hormonális fogamzásgátló készítmények

Ezen készítmények is egyértelműen csökkentik a menstruációs fájdalmat. Ennek az az oka, hogy a méhnyálkahártyát (endometrium) nem engedik megvastagodni, ezért az csak elenyésző mennyiségű prosztaglandint tud termelni, így bár fogamzásgátló szedés mellett a páciens havonta menstruál, ezek a vérzések mégsem lesznek fájdalmasak. A hormonális fogamzásgátló készítmény kivitele gyakorlatilag mindegy: lehet szájon át szedhető tabletta, hüvelygyűrű, tapasz, injekció, implantátum vagy méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz.

Nem gyógyszeres megoldások:

 • Az alhasi régió melegítése bár enyhébb hatással bír, mint a gyógyszeres kezelés, de biztosan nem lesznek mellékhatásai.

 • A rendszeres sport, a jóga és a gyakori szex csökkentik a menzesz alatti fájdalmat.

 • A különböző diéták és vitaminok hatásai megkérdőjelezhetőek, ezekről eddig nem bizonyosodott be, hogy valóban hatásosak lennének. Mindenesetre számoltak már be pozitív tapasztalatokról az alábbiakkal: alacsony zsírtartalmú vegetáriánus diéta, E vitamin, B1 vitamin, halolaj, D3 vitamin, gyömbér.

 • Akupunktúra: az eddigi adatok ellentmondásosak, az eddigi legnagyobb összesítő kutatás nem tudta megállapítani, hogy az akupunktúra hatásos-e a dysmenorrhea kezelésében.

 • Egyes kismedencei idegpályák sebészi átvágása. Az eddigi tapasztalatok nem egyértelműek, jelenleg nem tartozik a javasolható eljárások közé.


Mit tegyek, ha az eddig javasolt gyógyszerek/módszerek nem csökkentették a fájdalmat és a nőgyógyász sem talált semmi egyéb betegségre utaló jelet?

 

 

 

 

 

Amennyiben sem a hormonális fogamzásgátlók, sem a nem szteroid gyulladáscsökkentők nem csökkentették érezhetően a menstruációs fájdalmat három hónap használat után sem, nagy a valószínűsége, hogy a panaszok hátterében endometriózis áll. Egyes kutatások szerint az ilyen esetek 80%-ában endometriózis okozza a panaszokat. Sajnos az endometriózis sok esetben csak laparoszkópos műtéttel diagnosztizálhat, sőt ritka esetekben még úgy sem kerül felismerésre. Ilyenkor tehát (3 hónap sikertelen gyógyszeres kezelés után) indokolt a laparoszkópia elvégzése. Amennyiben endometriózis igazolódik, az annak megfelelő gyógyszeres kezelésben fog részesülni a páciens, ami megszünteti, de kevésbé szerencsés esetben is jelentősen csökkenti majd a panaszait. Amennyiben a műtét során sem találnak semmi kórosat, folyamatos szájon át szedhető progeszteron kezelés, vagy progeszteron tartalmú méhen belüli eszköz lehet a megoldás.


Látható tehát, hogy az a hozzáállás, mely szerint a fájdalmas menstruáció a nők keresztje, amivel együtt kell éljenek, felelőtlen és értelmetlen. Ha fájdalmas a menstruációja, nem kell ezt büszkén vagy kevésbé büszkén tűrnie!

 

 

 

 

 

 

Keresse fel nőgyógyászát, hiszen egyrészt ezeknek a tüneteknek számos oka lehet, köztük több igen veszélyessé válhat kezelés nélkül! Hosszú távon meddőséget, és számos egyéb igen komoly problémát okozhat; másrészt pedig ezen betegségek kezelhetőek, így nem kell többé havonta napokig szenvednie!

Forrás: Uptodate.com

Írta: Dr. Kelemen Csaba endokrinológus nőgyógyász

Ezek a tartalmak is érdekelhetnek:

Gyorsposta az Intma.hu-tól

Gyorspostával szállítjuk a Téged érdeklő legújabb

orvosok és szakértők által készített tartalmakat.

Nincs más dolgod, mint - ha érintett vagy,

iratkozz fel a paj kapcsolatos hírleveleinkre:

 

{endometriozis_hirlevel_feliratkozas}

Ajánlom a Facebookon
 • Nincsenek hozzászólások

Belépés

close

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról itt olvashat bővebben. További információ